Hormonbetegségek

A hormonok a szervezet kémiai hírvivői, amelyek összehangolják a különböző szervek működését. Olyan fehérjék, amelyekből sokszor a gramm ezredrészénél is kevesebb kerül a vérkeringésbe, mégis jelentős változásokat okoznak. A hormonok alapvetően négy területen fejtik ki hatásukat. Ezek a következők: a szaporodás, a növekedés és a fejlődés, a szervezet belső egyensúlyának fenntartása és az energiatermelés, - felhasználás valamint - raktározás szabályozása. A hormonokat többféle szerv termeli, eEzek az úgynevezett belső elválasztású szervek, irányításukat az agyalapi mirigy végzi. A hormonokat termelő szervek elváltozásai, a hormonok termelődésének zavarai számos betegséget okozhatnak.

Mellékpajzsmirigy-túlműködés tünetei és kezelése

Mi a mellékpajzsmirigy-túlműködés?

A mellékpajzsmirigy (paratireoida) aprócska szerv: négy darab van belőle a pajzsmirigy két lebenyének alsó és fölső részébe ágyazva. Hormonja a kalcium-anyagcserében játszik kulcsszerepet, a kalcium mennyiségét próbálja a vérben állandó szinten tartani. Mellékpajzsmirigy-túlműködésnél ez a hormon működik túl, ami azzal jár, hogy a vér kalciumszintje magas lesz, a csontok pedig törékennyé válnak, mert a bennük lévő kalcium a vérbe kerül. A túlműködés nem csak a csontoknak árt, hanem a szívnek, a vesének és sok egyéb szervnek is.

Tünetek

A mellékpajzsmirigy-túlműködés előfordulása

A mellékpajzsmirigy-túlműködés nagyon ritka. A probléma előfordulhat fiatalabb korban is, de általában idősebbeket érint, a betegek többsége 60 év fölötti. Mivel a betegség ritka, tünetei pedig sokrétűek, jellemző, hogy az érintetteket más szakorvos küldi végül endokrinológushoz. A háziorvos mellett klasszikusan ilyen a reumatológus és az ortopéd szakorvos, a kardiológus és a vesebetegségekkel foglalkozó nefrológus.

A mellékpajzsmirigy-túlműködés diagnózisa

A mellékpajzsmirigyet a háziorvos csak korlátozottan tudja vizsgálni: ő csak a vér kalciumszintjét nézheti meg, majd az emelkedett érték miatt elküldheti betegét szakorvoshoz. Az endokrinológus általában már nézi a vér D-vitamin-szintjét és összfehérjeszintjét, albuminszintjét, továbbá felméri a vesefunkciót, és méri a parathormon (PTH) szintjét is. A vérből meghatározhatók a csontanyagcserére, csontlebomlásra jellemző értékek is (a vázszerkezet csontépítési és csontbontási folyamatairól a béta-crosslaps értéke ad információt). Ha bebizonyosodik, hogy a mellékpajzsmirigy túlműködik, vesekövességet okoz vagy gyengíti a csontokat, akkor ultrahanggal és izotópos vizsgálattal, illetve nyaki CT-vel is megnézik a mellékpajzsmirigyeket. Ezzel tudják megállapítani, ha a négy mirigykéből valamelyik megnagyobbodott és adenoma alakult ki. Ha azt sejtik, hogy a mellékpajzsmirigy-túlműködés hátterében valamilyen ritka szindróma (például multiplex endokrin neoplázia) áll, akkor további endokrinológiai vizsgálatokra is szükség van.
A mellékpajzsmirigy hormontermelését tartós D-vitamin-hiány is fokozhatja
A mellékpajzsmirigy hormontermelését tartós D-vitamin-hiány is fokozhatja

A mellékpajzsmirigy-túlműködés okai és tünetei

A mellékpajzsmirigy hormonja, a parathormon szabályozza a vér kalciumszintjét. Annak érdekében, hogy a szint állandó legyen, a hormon fokozhatja a csontok lebomlását, ami miatt azok ásványianyag-tartalma a vérbe kerül, emelve a vér kalciumszintjét. Emellett a hormon fokozza a vesében a kalciumvisszaszívást, illetve a bélben a kalciumfelszívódást. A hormon működésének fokozódása azért gond, mert a vér kalciumszintjének emelkedése súlyos következményekkel járhat.
A mellékpajzsmirigy-túlműködéskor kialakuló magas vérkalciumszint szívritmuszavart, legsúlyosabb esetben szívmegállást is okozhat. Ennek hátterében az áll, hogy akadályozza a szívizom mozgását. Okozhat a magas kalciumszint vesekövet is, illetve a csontok ásványianyag-vesztése miatt erősen fokozza a csonttörések rizikóját. Összeroppanhat miatta a csigolya, fájhatnak az ízületek, fájdalmas lehet a kéz, kophatnak a porcok a lábakban.
Maga a mellékpajzsmirigy több ok miatt is túlműködhet. Állhatnak a hátterében olyan ritka szindrómák, amelyeknél a mellékpajzsmirigy működési zavara csak része egy általános kórképnek (ilyen például a multiplex endokrin neoplázia, rövidítve MEN-szindróma), de lehet beteg maga a mellékpajzsmirigy is. A mellékpajzsmirigy hormontermelését a D-vitamin tartós hiánya is fokozhatja.

A mellékpajzsmirigy-túlműködés kezelése

A mellékpajzsmirigy-túlműködés kezelése műtéti: a túlműködő mirigyet el kell távolítani. Ha a kalcium szintje a vérben nagyon magas, akkor különböző infúziós kezelésekre is szükség van, hogy a magas kalciumszint nehogy szívmegállást okozzon. Ha a háttérben a D-vitamin komoly és tartós hiánya áll, akkor vitaminpótlásra van szükség. (Ez egyébként nem is tekinthető igazi mellékpajzsmirigy-túlműködésnek.)

A mellékpajzsmirigy-túlműködés gyógyulási esélyei

A túlműködő szervek eltávolításával a mellékpajzsmirigy-túlműködés véglegesen gyógyítható. Mivel az embernek négy mellékpajzsmirigye van, és általában csak egyet vagy kettőt kell eltávolítani, a műtét után a hormonszint normális lesz.

A mellékpajzsmirigy-túlműködés megelőzése

Mivel a kiváltó okokat nem lehet megelőzni, nincs mód a mellékpajzsmirigy-túlműködés biztos megelőzésére sem. Az persze fontos, hogy senki ne legyen tartósan D-vitamin-hiányos, mert az is fokozza a mellékpajzsmirigyek hormontermelését.

A mellékpajzsmirigy-túlműködés szövődményei

A mellékpajzsmirigy-túlműködésnek csonttörés és csontritkulás lehet a szövődménye, de a szövődmények közé tartozik a vesekövesség és a szívritmuszavar is.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Koppány Viktória endokrinológus adjunktusnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció