A szivárvány színeiben is

Az adottságai szerint szeretne mindenki szebbnek, jóképűbbnek, vonzóbbnak látszani.

Tény, hogy az ember külső megjelenésének is van jelentősége a személyiségéről kialakított összkép megítélésében. Az adottságai szerint szeretne mindenki szebbnek, jóképűbbnek, vonzóbbnak látszani. A fiatal, az egészséget sugárzó tekintet, a kellemes mosoly az érzelmeket is érinti, rokonszenvet közvetít és megnyerő érdeklődést ébreszt.

A fiatalos megjelenés a divat

A lapok, a filmek, a tv, a hirdetések ilyen szépségideált kínálnak és sugallnak: őrizzük meg egészségünket, alkotó lendületünket, s ezzel együtt a lehető leghosszabb ideig fiatalos, vonzó külsőnket. A jó fizikum, a mértéktartó táplálkozás, a rendszeres tisztálkodás hozzájárul a harmonikus lelki közérzethez is. És mindez a külső szemlélő értékrendjében is megfogan, visszatükröződik. A hajviselet, a haj állapota nagyon sokat elárul. A szép, tiszta, selymesen csillogó haj, az arc karakteréhez illő forma önbizalmat ad viselőjének.

És ha baj van a hajjal

A haj hossza, színe, állománya, mennyisége és formája igencsak megváltoztathatja a karaktert. A haj a korral és a szervezet működésével összhangban folyamatosan változik. Az egyes hajszálakon nyomon követhetők a szervezet különböző zavarai - a hormonzavaroktól a súlyos betegségekig. A hajszálak állapotát a faggyúmirigyek működése is befolyásolja. Zsíros haj esetében a fokozott faggyútermelés miatt a hajszálak is átitatódnak a faggyúval - ilyenkor a hajszálak összeragadva ellapulnak, és az olykor ápolatlan fejbőrhöz tapadnak. Természetes, hogy állományuk is erősen csökkentnek hat. Kórokozók, gombák és baktériumok telepedhetnek meg rajtuk, gyulladást és viszketést keltve. A súlyos állapotok hátterében hormonális eltérések igazolhatók - főleg a serdülőknél és a változás korában. Gyógysamponokkal, hajszeszekkel szép kozmetikai eredmények érhetők el. A súlyosabb eseteket viszont bízzuk szakemberekre. A száraz, vékonyszálú, ritka, fénytelen, törékeny haj is sok gondot okoz. A hajvégek felrostozódnak, törékenyek, és a frizura sem tartós, nehezen formálható. A fejbőr lemezesen korpázik, mivel a szarulemezkék nem tudnak letapadni a faggyúba. Ezt a jelenséget sokszor a kémiai ártalmak, a festések, a szőkítések, illetve a tartósan szedett fogamzásgátlók is okozhatják. A kiváltó okok megszüntetése, a különféle hajpakolások és balzsamok segíthetnek.

Kívánatos a próba

Divat a hajfestés, amely biológiailag nem természetes folyamat, és bizony nem lehet azt mondani, hogy nincs következménye nélkül, hiszen sérülnek a szarulemezkék és roncsolódnak a pigmentszemcsék is. Mégis egyre több lány és fiú él a festés adta lehetőséggel. De a divatot követik az őszülő hajú hölgyek is. Nos egy fontos tanács: ha lehet, kérjék ki fodrász véleményét. Ám ha mégis otthon kezdenek neki a festéshez, végezzenek előtte próbát. Hogyan? A kiválasztott festék egy cseppjét tegyék az alkar bőrére vagy a fülkagyló mögé. Egy-két napig figyeljék, nincs-e bőrpír ott, illetve viszket-e a bőr. Ha igen, nem ajánlatos elvégezni a festést. Leginkább a fekete festékek okoznak túlérzékenységi reakciót. S még egy tanács: lehet, hogy megfelelő hajszínt érhetnek el a színező habokkal, bemosó samponokkal. Ezek ugyanis csak a hajszálak felszínét vonják be és néhány hajmosás után már nem is látszanak. A tartós hajfestés négy-hat hét múlva lenő, újra kell festeni, lehetőleg ugyanazzal a festékkel.

Nem betegség

Az őszülés folyamata a korral jár, bár ismerünk korai őszülést is, ami a családon belül halmozódik, öröklődik. A hirtelen fehéredést súlyos betegségek és idegi megrázkódtatások is kiválthatják. A festékhiányos betegségekben olykor csak egy hajtincs marad fehéren vagy kezdetben az ágyéki bőrfelszínen látható csupán egy-egy fehér volt. Az egyre jobban sűrűsödő fehér hajszálak kezdetben szürkés árnyalatot kölcsönöznek a hajnak. Az ősz szálak a halántékon sűrűsödnek, majd tovább sokasodnak a fejbőr egyéb területén is. Legutoljára a fanszőrzeten jelennek meg. Előrehaladottabb korban a szürkéből fehér lesz.

A folyamatos és lassú őszülés általában nem okoz kozmetikai problémát. Tudni kell, hogy az ősz hajat nehéz egyenletesen és szépen befesteni a hajszálak különböző festéktartalma miatt. Ne feledjék: ősz hajjal is lehet valaki fiatalos. Az őszülés nem betegség. De legyen mindenki önkritikus: egy-egy rosszul festett haj igen feltűnő tud lenni, különösen férfiak esetében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció