Görcsoldók

Kutyabenge

Erős hashajtóhatású növény

Latin neve

Frangula alnus

Népies neve

lángfa, dögfa, ebiszelence, ebsefa, kutyafa, puskaporfa

A növény leírása

A bengefélék (Rhamnaceae) családjába tartozik. A nedves, lápos területeket kedvelő cserje vagy fa. Ágainak kérge szürke, fénytelen, paraszemölcsökkel borított.

Hogyan gyűjtsük?

A növény ujjnyinál vastagabb ágainak kérgét hasznosítják gyógyászati célokra. A vékonyabb ágak kérge gyógyászati szempontból értéktelen. A gyűjtési idő áprilistól augusztusig tart.

Érdekesség

Ha a kérget óvatosan megkaparjuk, a kaparás helyén rozsdavörös színűre változik.

Mi van benne?

A kéregben lévő (di)antron glikozidok tárolás során glükofrangulin A és B, valamint frangulin antrakinon glikozidokká alakulnak.

Mire jó?

A friss kéreg egy évnyi szárítás után lesz hashajtó hatású. A növénynek van hánytató tulajdonsága is.

Hogyan használjuk?

Erős hatása miatt általában csak teakeverékben használják.

Jó tudni!

Várandósság, szoptatás alatt alkalmazása nem ajánlott, továbbá 12 éves kor alatti gyermekeknél és vastagbélgyulladás esetén sem.
Hosszú ideig történő, illetve gyakori használata nem javasolt.
Ne tévessze össze termését a vadcseresznyéjével!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

A nyugati tájakon elkezd vékonyodni a felhőtakaró, a Dunántúlon már szűrt napsütés is lehet. A vastag, zárt frontfelhőzet az ország délkeleti, keleti felére összpontosul, a csapadékzóna is kelet felé halad, délután már csak a Tiszántúlra korlátozódik. A délies szél többfelé lesz élénk, kora délutánig helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű. Késő estére 6 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet. A február végéhez képest igen enyhe idő az orvosmeteorológiai helyzetet is nagyban meghatározza.