Az öt leggyakoribb rákfajta

Április 10. a Nemzeti Rákellenes Nap - 1993. óta a rákbetegség elleni küzdelemre, az egyén felelősségére és a korai felismerés fontosságára hívják fel a figyelmet ezen a napon.

A rosszindulatú daganatos sejtek kialakulását külső és belső tényezők, a genetikai állományban bekövetkezett változások indíthatják el. Közös jellemzőjük a szabálytalan sejtszaporulat, és más szervekbe való betörési képesség, amely folyamat szinte minden szövetben beindulhat.
Nem is vagyunk tisztában vele, de saját szervezetünkben is szinte naponta keletkezhetnek rendellenes sejtek. Az esetek legnagyobb részében ezeket az immunrendszerünk felismeri és elpusztítja, ám ritkán mégis előfordul, hogy a szervezet védelmi rendszerén átjutva elváltozásokat okoznak.

A rák az egyik vezető halálok az egész világon, így itthon is. A WHO becslései szerint évente mintegy 84 millió ember hal meg daganatos betegségek következtében.

Az összes rákos megbetegedés mintegy fele a dohányzásra, étkezési szokásokra és a környezetszennyezésre vezethető vissza, ezért ezekben az esetekben különösen fontos a megelőzés, a korai felismerés. A rák diagnózisát évekkel ezelőtt még egyenlőnek vették a közeli halál bekövetkeztével, ez a nézet azonban már a közvéleményben is módosult. A legtöbb rák kezelhető, sok közülük teljesen gyógyítható, amennyiben a kezelés időben megkezdődik.

Az öt leggyakoribb rákfajta a világon a tüdő-, a prosztata-, a vastagbél-, a gyomor- és a májrák. Szomorú tény, hogy Magyarország Európán belül a férfiak tekintetében az első, míg a nők esetében a második helyen áll a rák okozta halálozásban. Magyarországon évente közel 50 ezer rákos megbetegedést diagnosztizálnak, és csaknem 32 ezer beteg hal meg valamely daganat következtében.

A tüdőrák világszerte a leggyakoribb és a legnagyobb arányban halállal végződő daganattípus. Évente 1,38 millió halálesetet okoz a világon, mely az összes daganatos halálozás 18 százalékát teszi ki. Kialakulásának 90 százalékáért a dohányzás tehető felelőssé, ezért közegészségügyi szempontból nagyon fontos a dohányzásról való leszoktatás, a dohányzás elterjedésének visszaszorítása és a passzív dohányzásnak kitett emberek - akik legtöbbször kisgyermekek - védelme.

Magyarországon is a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat. Évente 10 ezer feletti az új tüdőrákos megbetegedések száma, és 8 ezer beteg hal meg a betegség következtében. A férfiak esetében a tüdőrák okozta halálozásban Magyarország világelső.



A tüdőrákot - a többi daganathoz hasonlóan - a szövettani típusa szerint is osztályozzák, amely befolyással lesz majd a választandó kezelésre. Az új tüdődaganatos megbetegedések 85 százalékát a nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) teszi ki, amelynek leggyakoribb típusa a mirigyhámból kiinduló - úgynevezett adenocarcinoma, amely Magyarországon a tüdőrákok 44 százalékát adja. Ma már a szövettani diagnózis mellett molekuláris szintű vizsgálatot is végeznek, amelynek az eredményétől függően lehetővé válik a ma elérhető legmodernebb terápiák alkalmazása.

A rák gyógyításában az idejében történő felismerés mellett, nagyon fontos szerepe van a kezelés logikáját átalakító új filozófiának, a legújabb gyógyszerfejlesztések eredményeként elérhető célzott terápiának, amely hatékonyabbá teszi a gyógyulást. Az új szájon át szedhető gyógyszerekkel a korábbi terápiákhoz képest már elérhetőnek látszik a terápiás cél, azaz a betegség krónikussá szelídítése, amellyel a várható túlélés megháromszorozódhat.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt szakadozik, csökken a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag