Hormonbetegségek

A hormonok a szervezet kémiai hírvivői, amelyek összehangolják a különböző szervek működését. Olyan fehérjék, amelyekből sokszor a gramm ezredrészénél is kevesebb kerül a vérkeringésbe, mégis jelentős változásokat okoznak. A hormonok alapvetően négy területen fejtik ki hatásukat. Ezek a következők: a szaporodás, a növekedés és a fejlődés, a szervezet belső egyensúlyának fenntartása és az energiatermelés, - felhasználás valamint - raktározás szabályozása. A hormonokat többféle szerv termeli, eEzek az úgynevezett belső elválasztású szervek, irányításukat az agyalapi mirigy végzi. A hormonokat termelő szervek elváltozásai, a hormonok termelődésének zavarai számos betegséget okozhatnak.

Post-partum thyreoiditis (PPT) tünetei és kezelése

Mi a PPT?

A post-partum thyreoiditis (PPT), azaz a szülés utáni pajzsmirigy-gyulladás a szülést követő 3-12 hónap múlva alakulhat ki. A becslések szerint elég sok kismamánál jelentkezhet, de mivel a tüneteket természetesnek gondolják a nők, ritkán fordulnak orvoshoz. Hajhullást, elhízást, pszichés zavarokat okoz a betegség. Gyógyszerrel kezelhető.

Tünetek

A PPT előfordulása

A becslések szerint a kismamák 5-20 százalékánál jelentkezik. Nem tudjuk a pontos számot, ugyanis sokszor nem derül ki, hogy ebben a betegségben szenved egy kismama.

A PPT okai

A szülés utáni pajzsmirigy-gyulladásnak a szakemberek szerint lehetnek genetikai és környezeti okai is: tehát nem kizárt, hogy örökölhető a hajlam, de a post-partum thyreoiditis kialakulását a fokozott jódbevitel is elősegítheti. A jód a táplálékkal jut be a szervezetbe, a legkönnyebben szervetlen jódként (jodidion) épül be. A jodidion az agyalapi mirigy egyik hormonja, a TSH közreműködésével jut a vérárammal a pajzsmirigybe. A jódfelvétel normális mennyisége 120-150 mikrogramm/nap.
Vannak olyan vélemények is, miszerint a post-partum thyreoiditis oka az, hogy a szülés után az anya immunrendszere fokozott működésbe kezd, és ettől alakul ki a betegség.

A PPT tünetei

A betegség kezdeti szakaszára a pajzsmirigy túlműködése, késői szakaszára alulműködése jellemző. A PPT jellemző tünete a hajhullás, a pajzsmirigy megduzzadása, erős szívdobogás, fulladás érzése, nagyfokú izzadás vagy akár megmagyarázatlan, jelentős hízás. Emellett pszichés tünetek is jelentkeznek: feledékenység, depresszió, aluszékonyság. A reflexek lelassulnak, nem ritka a menstruációs zavar és a csökkent szexuális vágy.
A szülés utáni pajzsmirigy-gyulladás okozhat pajzsmirigy túlműködést, de alulműködést is. A pajzsmirigy túlműködése (hipertireózis) többféle betegséget eredményezhet, ezek egyike a Basedow-kór. Ekkor a pajzsmirigy megnagyobbodik, strúma (népies nevén golyva) alakul ki, szívritmus-zavart okozhat, valamint ingerlékenységgel és pszichés zavarokkal jár a betegség.
A súlyos post-partum thyreoiditis esetén, a gyulladás végső stádiumában inkább az alulműködés jellemző, ugyanis a pajzsmirigy fokozatosan elpusztulhat. A betegség hosszadalmas lehet, a gyógyulásig hónapok telhetnek el. Egyes esetekben a pajzsmirigy-alulműködés véglegessé válik.

A PPT diagnózisa

Elég nehéz diagnosztizálni a PPT-t, ugyanis a tünetek sokfélék. A betegség jellemzője, hogy a vérsejtsüllyedés általában fokozott és a jódtárolás csökkent, ezt laboratóriumi vizsgálattal derítik ki.
A pajzsmirigyet leggyakrabban ultrahanggal vizsgálják, és szükség esetén izotópos vizsgálatra is sor kerül. Izotópvizsgálat esetén a szoptatást rövid időre fel kell függeszteni. Ha strúmát találnak az ultrahangvizsgálat során, akkor vékonytű-biopsziát is végeznek. Fontos információkat kap az orvos az immunológiai vizsgálatok eredményeiből is.

A PPT kezelése

Pajzsmirigy túlműködés esetén rendszerint béta-blokkolót kap a beteg, alulműködés esetén pajzsmirigyhormont. A legsúlyosabb esetekben szteroid adására is sor kerülhet. A cél a pajzsmirigy pusztulásának megakadályozása. Az esetek egy részében a gyógyulás spontán megtörténik, de gyakran kiújul a betegség.
Pajzsmirigy túlműködés esetén rendszerint béta-blokkolót kap a beteg.
Pajzsmirigy túlműködés esetén rendszerint béta-blokkolót kap a beteg.

A PPT megelőzése

Nagyon fontos, hogy figyeljünk arra, mekkora mennyiségű jód kerül a szervezetünkbe. A tengeri állatokból készült ételek például nagyon sok jódot tartalmaznak. Emellett az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás is hatásos lehet.
Ha volt a családban pajzsmirigy-betegségben szenvedő személy, érdemes kivizsgáltatni magunkat, ugyanis a betegségre jellemző a családi halmozódás.

Ha a kezelés hatására sem javul a betegség, előfordulhat, hogy a mellékvese-funkció is csökkent. Ekkor fennáll az Addison-kór veszélye. A szülés utáni pajzsmirigy-gyulladásnál nagy rizikófaktor az elhízás, a statisztikák szerint, ha a beteg nem figyel oda, átlagosan 8 kilogrammot hízik.
A PPT nem mindig jár pajzsmirigy-túlműködéssel. Erről a betegségről bővebben itt olvashatnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.