Tényleg veszélyes a guargumi?

A guargumitól egy 2007-es visszaélés óta tartanak a fogyasztók, ekkor nőtt meg leginkább az E-számokkal szembeni ellenszenv is. Mi ez az anyag pontosan, miért kerül az élelmiszerekbe és valóban veszélyes-e?

A guargumit számos célra felhasználják az élelmiszer-, gyógyszer, kozmetikai-, textil- és papíriparban, valamint az olajbányászatban, az ércfeldolgozás és a robbanóanyagok gyártása során is. 

Az egyik legolcsóbb, széles körűen felhasznált élelmiszer ipari adalékként tartják számon. Mivel a víz megkötésével megakadályozza a jégkristályok létrejöttét a fagyasztott árukban, ezért gyakran alkalmazzák adalékanyagként jégkrémekben, fagylaltokban és fagyasztott húsokban. Pékárukba a tészta tömegének növelése miatt kerül bele. Számos italban és élelmiszerben (például pudingok) is felhasználják a megfelelő állag kialakítására. Habár a guargumi vízben jól oldódik, az ember számára emészthetetlen vegyület, ezért fontos kalóriamentes rostforrás is egyben. Az utóbbi években azonban többször felmerült, hogy az adalék veszélyes lehet az emberre. A Ködpiszkáló utánajárt, igaz-e? 

Sok vásárló a kelleténél jobban tart az adalékanyagoktól
Sok vásárló a kelleténél jobban tart az adalékanyagoktól

Miért tarunk tőle?

A guargumi kapcsán kialakultfélelemhárom főbb okra vezethető vissza. Az egyik ilyen a csomagoláson szereplő E-számok, melyeket az élelmiszerekben előforduló, különböző eredetű (természetes vagy mesterséges) anyagok rendszerezésére hozták létre. Attól azonban, hogy valaminek van E-száma, még nem lesz veszélyes - például a paprikában is többféle olyan anyag van, amit így jelölhetünk (E-300 = C-vitamin, E160a = β-karotin, E440a = pektin). Az élelmiszerekben biztonságosan felhasználható adalékanyagok listája az alábbi linkre kattintva érhető el.

Az emberek többsége élelmiszerek vásárlásakor azok árát, eltarthatóságát, esetleg energiatartalmát és egyéb tápértékeit nézi meg a címkén. Egyre többen vannak azonban, akik tüzetesebben megvizsgálják az E-számokkal jelölt összetevőket is. Szükséges ez? Cikkünkből kiderül!

Sokan a nem megfelelő feldolgozásra hivatkozva kerülik a guargumit. Bármit elő lehet állítani szabályosan és szabálytalanul is. A guarbab magjában található, kedvezőtlen élettani hatású peptideket hőkezeléssel (100 oC, 30 perc) inaktiválják, így az sem igaz, hogy a guargumi az egészségünkre nézve káros anyagokat tartalmaz, amelyet a feldolgozás során nem vonnak ki belőle.

A termékek guargumi-tartalmát 2%-ban maximálták, mivel nagy mennyiségű guargumi fogyasztása esetén nem kizárt a béltartalom olyan mértékű viszkozitás-növekedése, amely extrém esetben a bélrendszer elzáródásához vezethet. Fogyasztása azonban a megfelelő koncentrációban állatok számára is veszélytelen, számos kisállateledel tartalmazza.


A rossz híre azonban elsősorban arra a 2007-es esetre vezethető vissza, amikor a hatóságok az India Glycols Ltd. által forgalmazott guargumiban nagy mennyiségben mutatták ki az egészségre káros pentaklórfenolt és poliklór-dibenzodioxinokat, amelyek különböző növényvédőszerekből kerülhettek a termékbe. A botrány sokakban fokozta a kémiai szerektől való rettegést, felébresztette az E-számok iránti félelmet és fokozta a szintetikus szerekkel szembeni bizalmatlanságot. Az E-számok megbélyegzése miatt több élelmiszer ipari vállalat inkább az anyagok kémiai nevét tünteti fel a termékeken, hogy azokat a vásárló egészségesebbnek, természetesebbnek ítélje meg. 

Sajnos nem a fenti az egyetlen eset a guargumi szabálytalan felhasználására, azonban a megfelelően előállított, határérték alatti guargumi azonban semmilyen egészségkárosító hatással nem jár.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén gyengén fátyolfelhős lesz az ég, az északnyugati, nyugati tájakon tartóan megmaradhat a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag