Gyakorlatok otthoni edzésterv összeállításához

A tökéletes edzés mindig három részből áll: bemelegítés, pulzusszámnövelő edzés és végül, de nem utolsó sorban, a nyújtás.

Simon László személyi edzővel arról beszélgettünk, hogy mi a sikeres otthoni edzés titka. Mint hangsúlyozta, a jól megválasztott cél, a megfelelő motiváció és eszközök, no, és persze az alaposan felépített edzésterv mind hozzájárulnak a kívánt eredmény eléréshez. Az alábbiakban a segítségével összeállított gyakorlatokat találhatják, melyekből bárki, legyen akár kezdő vagy haladó, összeállíthatja saját otthoni edzéstervét.

planking
Ez a planking, amely segít a törzs, a lábak és a karok izomzatának erősítésében. Fotó: iStock

Bemelegítés (7 perc)

Minden edzést bemelegítéssel kell kezdeni. Aki megspórolja, nemcsak a sérülés kockázatát növeli, de az utána következő gyakorlatok intenzitása sem lehet olyan erős "hideg" izmokkal.

Bokakörzés, térdkörzés (csak annyira, amennyire a szervezet engedi), törzskörzés, vállkörzés, könyök és csuklók átmozgatása, fejkörzés - mindegyik mindkét irányba.

Edzés (10-15 perc, később ez bővíthető akár 40-45 percre is)

Az alábbi gyakorlatok közül próbáljuk kiválasztani a számunka megfelelőeket és ezeket a lehető legpontosabban elvégezni. Kezdetben elég annyit kiválasztani, amennyit 10-15 perc alatt meg tudunk csinálni, később pedig fokozatosan bővíteni a kört vagy a gyakorlatokat edzésnapokon váltogatni, hogy minden testrész sorra kerüljön. A lista csak ízelítő a válaszható gyakorlatokból.

 • Helyben járás / haladóknak futás (2 perc)
 • Helyben járás magas térdemeléssel / haladóknak helyben futás magas térdemeléssel (1 perc)
 • Helyben járás sarokemeléssel / helyben futás sarokemeléssel (1 perc)
 • Pihenés 30-60 másodperc
 • Kitörés váltott lábbal 3x6 (lehet csak 6-tal kezdeni és utána fokozatosan növelni a számot) / haladóknak a térd érjen le a talajra 4x8
 • Pihenés, pozícióváltás 1 perc
 • Könnyített fekvőtámasz (térdelve) 10 ismétlés / haladóknak rendes fekvőtámasz 10 ismétlés // vagy mindkettő csoportnak planking, fontos a helyes testtartás! Kezdőknek 10 másodperc, haladóknak legalább 50. Háromszor ismételve.
 • Pihenés 30-60 másodperc
 • Guggolás egyenes derékkal, csípő szélességű terpeszben, ügyelve arra, hogy a térdek ne forduljanak ki, a sarok maradjon a talajon. Kezdőknek 3x6 (lehet 6-tal kezdeni és ezt növelni) / haladóknak 4x8
 • Pihenés 30-60 másodperc
 • Négyütemű fekvőtámasz - kezdőknek ugrás nélkül könnyítve hátralépéssel és sima felállással 3x6 / haladóknak 4x8
 • Pihenés 30-60 másodperc
 • Talajon oldalt fekvés, lábemelés nyújtott lábbal 3x6 / haladóknak 4x8 mindkét oldalon megismételve
 • Talajon hanyatt fekvés, csípő kitolása, közben a has, fenék, combok megfeszítése 3x6 / haladóknak 4x8
 • Pihenés és légzőgyakorlatok 4x8 hosszú be és kilégzés, hogy a pulzusszám visszatérhessen az egészséges tartományba

Nyújtás (8-10 perc)

Lábak, törzs, karok nyújtása legalább 8 másodpercig kitartott mozdulatokkal. A lényeg, hogy érezzük, ahogy finoman megfeszül az izom, miközben nyújtjuk, de vigyázzunk, mert nem szabad túlerőltetni, Lassan, odafigyeléssel érdemes végezni a gyakorlatokat. Az edzés végén nem éri meg kihagyni a nyújtást, mivel anélkül nagyobb az esély azizomlázkialakulására.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: