Hajhullás

Mindenkinek hullik a haja. Nem csak akkor, ha gyerekek csimpaszkodnak bele, vagy kíméletlenül cibáljuk a fésűvel. A természetes és kóros hajhullás, ill. a kopaszodás közötti különbség megértéséhez érdemes megismerni a haj életciklusát.

A haj növekedése

Az ember haja embrionális korban, a 6. terhességi héten kezd el kifejlődni, és körülbelül 5 millió szőrtüsző jelenik meg a bőrben. A születés után számuk már nem nő. A szőrtüszőkből nem feltétlenül nő szőrszál, és egy adott szőrtüsző az élet során különböző típusú haj-, ill. szőrszálakat tud növeszteni. Így például a pubertáskori szakállszőrzethez szükséges tüszők is az embrionális kortól kezdve "várják", hogy a hormonális változások hatására működésbe léphessenek. A haj rendszerint kissé gyorsabban nő, mint a test más helyein található szőrzet, mivel a fejbőr hajhagymái aktívabban működnek. A szőrtüszők működése alapvetően genetikai és hormonális meghatározottságú.

A haj, ill. szőrszálak élettartama nagyon különböző lehet. Egy átlagos hajszál kb. 7 évet él. A növekedési fázis, amikor a haj háromnaponta mintegy egy millimétert nő, a férfiaknál 2-4, a nőknél 4-6 évig tart. 2-4 hetes átmeneti időszak után a hajszál - úgymond - még 3-4 hónapot tölt a fejen, majd kihullik, hogy helyet csináljon az új hajszálnak. Egy hajtüsző egymás után 10-12 hajszálat tud növeszteni.

A hajhagymák életciklusából adódik, hogy naponta érnek véget hajéletek. Baj csak akkor van, ha több mint napi 60-100 szál marad a ruhán vagy a kefében. A naponta elvesztett hajszálak, főleg, ha hosszúak riasztóan soknak tűnhetnek, különösen ősszel és tavasszal, amikor egy kicsit több haj hullik ki. Aki aggódik, nyugodtan megszámolhatja a napi veszteséget.

Mivel a növekedési fázisban levő hajszál évente mintegy 15 cm-t nő, a férfiak vágás nélkül 40-50, a nők 70-80 cm-es hajat is növeszthetnek. Ennél hosszabb viszont nem valószínű, hiszen egy ekkora hajszál rövidesen kihullik, és a következő megint elölről kezdi a centimétereket. A fejbőrön lévő hajszálak száma a hajszíntől is függ. A szőkék kb. 140 000 vékonyabb, a barnák kb. 100 000 kicsit vastagabb, a vörösek csak 85 000, de viszonylag vastag hajszálat számolhatnának meg a fejükön.

A hajhullás gyakoribb megjelenési formái

A krónikus hajhullás kapcsán leginkább három fogalom kerül szóba, az androgén alopécia, a férfiakra jellemző kopaszodás, az alopecia areata, azaz a foltos hajhullás és a diffúz alopéciák, amikor egyenletes mértékben ritkul meg a haj a fejbőrön. Alopéciáról akkor beszélhetünk, ha egy adott területen az eredeti hajmennyiség legalább 60%-a kihullik.

A férfiak kopaszodása

A férfiak kopaszodása genetikailag meghatározott, és az androgén hormon az, melynek hatására kamaszkorban megindul a szakáll erőteljes növekedése, majd 30-40 éves kor körül a fej egyes területein megszaporodnak a faggyúmirigyek, és ezzel párhuzamosan leáll a hajhagymák működése. Talán ez az a hajhullási forma, amelyre a legtöbb, némiképp tényleg hatékony szer áll rendelkezésre. Hormontartalmú kezelésekkel meg lehet állítani, vissza lehet fordítani a folyamatot, de ez potenciaproblémákkal járhat együtt, amit a férfiak többsége érthető módon inkább nem vállal. A finasterid hatóanyagú szerekkel a kezelt férfiak 66%-ánál értek el két év folyamatos kezelés után látható eredményeket. A kopaszodás megállt, sőt, valamennyire még dúsult is a haj. Magyarországon egyelőre nem kapható a szer. Nem hormonkészítmény a minoxidil, amely nálunk is elérhető. Az eredetileg vérnyomáscsökkentőként használt és a kopaszodás gátlása szempontjából máig ismeretlen hatásmechanizmusú anyag lokálisan alkalmazva segíthet a kopaszodó férfiakon, ha elég kitartóak és akkurátusan betartják az alkalmazási utasításokat. A bőrgyógyász tapasztalata szerint azonban csak kevesen annyira elszántak, hogy a bizony nem túl olcsó szerrel minden áldott nap, reggel és este is kezeljék fejbőrüket. Márpedig e nélkül nem válhatnak valósággá a hiú remények, és amint megszakad a kúra, a hajszálak is újból hullani kezdenek. Az engedélyezett, 5%-os minoxidil oldattal 16 hét alatt lehet elérni a maximális eredményt, ami azután csak folyamatos kezeléssel tartható fönn.

A nők hajritkulása

Az androgén alopécia nőknél is okozhat hajritkulást, ha hajhagymáik fokozottan érzékenyek a szervezetükben található férfiakénál természetesen sokkal kisebb koncentrációban jelenlévő androgén-hormonra. Főleg azoknál a nőknél okozhat ez problémát, akiknek a testszőrzetük is kicsit férfiasabb megjelenésű az átlagnál. Itt is csupán hormontartalmú készítményektől várható segítség: ösztradiol és kortizon-tartalmú, antiandrogén hatású hajvízzel lehet kezelni a fejbőrt, de belsőleg alkalmazott hormonkészítmények, bizonyos fogamzásgátlók is alkalmazhatók, természetesen csak szakorvosi tanácsra.

A hormonális hatásra kialakuló kopaszodás a nőknél sokkal ritkább, mint a férfiaknál, de azért előfordulhat, bár ekkor sem annyira kifejezett. Az okokat az ösztrogéntermelés zavarában kell keresni. Hajhullás jelentkezhet bizonyos női nemi szerveket érintő tumoroknál vagy egyszerűen a menopauza bekövetkezte után.

A foltos hajhullás

A foltosan ritkuló hajhullás általában köralakban jelenik meg. Olyan változata is ismert, hogy csak a pigmentált hajszálak hullanak ki, az őszek megmaradnak.

Az alopecia areatának számtalan oka lehet, többek között a kiegyensúlyozatlan lelkiállapot, a szervezetben megbújó gyulladás vagy góc, de egyéb hormonális hatás, mérgezés, stb. is lehet a jelenség hátterében. Akár még genetikai okok is szóba jöhetnek, mivel egyes családokban halmozottan fordul elő a foltos hajhullás. Hajhullást okozhatnak bizonyos gyógyszerek is, mint például a tumorterápiában alkalmazott citosztatikumok. Gyógyszerek okozta kopaszság esetén a szer elhagyása után a hajnövekedés mindig helyreáll. Ugyanez a helyzet bizonyos mechanikai ingerek hatására, ékszerek, bizonyos frizurák viselése miatt fellépő hajhullásnál is, feltéve, hogy a hajhagymák nem sérültek.

Azokban az esetekben, ahol az ok nem ismert, a foltos hajhullás nagyon gyakran magától is elmúlik, de mindig fennáll a kiújulás veszélye. Ha a kopasz folt határán a hajszál könnyen kitéphető, ill. felkiáltójel-formájú, megvastagodott, akkor a kopaszodás valószínűleg még nem állt meg.

Az okok sokféleségénél fogva egzakt terápiáról sem igen lehet beszélni. Minden esetben ajánlatos gócvizsgálatot végezni, mert a szervezetben felfedezett gyulladásos folyamatok kezelésével a hajhullásnak is elejét lehet venni.

A szervezet megfelelő vitamin- és nyomelem-ellátásával sok hajprobléma megelőzhető. A hajhullás megállításában általánosan jól alkalmazható a cinktabletta.

Többnyire nem nő vissza a haj olyan mechanikai, égési sérülések, bizonyos fertőző vagy más bőrbetegségek esetén, amelyek hegesedve gyógyulnak.

És a sapka?

Bár egyesek állítják, hogy a hajhagymák megfázása is okozhat kopaszságot, a bőrgyógyász szakember szerint erre nincs egyértelmű bizonyíték.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A leggyakoribb tabuk a testünkről

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

Mindenütt csökken, gomolyosodik a felhőzet, és egy széteső front felhőzete is átvonul felettünk, de legalább néhány órára mindenütt kisüt a nap. Néhol nem zárható ki gyenge eső, zápor. Az élénk nyugati, északnyugati szél délnyugatira, délire fordul, és estére mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 9 és 14 fok között valószínű. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra