Naponta ennyi kávé menti meg a májat

Napi 3-5 csésze kávé elfogyasztása közel a felére csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát - mutatják a témában végzett legújabb kutatások.

Milyen jelek utalhatnak májdaganatra? Részletek itt.

Egészen pontosan a mértékletes kávéivás akár 40 százalékkal csökkentheti a súlyos kórép veszélyét, de becslések szerint a májzsugorodás rizikóját is mintegy 25-70 százalékkal enyhíti. Mindez egy szakértők részvételével lezajlott tudományos kerekasztal-beszélgetésen hangzott el, amelyet az ISIC nonprofit szervezet tartott meg Londonban.

Az eseményről készült beszámoló szerint ma közel 29 millió európai él valamilyen krónikus májproblémával, miközben sokuk nincs is tisztában az állapotával, köszönhetően betegségük tünetszegény lefolyásának. Összességében az idült májbetegségek - beleértve például a hepatitist, a májzsugort, a nem alkoholos eredetű zsírmájat és a májrákot - az ötödik leggyakoribb haláloknak számítanak az Európai Unióban.

Így lesz a legegészségesebb a kávé A kávéban sok az egészséges antioxidáns, de fogyasztásakor a legtöbben nem aknázzák ki az italban lévő lehetőségeket. Pedig egy kis odafigyeléssel a kávézás nagyon jótékony hatású lehet egész szervezetünkre nézve. A nem organikus termesztésű kávét gyakran különféle vegyszerekkel kezelik, permetezik. Ha nem szeretnénk, hogy ilyesmi kerüljön a szervezetünkbe, vásároljunk szaküzletben minőségi terméket. Ha különösen környezettudatosak akarunk lenni, keressük a csomagoláson a "fair trade" címkét is.

A rendszeres kávéfogyasztás segíthet megóvni a máj egészségét
A rendszeres kávéfogyasztás segíthet megóvni a máj egészségét

"A máj megbetegedései igazi csendes gyilkosok, mivel gyakran csak akkor produkálnak észrevehető szimptómákat, amikor már túl késő cselekedni" - mutatott rá Judi Rhys, a Brit Máj Egyesület (British Liver Trust) vezérigazgatója. "A kávé olyasmi, ami egyrészről mindenki számára könnyen elérhető, másrészről rendszeres fogyasztása hatékony segítség lehet a prevencióban, illetve - bizonyos esetekben - a már meglévő betegségek lefolyásának lassításában egyaránt" - tette hozzá.

Habár a kávéfogyasztás és a májbetegségek csökkent kockázata közötti pontos összefüggések a szakemberek előtt sem tisztázottak, a meglévő adatokból kiderült, hogy a kávéivók szervezetében alacsonyabb két májenzim, a gamma-glutamil transzpeptidáz (GGT) és az alanin amino-transzferáz (ALT) szintje is. Persze, a témában még számos további kutatásra lesz szükség, de egyelőre az látszik, hogy a mértékletes kávébevitel jótékony hatással van e létfontosságú szerv egészségére.

Mennyi kávé számít túl soknak? Kellemes íze mellett élénkítő hatása miatt is igen közkedvelt ital a kávé. Utóbbi tulajdonságát a benne lévő koffeinnek köszönheti, ami már kis adagban is stimulálja a szervezetet, éberré tesz és segít leküzdeni a fáradtság tüneteit. Megfelelő dózisban a kávé számos egészségmegőrző tulajdonsággal bír (értágító, szívvédő, gyorsítja az anyagcserét), bizonyos mennyiség felett azonban kockázatos lehet a fogyasztása. Mennyi kávét ihatunk "büntetlenül", és milyen mértékű koffeinbevitel lehet káros?

Forrás: iflscience.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: