Mondja, mi a gondja?

A gyomor-bélrendszerre vonatkozó panaszokkal orvoshoz fordulók nagy része székrekedés miatt kér tanácsot. A felmérések szerint az egyébként egészséges nők 30, a férfiak kb. 20%-a szorulásos, a kor előrehaladtával ez a panasz még gyakoribbá válik.

Mikor beszélünk székrekedésről?

Székrekedésről van szó, ha

 • a székelés a normálisnál ritkábban következik be,
 • a széklet kemény, víztartalma, formálhatósága csökkent,
 • a székletürítés csak a hasprés hosszas, nagy erőfeszítéssel járó működtetésével lehetséges,
 • székeléskor nem sikerül az ampulla kiürítése, a széklet teljes mértékű eltávolítása.

A székrekedés okai

A székrekedés előidézésében

 • a salakszegény étrend,
 • az elégtelen folyadékfelvétel,
 • a túlságos elfoglaltság, amikor a székelésre nem fordítanak elég időt,
 • a rendszertelen életmód,
 • a rendszeres székürítés elmulasztása,
 • a székletvisszatartás a székelés fájdalmassága miatt (pl. aranyeres csomó, végbélnyálkahártya berepedés),
 • a mozgásszegénység, fizikai aktivitás hiánya,
 • az ágyhoz-kötöttség, immobilizáció,
 • környezetváltozás,
 • időskor,
 • székrekedést kiváltó gyógyszerek szedése (diuretikumok, antidepressansok, antihypertensiv szerek, stb.) játszanak legtöbbször szerepet.

A székrekedés kezelése

A gyógyítás csak akkor célravezető, ha tisztáztuk, mi idézte elő a székelési zavart. Salakszegény étrend esetén (ilyenkor hiányzik a bélfal mozgásának normális ingere) több élelmi rostot tartalmazó ételek: nyers főzelékek, gyümölcsök, barna kenyér, szemes termékek, magvak fogyasztását szorgalmazzuk. Az obstipáló egyénnek (is) kiegyensúlyozott étrendet javaslunk, gyakori kis étkezésekkel.

Célszerű, ha energiaszükségletének nagy részét komplex szénhidrátokkal fedezi, s gondoskodik megfelelő folyadékfelvételről. Időskorban a szomjúságérzés csökken, s ha nem elég az elfogyasztott folyadék mennyisége, a széklet víztartalma, konzisztenciája, képlékenysége csökken. Rendszertelen életmód esetén ennek megváltoztatására teszünk kísérletet. A székelési inger ismételt elnyomása azt eredményezheti, hogy az inger veszít intenzitásából, idővel egészen kialszik, s a végbél izomzatának az ernyedtsége nehezíti a székelést. Ilyenkor a rendszeres, naponta azonos időben megkísérelt székelés javít a helyzeten. Ha a fizikai aktivitás hiánya, a testmozgás hiánya csökkenti a bélmotilitást, több mozgást, tornát, sétát javaslunk.

Mindebből következik, hogy a kezelés egyénre szabott, alkalmazkodik ahhoz az okhoz, amely a székrekedést kiváltotta. A székürítést - mint minden egyéb funkciót - az egyén pszichés állapota is befolyásolja, hiszen az erősen hat a vegetatív idegrendszer tónusára. A székrekedés kezelésére számos gyógyszer áll rendelkezésre. Ezek vagy a széklet mennyiségét növelik, lágyítják (sós hashajtók, kolloidális hashajtók), vagy a bélfal izgatásával hatva fokozzák a bélmozgást, vagy a bélnyálkahártya sejtjeit késztetik fokozott szekrécióra, és a bélfalat sikamlóssá teszik, ezáltal megkönnyítik a beszáradt széklet kiürítését. Rendszeres alkalmazásuk a hozzászokás veszélyével jár.

Átmenetileg szükséges lehet valamilyen természetes (gyümölcs-sűrítmény, hashajtó tea) vagy szintetikus gyógyszerhez folyamodni, azonban tartós használatuk inkább rontja a helyzetet.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén, valamint a déli és keleti határvidéken időnként több lehet a gomolyfelhő. Ezeken a tájakon előfordulhat néhol felhőszakadással kísért zápor, esetleg zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti irányú szelet a Dunántúl északi, északnyugati részén és keleten továbbra is nagy területen kísérhetik élénk, északkeleten erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 37 fok között várható, nyugaton lesz a hűvösebb, az Alföld déli részén a melegebb. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.