Desmond Tutu testét lúgos folyadékban oldották fel

A 2021-es év végén elhunyt Desmond Tutu világhírű emberi jogi aktivista. Az 1984-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett dél-afrikai anglikán egyházi vezető végrendeletében is az emberiség érdekeit helyezte előtérbe: hagyományos hamvasztás helyett egy környezetbarátabb alternatívát választott teste végső nyugalomra helyezéséhez.

Egy washingtoni székhelyű temetkezési cég komposztálást ajánl hamvasztás helyett, lényegében talajjá alakítva az emberi testet.

"Az érsek egyértelművé tette a temetésével kapcsolatos kívánságait. Nem akart hivalkodó vagy pazarló pénzszórást. Azt kérte, hogy a koporsója legyen a lehető legolcsóbb, és egy csokor szegfű a családjától legyen az egyetlen virág a katedrálisban" - jelentette be közös közleményében a Tutu és felesége szellemi tulajdonjogait és hagyatékát kezelő Archbishop Tutu IP Trust, illetve a Desmond and Leah Tutu Legacy Foundation, a házaspár által 2013-ban életre hívott alapítvány. Emellett, mint azt az IFLScience megírta, Tutu úgy rendelkezett, hogy földi maradványait a hamvasztás egy kevésbé környezetszennyező alternatívájával, az úgynevezett lúgos hidrolízissel kezeljék.

A Nobel-békedíjas Desmond Tutu 2021. december 26-án hunyt el
A Nobel-békedíjas Desmond Tutu 2021. december 26-án hunyt el. Fotó: Getty Images

A különleges eljárás 2019 óta engedélyezett Dél-Afrikában. A folyamat során a testet egy magas nyomású fémhengerbe helyezik, amelyet víz és kálium-hidroxid elegyével töltenek fel, majd 90 és 150 Celsius-fok közötti hőmérsékletre melegítenek fel. Mivel a tároló nagy nyomás alatt van, a benne lévő víz nem forr fel ilyen magas hőmérsékleten sem, ehelyett néhány óra alatt fokozatosan lebontja a holttest jelentette szerves anyagokat. Végeredményben nem marad semmi más hátra, csupán az elhunyt csontváza.

A módszer alkalmazásának célja, hogy környezetbarát alternatívát kínáljon a hamvasztáshoz képest. Utóbbit egyébként gyakran ugyancsak hasonló jelzőkkel illetik, összehasonlítva a hagyományos temetkezéssel, amelynek során rengeteg balzsamozó vegyszer kerül a földbe, illetve hatalmas mennyiségű fa kivágásával lehet csak biztosítani a koporsók alapanyagigényét. Mindazonáltal a hamvasztás sok energiát emészt fel, valamint több millió tonna szén-dioxid kibocsátásával jár évente, illetve tetemes mennyiségű szálló porral is szennyezi a levegőt.

A lúgos hidrolízis - avagy a kremáció mintájára alkotott szóval aquamáció - energiaigénye mintegy hétszer alacsonyabb a hamvasztásénál, károsanyag-kibocsátása pedig voltaképpen nulla. Az eljárás végén visszamaradó folyadék nem más, mint szerves összetevők steril elegye, beleértve sókat és aminosavakat, amelyet felhasználhatnak fertőtlenítőszerként, vagy semlegesítve biztonságosan beengedhetnek a vízhálózatba. A hátramaradó csontvázat pedig szárítás után porítják.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció