Pápuáknak hajfonat, polinéznek tolldísz

Fejünk és hajas fejbőrünk védelmét szolgáló holmik használata egyidős az emberiséggel. A fejfedő legősibb ábrázolását a sumér domborműveken láthatjuk.

Legelőször az ázsiai népeknél figyelték meg, de szinte a Föld valamennyi részén viseltek egy-egy népcsoportra jellemző főfedőket. Az ausztrál-pápuáknál a hajfonat, a polinézeknél és az amerikaiaknál a tolldísz ékesítette az ősi főket. Ma is mások az ünnepi, rituális viseletek, és más a test védelmét, melegét szolgáló viselet formája. A hideg északon a meleg szőrmesapkákat viselik, míg a trópusokon a tűző napfény ártalmai ellen fedik el fejüket a bennszülöttek. E fejfedők szimbólumok is, hiszen a koronától, a ma legtöbbször fordítva viselt baseball sapkáig színes a forma-világuk. Az emberi leleményesség kedves példái a formákban és ötletekben gazdag sapkák, fövegek, kendők, turbánok és kalapok.

Változik a színe, állománya

Az ember koponyaboltozatát fedő hajas fejbőr sajátos szöveti szerkezetű. A csontos koponyához tapadva nemcsak rugalmasságával védi az agyvelőt a külső sérülésektől, de védi a hidegtől és a melegtől is. A haj állományának folyamatos táplálása és növekedése szoros összefüggésben van a szervezet általános működésével. Az életünk folyamán a születés pillanatától állandóan változik a hajunk és állománya, a hajszálak minősége, a száma és a színe is. Az ősz beköszöntével változik a környezeti alkalmazkodásunk. Természetesen a hormonális rendszer is igyekszik alkalmazkodni a hidegebb éghajlat szélsőségeinek elviseléséhez. Míg testünket a téli, meleg, réteges ruházattal, fejbőrünket és hajunkat sapkával, kendővel vagy kalappal igyekszünk védeni a csapadéktól, a hűvös széltől és a hidegtől. A hajszálak az életünk folyamán különböző növekedési fázisokban vannak. Az egészséges hajszálak mintegy 85 százaléka a növekedés fázisában van. Az átmeneti fázis csupán egy, míg a nyugalmi fázisban a hajszálaknak 15 százaléka pihen a szőrtüszőkben. A hajszálak mikroszkópos vizsgálatai során ezeket az arányokat igyekeznek feltárni.

A szépségért megszenvedhetsz

Kóros körülmények között naponta 100-nál is több hajszál hullhat ki. A hajszálak kihullását, károsodását igen sok tényező idézheti elő. E károsodások lehetnek veleszületettek. A belső okok közül a leggyakoribb a hormonális és az anyagcsere betegségekkel összefüggő tényezők. Nagyon sok a külső károsító tényezőre visszavezethető ok. Legtöbbször az egyéni érzékenység miatt, a külsőleg alkalmazott fixálók, krémek, spray-k és egyéb készítmények bontják meg a hajszálak legkülső rétegét, előidézve a hajkéreg töredezettségét, rontva a hajszálak rugalmasságát is. A durva dauer, valamint a többszöri peroxidos szőkítés maradandó hajszálártalmakat okoz. Az igen nagyhatású zsírtalanító samponok miatt a hajszálak vége töredezik, majd rostosodik. A hajfestékek és hajszínezők nemcsak kiszárítják a hajszálak felszínét, hanem az arra érzékenyeknél esetleg túlérzékenységi, gyulladásos reakciót is kiválthatnak a fejbőrön. Legyünk körültekintőek a hajápoló szerek kiválasztásakor. A hajfestések előtt célszerű elvégezni az érzékenységi próbát.

Az érzékenyek hámlanak

A fej állandó, illetve gyakoribb takarása következtében megváltozhat a hajas fejbőr bakteriális összetétele és a természetes védőgátja is. Elszaporodhatnak és túlsúlyba kerülhetnek egyes baktériumok és gombák. Télen biztosan romlik az egyébként is korpásodásra hajlamos, szeborreás személyek fejbőrének állapota. Fokozódik a homlok és a hajas fejbőr határán a korpázó hámlás és az enyhén viszkető gyulladás. A tarkótájon és a fülek mögötti felszíneken kezdetben viszket, kiszárad a bőr, majd nagy lemezes hámlás veheti kezdetét. A pikkelysömörben szenvedők fejbőrének állapota ugyancsak rosszabbodik. A kalappal, sapkával fedett felszíneken is létrejöhetnek gyulladt, viszkető területek. Előfordulhat, hogy a szőrme vagy a sapka egyik vegyi összetevője okozza a gyulladást. De a téli hajmosás elhanyagolása is okozhat hasonló tüneteket. A nem kellően tiszta hajas fejbőr viszket. A közösségekben, a gyermekek között télen terjedhet a fejtetvesség is. A nagy hidegben a kisgyermekeket fülvédős sapkákban engedjük ki a szabadba. A sportoláskor a szellősebb kötött sapka az ideális. Havas, esős időben lehetőleg ne ázzon át a haja. A rendszeresen viselt téli sapkákat pedig legalább hetente egy-egy alkalommal tisztítsuk vagy mossuk ki. A téli hideg ne jelentse testi tisztálkodásunk elhanyagolását. És most álljon itt egy bibliai idézet Szent Páltól: "Ha a férfi nagy hajat visel, csúfsága az néki? Az asszonynak pedig, ha nagy haja van, ékessége az néki, mert a haj fátyol gyanánt adatott néki." (Károli Gáspár fordítása) Valóban Szent Pál óta eldöntetlen a hosszú vagy rövid haj viseletének kérdése. A rövid haj tisztántartása mintha könnyebb lenne.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció