Az inzulinrezisztencia örökre szól?

Az inzulinrezisztencia manapság az egyik leggyakoribb egészségi probléma, mely gyakran meddőséggel, menstruációs zavarokkal és túlsúllyal jár. Szerencsére ma már egyre többet foglalkoznak vele, hiszen ettől fogva már csak egy lépés a 2-es típusú cukorbetegség.

Hogyan gyógyítható az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia (IR) kezelésében nagy szerepe van az életmódváltáson kívül a gyógyszeres kezelésnek. De vajon meddig szükséges a tabletták bevétele? E kérdésre dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS ésinzulinrezisztenciaspecialistája adott választ.

Az inzulinrezisztens állapot megfordítható? A kettes típusú cukorbetegséget megelőző, úgynevezett inzulinrezisztens állapot megfordítható, és a szervezet újra egészségessé tehető - mondta Breyer Helga belgyógyász. A szakértő korábban elmondta, hogy az inzulinrezisztencia egy korai anyagcserezavar, amikor a szervezet avércukorszintegyensúlyban tartása érdekében egyre több inzulint pumpál a keringésbe. Ez a folyamat azonban megállítható - hangsúlyozta. Hogy miként, arról a linkre kattintva olvashat.

inzulin, IR inzulinrezisztencia inzulinrezisztencia kezelése inzulinrezisztens inzulinszint 2-es típusú cukorbetegség
Az inzulinrezisztencia elterjedt, de sokszor rejtve maradó betegség. Csak egy lépés a diabétesz

Az inzulinrezisztencia bár a nőket és férfiakat egyaránt érinti, ennek ellenére szakemberhez elsősorban a nők kerülnek. Ennek fő oka, hogy a betegséggel együtt járó tesztoszteron túlsúly miatt menstruációs zavarok és ameddőségléphet fel náluk. A panaszok között megtalálható még a fokozott hajhullás, a hasi elhízás, a zsíros, pattanásos bőr, valamint a fokozott szőrösödés nőkre nem jellemző helyeken (pl. szakáll, bajusz). Éppen ezért tartják az állapotot a nőiesség nagy ellenségének, viszont ezek azok a panaszok, melyeknek köszönhetően hamar felállítható a diagnózis, így az illető gyorsan megfelelő terápiában részesülhet.

Az inzulinrezisztencia további tünetei

▪ depresszió

▪ fáradékonyság

▪ fokozott cukoréhség

▪ étkezés után kb. 2 órával álmosság

▪ száraz bőr

Gyógyszer, mozgás, diéta

Az inzulinrezisztencia kezelése bizony alapos életmódváltást kíván, hiszen terápiájában elengedhetetlen a személyre szabott mozgásprogram és diéta követése. Enyhébb esetekben ezek betartása elegendő az inzulinszint normalizálásához, ám gyakran gyógyszerek alkalmazása is szükséges a javuláshoz. Ezek a készítmények ugyanis fokozzák a szervezet inzulin érzékenységét, ezáltal visszaállítható a normál állapot.

Bár rendkívül gyakori jelenségről van szó, az inzulinrezisztencia sokszor nem derül ki időben. Ennek oka, hogy vércukorszint-vizsgálatkor az orvosok sokszor nem kérik az inzulinszint vizsgálatát, és nem vizsgálják annak cukorterhelésre történő mozgását. Részletek!

Az inzulinrezisztencia örökre szól?

"Szerencsére egy inzulinrezisztens beteg nem szorul élete végéig gyógyszerre. Éppen ez a lényeg, hogy a sejtek inzulinra való érzékenységének visszaállításával megszüntethető, visszafordítható az állapot! De ez csak abban az esetben érhető el, ha az illető a gyógyszerszedés mellett igen komolyan betartja a javasolt életmódváltást, ami személyre szabott diétát és mozgásprogramot foglal magában. Ekkor az alkalmazott gyógyszer dózisa csökkenthető, sőt, akár el is hagyható" - mondta Koppány Viktória.

Forrás: Budai Endokrinközpont.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)