Megdöbbentő tünetei is lehetnek a hosszú COVID-nak

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy vajon hány tünete lehet a koronavírus-fertőzés után hátramaradó hosszú COVID-nak. Egy átfogó vizsgálat meglepő eredményt hozott.

Összesen 62 hosszú-COVID-ra utaló, 12 hét elteltével is hátramaradó tünetet jegyeztek fel a kutatók - derül ki a nature.com-on közzétett brit kohorszvizsgálatból, amelynek az volt a célja, hogy a megerősítsék a koronavírus-fertőzést követő három hónapnál tovább elhúzódó szimptómákat azoknál a felnőtteknél, akik nem szorultak kórházi ellátásra. Emellett a kutatók arról is szerettek volna képet kapni, hogy melyek azok a kockázati tényezők, amelyek összefüggésbe hozhatók a tartósan fennálló tünetek kialakulásával.

A hosszú COVID, mint állapot, hivatalosan 2021 otóbóbere óta létezik. Fotó: Getty Images
A hosszú COVID, mint állapot, hivatalosan 2021 otóbóbere óta létezik. Fotó: Getty Images

Mi derült ki a vizsgálatból?

A kutatók egy központi brit adatbázist használva 486 149 olyan felnőttet vontak be a tanulmányba, akik 2020. január 31. és 2021. április 15. között bizonyítottan átestek a koronavírus-fertőzésen, valamint további 1 944 580 felnőttet, akiknél nem igazolták a fertőzést.

A kutatók a két csoport tagjainál összesen 115 egyéni tünetet jegyeztek fel, ezek közül 62 szimptóma állt szignifikáns kapcsolatban a SARS-CoV-2 fertőzéssel 12 hét elteltével. Az igazolt fertőzöttek csoportjában a hosszú COVID kockázati tényezői közé tartozott a biológiai nem (a nők körében gyakoribb), az etnikai kisebbséghez tartozás, a rossz társadalmi-gazdasági helyzet, a dohányzás, az elhízás és egyes társbetegségek megléte. A kutatók mindemellett azt találták, hogy a hosszú COVID kialakulásának kockázata az életkor csökkenésével párhuzamosan emelkedett. 

Hivatalosan is létezik hosszú COVID

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) októberben közzétett, hivatalos  definíciója  szerint a hosszú COVID olyan, a mindennapi életet hátrányosan befolyásoló egészségi állapot, ami változatos tünetekkel járhat. Ezek általában az akut tünetek megjelenése után 3 hónappal jelentkeznek, legalább 2 hónapig fennmaradnak, és nem magyarázhatók más diagnózissal.

A korábban már dokumentált és általános fizikai, valamint mentális tünetekhez – előbbiek közé tartozik például a mellkasi fájdalom, a fáradtság, a súlyvesztés, az izomfájdalom, az emésztőrendszeri problémák, a különféle szervi problémák, utóbbiak közé pedig az alvási zavarok, a depresszió vagy a kognitív problémák, mint az agyköd  – olyan szimptómák is csatlakoztak, amelyeket eddig nem igazán hoztak összefüggésbe a hosszú COVID-dal. Ilyen például a csökkent libidó, férfiaknál a merevedési zavar, valamint a hajhullás, vagy a bőrszárazság.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: