"Hull a szilva a fáról"

Vidéken járva nem ritka, hogy olyan ringló és szilva fák mellett visz el utunk, amelyek bánatosan szórják le gyümölcsüket a földre. Senki nem szüreteli őket, nem eszi meg kincset érő termésüket.

A "potyadék" gyümölcsöt nem becsüli senki, de a még fán lévőt sem. Pedig, ha az emberek - a fogyókúrázókról nem is beszélve - tudnák, hogy milyen kincset vesztegetnek el...

Áldásos emésztőrendszeri hatások

A szilva több okból kifolyólag is nagyon hasznos tápláléka tud lenni szervezetünknek. Különösen az aszalt szilvának nagy a fajlagos gyümölcscukor és rosttartalma. Jellegzetes színanyagai az antociánok. Talán leginkább hashajtó hatását ismerik, amelyet rosttartalmának köszönhet - akár frissen, akár aszalt szilva formájában fogyasztjuk.

Kiváló székrekedés és aranyér megelőzésére. A mértékletes hashajtás miatt kevesebb tápanyag tud felszívódni a belekben, így közvetetten segíti a fogyókúrát. Ugyancsak súlycsökkenést okoz, - igaz csak átmenetileg - vízhajtó hatása miatt is. A fogyni vágyóknak további segítségére van azzal, hogy megköti a fölös zsírt is, amit így a szervezet nem raktároz el a fehér zsírszövetekben. Nem véletlen hát, hogy a fogyókúrázóknak melegen ajánlják. Napi 20 dkg szilva elfogyasztása olcsó és ízletes, jó kiegészítője lehet egy fogyókúrás menünek.

A fáradtságűző

Az említett mennyiséggel regeneráló, frissítő, fáradtságűző kúrát is tarthatunk. Kifejezetten nyugtató hatású. A szilva valóságos B-vitamin-bomba, már csak azért is, mert e vitaminok legjobban "egymás társaságában" szívódnak föl. Nagyon fontosak az idegrendszer számára, segítik az agy anyagcseréjét, ezáltal segítik elő a megfelelő gondolkodást, tanulást, a memória működését.

Hogy ez mi mindenre nem jó!?

Egyes megfigyelések alapján egy sor gyógyító tulajdonságát is megemlíthetjük. Csökkenti a köszvényesek reumások panaszait, jótékony vese- és májbetegek diétájában. A szilva gyümölcssavai serkentik a nyál- és gyomorsavtermelést, tehát - fogyókúrázók vigyázat! - étvágyfokozók is egyben. Indiai orvosok lázcsillapítónak is rendelik.

A nyers szilvával pont a hasmenés veszélye miatt nem árt óvatosan bánni. Héjának magas cellulóztartalma miatt ajánlatos jól megrágni. A mértékletesség azért is indokolt, mert hashajtóktól kitelik, hogy hasmenést okoznak.

Munka nélkül nagy termés

Tulajdonképpen nem is érthető, miért fitymáljuk annyira azt a finom szilvát. A kor követelményeire valamit is adó ember nem tagadhatja, hogy ennél igénytelenebb és praktikusabb növényt és gazdaságosabb gyümölcsöt nehéz volna találni. A fája nem igényel gondozást, metszést, permetezést, mégis megtermi gyümölcsét, legyen az akár ringló, akár kék héjú magvaváló vagy nem magvaváló.

Egyszerűen, kevés cukorral és tartósítószer nélkül készíthető belőlük ízletes, sokáig elálló lekvár.

A konyhatündérek kihasználhatják fényes kék színét, mert nagyon jól mutat egy jól elrendezett gyümölcsöstálon. A szemét azoknak is gyönyörködtetheti, akik - hiába minden dicséret - még ezek után sem rajonganak érte.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció