Nőgyógyászat

A nőgyógyászat feladata a női nemi szervek működészavarainak, betegségeinek megelőzése, felismerése, kezelése, illetve a szülészettel együtt a gyermekvállalás, családtervezés segítése, a terhesség és a szülés figyelemmel kísérése. A szakterülethez tartozik a változás kora körüli kritikus időszak, a klimaktérium ellenőrzése és szükség esetén kezelése is. A nőgyógyászati betegségeket általában vérzészavar, hüvelyi folyás, fájdalom, gyulladásos eredetű megbetegedések esetén láz, esetleg a szexuális élet zavarai jelezhetik.

Premenstruációs tünetegyüttes tünetei és kezelése

Mi a premenstruációs tünetegyüttes?

A nők gyakorta éreznek érzelmi és testi tüneteket a havivérzést megelőzően. Ezeket nevezzük összefoglaló néven premenstruációs tünetegyüttesnek (szindrómának). A havivérzés közeledtével jelentkező tünetegyüttesben ma már több, mint 150 féle panaszt tartanak nyilván. Ilyenek az emlőérzékenység, hányinger, ingerlékenység, szorongás.

Tünetek

A premenstruációs tünetegyüttes előfordulása

Premenstruációs panaszokat a hormonálisan aktív nők közel 80%-a tapasztal. 20-40%-ban a panaszok jelentősek, rontják az életminőséget, az esetek 2,5-5,0 %-ában pedig átmeneti munkaképtelenséghez vezetnek. Gyakrabban fordulnak elő vérzési rendellenességek, valamint szorongásos kórképek, depresszió egyidejű fennállása esetén.
Premenstruációs panaszokat a hormonálisan aktív nők közel 80%-a tapasztal.
Premenstruációs panaszokat a hormonálisan aktív nők közel 80%-a tapasztal.

A premenstruációs tünetegyüttes okai

A PMS okai ma még nem ismertek pontosan. Minden kétséget kizáróan nem egyetlen kórokra vezethető vissza. Kialakulásában hormonális, genetikai, táplálkozási és viselkedési tényezők játszhatnak szerepet. Az alábbiakban a lehetséges okokat részletezzük:
 1. Hormonális tényezők:
  A havivérzés közeledtével az ösztrogének és a progeszteron szintje csökken. A tünetek ezzel párhuzamosan jelentkeznek. A tüszőrepedés rendszeres elmaradása és/vagy sárgatest-elégtelenség esetén is gyakoribb és súlyosabb az állapot. A hormonális egyensúlyhiány szerepére utal az a tény is, hogy a kiegyensúlyozott hormonkínálatot biztosító fogamzásgátló tabletták sok esetben kedvezően befolyásolják a tünetek gyakoriságát és súlyosságát.

  A mineralokortikoidok a mellékvesekéreg felszíni rétegében (zona glomerulosa) termelődő szteroidhormonok (dezoxikortikoszteron = "DOC", és az aldoszteron), melyek a vese kanyarulatos csatornáiban fokozzák a nátrium és víz visszaszívódását, valamint a kálium és hidrogénion kiürülését. Ezáltal fontos szerepet játszanak a szervezet só- és vízháztartásában, a vérnyomás és a vér vegyhatásának (pH-értékének) szabályozásában. A mineralokortikoid termelésben bekövetkező változások okozhatják a PMS-re jellemző puffadásérzést.

  A prolaktin az agyfüggelékmirigy (hipofízis) savasan festődő (acidofil) sejtjeiben termelődő, 198 aminosavból álló fehérjehormon. Régebben csak a tejelválasztásban tulajdonítottak neki jelentőséget. Mára kiderült, hogy valamennyi nemi hormon hatását és termelődését csökkenti, ezáltal fontos szabályozó szerepet tölt be a nemi aktivitásban és a fogamzóképességben is. PMS során az emlők érzékenységét, feszülését okozhatja, bár néhány tanulmány szerint a prolaktin termelésének csökkentése a panaszokat érdemben nem befolyásolja.

  A prosztaglandinok hormonszerű vegyületek, melyek számos élettani funkcióban játszanak szerepet: szüléskor a vérnyomás, véralvadás és az érfalak átjárhatóságának szabályozásában fontosak. Az ellentétes hatású prosztaglandinok egyensúlyának megbomlása ödémát, magas vérnyomást, éreredetű fejfájást idézhet elő.

  A szerotonin és gamma-amino-vajsav (GABA) az agy fontos ingerületátvivő anyagai (neurotranszmitterei). Az agy alacsony szerotonin termelése depresszióhoz, szorongáshoz vezet, melyek a PMS legjellemzőbb tünetei közé tartoznak.

  Az endorfinok stressz hatására az idegrendszerben termelődnek. Élettani szerepük a fájdalomcsillapítás és a fájdalom ingerküszöb megemelése. Az endorfinok elégtelen termelődése ugyancsak szerepet játszhat a PMS létrejöttében.
 2. A táplálkozás szerepe:
  Az asszonyok többsége a táplálkozás megváltoztatásával csökkenteni képes a PMS tüneteit. Bizonyos ételek és italok kerülése a tüneteket sokkal elviselhetőbbé teheti.

  A vér alacsony cukorszintje (hipoglikémia) gyakorta előfutára a PMS-szindróma kibontakozásának.
 3. Depresszió: Mivel az asszonyok többségénél a PMS meghatározó tünete a depresszió, jogos a feltételezés, hogy depressziós egyéneknél a PMS könnyebben alakul ki. Egy jelentős nemzetközi tanulmány szerint a PMS-ben szenvedők 57-100%-ánál már fordult elő depressziós epizód, szemben a PMS-ben nem szenvedők 0-20%-os arányával.

A premenstruációs tünetegyüttes tünetei

A PMS-t több mint 150 tünet jellemzi. A tünetek személyenként igen változóak lehetnek.
A leggyakoribb tünetek a következők:
 • Hangulati zavarok: depresszió, szomorúság, szorongás, harag, ingerlékenység, gyakori hangulatváltozások
 • Mentális problémák: csökkent koncentrációkészség, döntésképtelenség.
 • Fájdalmak: fejfájás, emlőérzékenység ízületi és izomfájdalmak.
 • Idegrendszeri problémák: álmatlanság, aluszékonyság, étvágytalanság, bizonyos ételek túlzott kívánása, fáradtság, levertség vagy éppen mozgás és beszédkényszer ("agitáció"), a nemi késztetés megváltozása, ügyetlenség, szédülés, hangyamászás érzése (paresztézia).
 • Gyomor-bélpanaszok: hányinger, hasmenés.
 • Vegetatív zavarok: erős szívdobogás-érzés ("palpitáció"), fokozott verejtékezés.
 • Só- és vízvisszatartás: puffadás, testsúly-növekedés, csökkent vizelet-elválasztás.
 • Bőrpanaszok: akne, zsíros bőr és haj.

A premenstruációs tünetegyüttes diagnózisa

A PMS kórismézése bonyolult az okok ismeretének hiánya és más betegségekre is jellemző, nehezen elkülöníthető tünetei miatt. A panaszok ciklusos előfordulása döntő a diagnózis felállításában: menstruáció közeledtével erősödnek, majd a havivérzés jelentkezésével megszűnnek.
A ciklusosság felismerése céljából menstruációs naptárt kell vezetni, amibe az egyes napokon tapasztalható tüneteket egyenként fel kell jegyezni. A panaszokat több hónapon át célszerű megfigyelni. Ha ugyanis csak szórványosan észlelhetők, valószínűleg nem PMS-ről van szó.
A diagnózis másik kulcsa a PMS-hez hasonló más kóros állapotok kizárása, így:
 • Meg kell vizsgálni a pajzsmirigy működését.
 • Ki kell zárni a havivérzés és a peteérési ciklus rendellenességeit, valamint az endometriózist.
 • A depresszió eredetének tisztázása pszichiáter szakorvos feladata.

A premenstruációs tünetegyüttes kezelése

A kezelés célja a tünetek enyhítése, mely mozgásterápiával, a táplálkozási szokások megváltoztatásával és gyógyszeres kezeléssel lehetséges.
 1. Mozgásterápia: A rendszeres testmozgás mélyreható hormonális változásokat idéz elő, mely kihatással van a menstruációs ciklusra is. A rendszeres testmozgást végzőknél a szorongás és a depresszió jóval ritkább és enyhébb. Az ajánlott mozgásmennyiség heti 3 alkalommal 20-45 perc. A mozgás lehet hagyományos sporttevékenység (úszás, kerékpározás, kocogás, stb.), de lehet ház körüli teendő, kertészkedés is. Amerikai tudósok még azt is kimutatták, hogy a kerti tevékenységek közül a leghasznosabb pszichés és fizikai mozgás a gereblyézés. Fontos, hogy a mozgásmennyiség jól adagolható legyen, ne terhelje túl a szervezetet, ne okozzon kimerültséget.
 2. Táplálkozás: Nem teljesen tisztázott, hogy az étkezési szokások megváltozása miként hat a PMS-re. A megfigyelések szerint jót tesz, ha az érintett a menstruáció közeledtével több teát iszik és több szénhidrátot fogyaszt. Utóbbit magyarázhatja, hogy a megnövelt szénhidrát-fogyasztás növeli az agy szerotonin termelését, aminek hiánya depresszióban, szorongásban mutatkozhat meg.
  A vitaminok közül főként a B6-vitaminnak lehet szerepe a PMS tüneteinek enyhítésében. Ezzel szemben csökkenteni kell az alkohol, koffein, kristálycukor, tejtermékek és állati eredetű zsírok fogyasztását.
 3. A környezeti stressz csökkentése sokszor nem egyszerű feladat. Érdemes pszichológus vagy pszichiáter szakvéleményét kikérni.
 4. Gyógyszeres kezelés: Ha az életmódbeli változtatások nem hozzák meg a kellő eredményt, szükség lehet gyógyszerek adására is:
  • A benzodiazepin hatóanyagú szorongásoldók jótékony hatással lehetnek, de tartós alkalmazásuk esetén gyakori a hozzászokás.
  • Az agy szerotonin-anyagcseréjét szabályozó antidepresszánsok (SSRI = selective serotonin re-uptake inhibitors) nemcsak a depresszió, hanem a szorongásos állapotok kezelésében is hasznosak.
  • Az agyfüggelékmirigy (hipofízis) nemi hormonjait felszabadító Gn-RH (gonadotropin releasing hormone) javíthatja a tüneteket, de tartós alkalmazása fokozza a változókor szövődményeinek, így például a csontritkulás kockázatát.
  • Vizelethajtók közül a spironolaktont javasolják. Az eredmények változóak.
  • Esetleg jól megválasztott fogamzásgátló szedése.
Helyes diagnózis és gondozás esetén a legtöbb esetben jelentős javulás érhető el. A betegség a változókor múltával spontán megszűnik.

A PMS legsúlyosabb következménye a depresszió. Ez a kedélybetegség a kiváltó októl függetlenül önveszélyes állapot, ezért kezelése feltétlenül indokolt. Nemcsak az öngyilkosság veszélye miatt, hanem mert helytelen "kezelési" stratégiák (alkoholizmus, gyógyszer- és kábítószer-függőség, stb.) elfogadását is gyakorivá teszi.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól délnyugat, dél felől szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre nagyobb területen kisüthet a nap. A dél felől érkező csapadékzóna északnyugat felé halad, és több helyen várható eső, zápor. A levonuló csapadékzóna mögött kevés helyen előfordulhat zápor, délnyugaton zivatar sem kizárt. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél melegebb is lehet az idő. Késő este 5, 11 fok közötti értéket mérhetünk. Időjárási frontok csütörtökön sem okoznak majd kellemetlenséget.