Gyakorlatok otthoni edzésterv összeállításához

A tökéletes edzés mindig három részből áll: bemelegítés, pulzusszámnövelő edzés és végül, de nem utolsó sorban, a nyújtás.

Simon László személyi edzővel arról beszélgettünk, hogy mi a sikeres otthoni edzés titka . Mint hangsúlyozta, a jól megválasztott cél, a megfelelő motiváció és eszközök , no, és persze az alaposan felépített edzésterv mind hozzájárulnak a kívánt eredmény eléréshez. Az alábbiakban a segítségével összeállított gyakorlatokat találhatják, melyekből bárki, legyen akár kezdő vagy haladó, összeállíthatja saját otthoni edzéstervét.

planking
Ez a planking, amely segít a törzs, a lábak és a karok izomzatának erősítésében. Fotó: iStock

Bemelegítés (7 perc)

Minden edzést bemelegítéssel kell kezdeni. Aki megspórolja, nemcsak a sérülés kockázatát növeli, de az utána következő gyakorlatok intenzitása sem lehet olyan erős "hideg" izmokkal.

Bokakörzés, térdkörzés (csak annyira, amennyire a szervezet engedi), törzskörzés, vállkörzés, könyök és csuklók átmozgatása, fejkörzés - mindegyik mindkét irányba.

Edzés (10-15 perc, később ez bővíthető akár 40-45 percre is)

Az alábbi gyakorlatok közül próbáljuk kiválasztani a számunka megfelelőeket és ezeket a lehető legpontosabban elvégezni. Kezdetben elég annyit kiválasztani, amennyit 10-15 perc alatt meg tudunk csinálni, később pedig fokozatosan bővíteni a kört vagy a gyakorlatokat edzésnapokon váltogatni, hogy minden testrész sorra kerüljön. A lista csak ízelítő a válaszható gyakorlatokból.

 • Helyben járás / haladóknak futás (2 perc)
 • Helyben járás magas térdemeléssel / haladóknak helyben futás magas térdemeléssel (1 perc)
 • Helyben járás sarokemeléssel / helyben futás sarokemeléssel (1 perc)
 • Pihenés 30-60 másodperc
 • Kitörés váltott lábbal 3x6 (lehet csak 6-tal kezdeni és utána fokozatosan növelni a számot) / haladóknak a térd érjen le a talajra 4x8
 • Pihenés, pozícióváltás 1 perc
 • Könnyített fekvőtámasz (térdelve) 10 ismétlés / haladóknak rendes fekvőtámasz 10 ismétlés // vagy mindkettő csoportnak planking, fontos a helyes testtartás! Kezdőknek 10 másodperc, haladóknak legalább 50. Háromszor ismételve.
 • Pihenés 30-60 másodperc
 • Guggolás egyenes derékkal, csípő szélességű terpeszben, ügyelve arra, hogy a térdek ne forduljanak ki, a sarok maradjon a talajon. Kezdőknek 3x6 (lehet 6-tal kezdeni és ezt növelni) / haladóknak 4x8
 • Pihenés 30-60 másodperc
 • Négyütemű fekvőtámasz - kezdőknek ugrás nélkül könnyítve hátralépéssel és sima felállással 3x6 / haladóknak 4x8
 • Pihenés 30-60 másodperc
 • Talajon oldalt fekvés, lábemelés nyújtott lábbal 3x6 / haladóknak 4x8 mindkét oldalon megismételve
 • Talajon hanyatt fekvés, csípő kitolása, közben a has, fenék, combok megfeszítése 3x6 / haladóknak 4x8
 • Pihenés és légzőgyakorlatok 4x8 hosszú be és kilégzés, hogy a pulzusszám visszatérhessen az egészséges tartományba

Nyújtás (8-10 perc)

Lábak, törzs, karok nyújtása legalább 8 másodpercig kitartott mozdulatokkal. A lényeg, hogy érezzük, ahogy finoman megfeszül az izom, miközben nyújtjuk, de vigyázzunk, mert nem szabad túlerőltetni, Lassan, odafigyeléssel érdemes végezni a gyakorlatokat. Az edzés végén nem éri meg kihagyni a nyújtást , mivel anélkül nagyobb az esély az izomláz kialakulására.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)