Pápuáknak hajfonat, polinéznek tolldísz

Fejünk és hajas fejbőrünk védelmét szolgáló holmik használata egyidős az emberiséggel. A fejfedő legősibb ábrázolását a sumér domborműveken láthatjuk.

Legelőször az ázsiai népeknél figyelték meg, de szinte a Föld valamennyi részén viseltek egy-egy népcsoportra jellemző főfedőket. Az ausztrál-pápuáknál a hajfonat, a polinézeknél és az amerikaiaknál a tolldísz ékesítette az ősi főket. Ma is mások az ünnepi, rituális viseletek, és más a test védelmét, melegét szolgáló viselet formája. A hideg északon a meleg szőrmesapkákat viselik, míg a trópusokon a tűző napfény ártalmai ellen fedik el fejüket a bennszülöttek. E fejfedők szimbólumok is, hiszen a koronától, a ma legtöbbször fordítva viselt baseball sapkáig színes a forma-világuk. Az emberi leleményesség kedves példái a formákban és ötletekben gazdag sapkák, fövegek, kendők, turbánok és kalapok.

Változik a színe, állománya

Az ember koponyaboltozatát fedő hajas fejbőr sajátos szöveti szerkezetű. A csontos koponyához tapadva nemcsak rugalmasságával védi az agyvelőt a külső sérülésektől, de védi a hidegtől és a melegtől is. A haj állományának folyamatos táplálása és növekedése szoros összefüggésben van a szervezet általános működésével. Az életünk folyamán a születés pillanatától állandóan változik a hajunk és állománya, a hajszálak minősége, a száma és a színe is. Az ősz beköszöntével változik a környezeti alkalmazkodásunk. Természetesen a hormonális rendszer is igyekszik alkalmazkodni a hidegebb éghajlat szélsőségeinek elviseléséhez. Míg testünket a téli, meleg, réteges ruházattal, fejbőrünket és hajunkat sapkával, kendővel vagy kalappal igyekszünk védeni a csapadéktól, a hűvös széltől és a hidegtől. A hajszálak az életünk folyamán különböző növekedési fázisokban vannak. Az egészséges hajszálak mintegy 85 százaléka a növekedés fázisában van. Az átmeneti fázis csupán egy, míg a nyugalmi fázisban a hajszálaknak 15 százaléka pihen a szőrtüszőkben. A hajszálak mikroszkópos vizsgálatai során ezeket az arányokat igyekeznek feltárni.

A szépségért megszenvedhetsz

Kóros körülmények között naponta 100-nál is több hajszál hullhat ki. A hajszálak kihullását, károsodását igen sok tényező idézheti elő. E károsodások lehetnek veleszületettek. A belső okok közül a leggyakoribb a hormonális és az anyagcsere betegségekkel összefüggő tényezők. Nagyon sok a külső károsító tényezőre visszavezethető ok. Legtöbbször az egyéni érzékenység miatt, a külsőleg alkalmazott fixálók, krémek, spray-k és egyéb készítmények bontják meg a hajszálak legkülső rétegét, előidézve a hajkéreg töredezettségét, rontva a hajszálak rugalmasságát is. A durva dauer, valamint a többszöri peroxidos szőkítés maradandó hajszálártalmakat okoz. Az igen nagyhatású zsírtalanító samponok miatt a hajszálak vége töredezik, majd rostosodik. A hajfestékek és hajszínezők nemcsak kiszárítják a hajszálak felszínét, hanem az arra érzékenyeknél esetleg túlérzékenységi, gyulladásos reakciót is kiválthatnak a fejbőrön. Legyünk körültekintőek a hajápoló szerek kiválasztásakor. A hajfestések előtt célszerű elvégezni az érzékenységi próbát.

Az érzékenyek hámlanak

A fej állandó, illetve gyakoribb takarása következtében megváltozhat a hajas fejbőr bakteriális összetétele és a természetes védőgátja is. Elszaporodhatnak és túlsúlyba kerülhetnek egyes baktériumok és gombák. Télen biztosan romlik az egyébként is korpásodásra hajlamos, szeborreás személyek fejbőrének állapota. Fokozódik a homlok és a hajas fejbőr határán a korpázó hámlás és az enyhén viszkető gyulladás. A tarkótájon és a fülek mögötti felszíneken kezdetben viszket, kiszárad a bőr, majd nagy lemezes hámlás veheti kezdetét. A pikkelysömörben szenvedők fejbőrének állapota ugyancsak rosszabbodik. A kalappal, sapkával fedett felszíneken is létrejöhetnek gyulladt, viszkető területek. Előfordulhat, hogy a szőrme vagy a sapka egyik vegyi összetevője okozza a gyulladást. De a téli hajmosás elhanyagolása is okozhat hasonló tüneteket. A nem kellően tiszta hajas fejbőr viszket. A közösségekben, a gyermekek között télen terjedhet a fejtetvesség is. A nagy hidegben a kisgyermekeket fülvédős sapkákban engedjük ki a szabadba. A sportoláskor a szellősebb kötött sapka az ideális. Havas, esős időben lehetőleg ne ázzon át a haja. A rendszeresen viselt téli sapkákat pedig legalább hetente egy-egy alkalommal tisztítsuk vagy mossuk ki. A téli hideg ne jelentse testi tisztálkodásunk elhanyagolását. És most álljon itt egy bibliai idézet Szent Páltól: "Ha a férfi nagy hajat visel, csúfsága az néki? Az asszonynak pedig, ha nagy haja van, ékessége az néki, mert a haj fátyol gyanánt adatott néki." (Károli Gáspár fordítása) Valóban Szent Pál óta eldöntetlen a hosszú vagy rövid haj viseletének kérdése. A rövid haj tisztántartása mintha könnyebb lenne.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

A Dunántúlon a látási viszonyok javulnak, a zárt felhőtakaró pedig lassanként szakadozik, de északon, északkeleten tartósan borult marad az ég. A keleti megyékben és a középső országrészben több helyen lehet eső, zápor. A délkeleti, keleti szél többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 11 és 17 fok között alakul, de a tartósan borult részeken néhol csak 9, 10, a naposabb déli, délnyugati tájakon akár 18, 19 fok is lehet. Késő estére 6 és 12 fok közé hűl le a levegő. Ma egy hidegfront okozhat tüneteket az arra érzékenyeknél. Elsősorban fokozott görcshajlam, fejfájás, magas vérnyomás, szédülés jelentkezhet. A légnyomás nem változik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra