Nőgyógyászat

A nőgyógyászat feladata a női nemi szervek működészavarainak, betegségeinek megelőzése, felismerése, kezelése, illetve a szülészettel együtt a gyermekvállalás, családtervezés segítése, a terhesség és a szülés figyelemmel kísérése. A szakterülethez tartozik a változás kora körüli kritikus időszak, a klimaktérium ellenőrzése és szükség esetén kezelése is. A nőgyógyászati betegségeket általában vérzészavar, hüvelyi folyás, fájdalom, gyulladásos eredetű megbetegedések esetén láz, esetleg a szexuális élet zavarai jelezhetik.

Frigiditás tünetei és kezelése

Mi a frigiditás?

Frigiditás alatt a szexuális vágy elvesztését vagy annak hiányát értjük. Viszont csak akkor beszélhetünk konkrétan erről a jelenségről, ha mindez elsődleges probléma. Azaz ha a vágy hiánya nem másodlagosan, egyéb szexuális nehézség következtében - például merevedési zavar vagy fájdalmas közösülés, esetleg valamilyen gyógyszer mellékhatásaként - alakul ki.

Tünetek

A jelenséget szakemberek e szó pejoratív értelmezése miatt nem is frigiditásnak, hanem inkább csökkent, azaz hipoaktív szexuális vágy zavarnak nevezik. Megkülönböztetjük továbbá azokat a csökkent vággyal járó eseteket, amelyeknek a hátterében súlyosabb probléma, például klinikai depresszió vagy bipoláris zavar áll.

A frigiditás előfordulása

A probléma férfiakat és nőket egyaránt érintheti, kortól függetlenül. Élettanilag ugyanis a frigiditást, azaz a csökkent szexuális vágyat nem okozza konkrétan semmi. A szexuális vágy fogyatkozásáról általánosságban persze azt el lehet mondani, hogy férfiak esetében ennek csökkenése 30 éves kortól kezdődően folyamatosan tapasztalható, és ez az életkörülmények függvényében felerősödhet a későbbiekben.
Nők esetében jellemzően 25 és 35 éves kor közt van egy enyhe lejtő ezen a területen. Ez pedig még akkor is így van, ha a frigiditás kifejezést a köznyelv inkább csak nők esetében használja.

A frigiditás okai

A jelenség hátterében jellemzően hangulati zavarok, depresszió és egyéb pszichés problémák állhatnak. Ezek azonban nem klinikai szintű, kórházi kezelést igénylő gondok, hanem olyanok, amelyek inkább csak lehangoltságot okoznak. Állhat a háttérben olyan párkapcsolati nehézség is, amely tartósan fennáll. Sőt a csökkent szexuális vágy zavarának leggyakoribb oka éppen ez utóbbi. Ez esetben jellemzően az történik, hogy a pár közös érzelemszabályozásába ismétlődően olyan negatív érzelem -például keserűség vagy félelem - kerül, ami nem összeegyeztethető a szexuális élettel. Tehát konkrétan emiatt akad meg a szexuális kapcsolat két ember között.
A frigiditás lelki problémákra vezethető vissza
A frigiditás lelki problémákra vezethető vissza
A csökkent vágy hátterében emellett állhat a korai, gyermekkori kapcsolatok sikertelensége - így például a bántalmazás, az elhanyagolás, az elérhetetlen vagy nem válaszkész szülők, a családi tragédiák vagy a súlyos nélkülözés. Ez utóbbiak ugyanis a későbbiekben egy életen át tartó csökkent szexuális vágyhoz is vezethetnek. De ilyen esetekben e a probléma persze csak egy az általános kapcsolódási és az intimitás megélésének nehézségei közül.

A frigiditás tünetei

A panasz tünete az, hogy a szexuális aktivitás, a szexuális vágy és fantázia tartósan vagy ismétlődő módon csökken vagy megszűnik. Ez azonban egyénfüggő, ugyanis van, akinek ez irányú vágya tényleg nagyon lecsökken, míg másoknak önmagukhoz képest kevésbé. Közös az érintettekben az is, hogy esetükben ez a zavar észrevehetően szenvedést, interperszonális, azaz egyének közötti nehézségeket okoz. Ez a probléma egyébként amúgy is inkább csak párkapcsolatban következik be, az ritka, hogy valaki úgy veszítse el a vágyát, hogy nem él párkapcsolatban.
A tünet hátterében ilyenkor általában súlyos, én-közeli kudarcok, depresszió, szorongás az elsődleges probléma. De ide sorolható még a gyász is. Emellett akár a partnerrel való szakítás és válás is okozhat ilyen gondot, ahogy a szexuális identitás és orientáció krízise is.

A frigiditás diagnózisa

A csökkent szexuális vágy diagnózisát akkor mondhatják ki, ha az érintettnek abszolút nincs kedve a szexhez, viszont ha már eljut az aktusig, az már számára is örömteli. Viszont az érintett a kezdeményezésig soha nem jutnak el, és rendszerint oda sem, hogy elfogadják a kezdeményezést. Gyakoriság alapján viszont nehéz meghatározni azt, hogy pontosan mit jelent a frigiditás, a probléma lényege ugyanis az, hogy a vágyhiány tartós legyen, vagy folyamatosan újra és újra megjelenjen. És az, hogy emellett az egyénnek szenvedést, kapcsolati nehézségeket is okozzon.
Viszonyítani viszont csak az egyén korábbi szexuális szokásaihoz lehet, számszakilag semmit nem lehet leszögezni. Ennek oka pedig az, hogy a statisztikák szerint a 7 évnél hosszabb ideje párkapcsolatban élő magyarok 20 százaléka eleve csak kéthetente vagy havonta egyszer bújik ágyba. Emiatt pedig a szex mennyisége önmagában nem elegendő a diagnózishoz. Magát a konkrét diagnózist egyébként csak egészen ritkán állítják föl, különösképpen hazánkban, ahol az egészségügy amúgy sem támogatja a probléma kezelését.

A frigiditás kezelése

A frigiditás szexuálterápiás kezelése nagyon összetett, és talán ez a szexuálterápia egyik legérdekesebb területe. A problémát a szakemberek alapesetben kommunikáció vizsgálatával és tudatosabbá tételével szokták tudni rendezni. Ennek oka, hogy a csökkent vágy hátterében rengeteg olyan negatív érzelem van, amit a felek nem mertnek felszínre hozni, nem mernek megbeszélni.
A csökkent vágy problémaköre egyébként közelíthető rendszerszemléleti oldalról, de közelíthető művészet- és szimbólumterápiával, többféle kognitív viselkedésterápiával. Közelíthető emellett a kapcsolat egyes aspektusai felől, azok fókuszba helyezésével, és úgyis, hogy a szavak előtti kommunikációt szavakba öntik. Az, hogy melyik a kezelés legjobb módszere, attól függ, hogy a csökkent vágy mellett milyen egyéb panaszok, milyen konkrét tünetek jelennek meg.
Kevesebbet vannak együtt a felek? Többet vannak együtt? Gyerekeik születtek? Azaz az egyik fél csökkent vágya mellett milyen egyéb dolgok változtak a párkapcsolatban. A terápiákon mindkét félnek jelen kell lennie, nem csak az érintettnek. Kivéve azt a ritka esetet, amikor a csökkent vágy párkapcsolaton kívül jelentkezik. Ez utóbbi esetben a problémához egyébként szinte mindig kapcsolódik valamilyen szorongás vagy depresszió is, ami további külön kezelést igényel. Ha a háttérben súlyosabb probléma jelentkezik, akkor annak kezelése elsődleges és az a pszichoterápia, klinikai szakpszichológus, pszichiáter feladata lehet.

A frigiditás megelőzése

A csökkent szexuális vágy zavarát azzal lehet megelőzni, ha az ember minél őszintébb önmagához, partnerének pedig jelzi a problémákat. A párkapcsolatban pedig olyan légkört teremt, amely lehetővé teszi az őszinte kommunikációt, az érzelmekről való beszélgetést, beleértbe a rossz érzelmek, a sértettség, a megsértődöttség, a vezető szerep, a rajongás és a hétköznapiság-érzet kommunikálását is. És ez nem csak a beszélgetésre, hanem a megélésre is érvényes. A csökkent vágy megelőzésének egyik legjobb módja ugyanis az, ha odafigyelünk arra, hogy a párkapcsolatunkban minden érzelem megélhető legyen, ne legyenek tabu vagy elkerülni való érzelmek. Valamint amennyiben nehéz érzelmet - például gyűlöletet, sértődést, mérhetetlen haragot - élünk át, akkor igyekezzünk abból közösen és ne külön-külön kijönni.
A kapcsolatban nem létezik hosszú távú privát érzelem. Ami ugyanis az egyiknek fáj, az a másikra is ki fog hatni, ezt tanulhatjuk meg a csökkent vágy által a párkapcsolatok természetéről. Fontos emellett szem előtt tartani azt is, hogy a csökkent vágy - a némi mítoszokkal ellentétben - nem a csillagokban megírt, eleve elrendelt bukása egy kapcsolatnak, ha időben észlelik a felek. Ha pedig nem félnek szólni miatta, és azt nem sértődés követi, hanem összefogás, akkor egy fontos jelzés és iránymutatás lehet a felek számára.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük Gyimesi Andrea szexuálpszichológusnak, a Magyar Szexuálterápiás és Párterápiás Egyesület szakmai titkárának.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Ott vastagabb fátyolfelhőzet is lehet. A csapadéktevékenység elsősorban az ország keleti, délkeleti felére húzódik, ott több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. Az északnyugati szél a Dunántúl mellett már a középső országrészben is feltámad. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani.