Hajprobémák

Manapság egyre több a "hajbaj", ennek oka a szakemberek szerint a stressz és a kozmetikumok agresszív használata.

Néhány szál haj minden reggel marad a fésűben, de ez nem hajhullás. Napi ötven szál hajvesztés még normális. A hajzat ritkulása, a fejbőrön észlelhető kopasz foltok azonban figyelmeztető jelek. Ilyenkor orvoshoz kell fordulni. A hajhullás hátterében meghúzódhatnak súlyos szervi bajok is. A hajszálak a bőrben elhelyezkedő szőrtüszőkből fejlődnek, nőnek ki. Egy-egy hajszál átlagosan 4-5 évig él, és ez a ciklus három szakaszból áll.

Az újjászületési (anagén) szakasz az aktív növekedés kora. Időtartama két év. Ilyenkor a haj háromnaponként 1-1 milliméternyit nő.

A visszafejlődési (katagén) szakasz három hétig tart. Ekkor a szőrtüszők összehúzódnak.

A végszakasz (telogén) három hónapos nyugalmi állapot. A haj elhal, s helyét átadja az ugyanazon szőrtüszőből fejlődő új hajszálnak.

Minden szőrtüsző huszonöt ilyen ciklusra képes. Ez a ritmus biztosítja a kielégítő hajmennyiséget.

Korpásodás

Tünetek:

A fejbőrt száraz, apró, fehéres és csillogó, könnyen lesöpörhető hámpikkelyek lepik el. Zsíros változatában a nagy, sárgás hámpikkelyek hozzátapadnak a viszkető, gyulladt fejbőrhöz.

Okok:

Az elhalt sejtek folyamatosan leválnak. A korpásodást néha seborrhoeás ekcéma okozza.

Kezelés:

A gyakori, kiadós hajkefélés jó a fejbőrnek, miként a hajszesz, a korpaellenes sampon is. Makacs esetekben bőrgyógyászhoz kell fordulni. 7. szám

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció