Nőgyógyászat

A nőgyógyászat feladata a női nemi szervek működészavarainak, betegségeinek megelőzése, felismerése, kezelése, illetve a szülészettel együtt a gyermekvállalás, családtervezés segítése, a terhesség és a szülés figyelemmel kísérése. A szakterülethez tartozik a változás kora körüli kritikus időszak, a klimaktérium ellenőrzése és szükség esetén kezelése is. A nőgyógyászati betegségeket általában vérzészavar, hüvelyi folyás, fájdalom, gyulladásos eredetű megbetegedések esetén láz, esetleg a szexuális élet zavarai jelezhetik.

Meddőség tünetei és kezelése

Mi a meddőség?

Akkor beszélünk meddőségről, ha rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális együttlét ellenére, egy éven belül nem jön létre terhesség. Nagyon sokféle oka lehet: anatómiai elváltozások, hormonális diszfunkciók, különböző anyai betegségek, illetve lelki okok is meddőséghez vezethetnek. A meddőség oka előfordulhat nőknél és férfiaknál is.

Tünetek

A meddőség előfordulása

Világszerte minden hetedik párnak gondot okoz a teherbe esés az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint. Magyarországon körülbelül 120 ezer meddő házaspár van. Az esetek körülbelül 40 százalékában a nő, ugyanilyen arányban a férfi nem termékeny, 20 százalékban pedig mindkét félnél problémák lehetnek.

A meddőség okai

A férfiak és nők meddőségének különböző okai lehetnek. Ezek között vannak olyanok is, amelyek mindkét nemre jellemzőek. Ilyenek lehetnek például a különböző genetikai betegségek, a cukorbetegség, a pajzsmirigy-, vagy mellékvese-betegségek, illetve egyes mérgezések (ragasztók, oldószerek, rovarirtók), de a túlzott alkoholfogyasztás vagy dohányzás is meddőséget okozhat. Ezek mellett a kemoterápia és fizikai sérülések, mutációk is okozhatnak meddőséget.
Egyes esetekben előfordul, hogy nem lehet kimutatni a meddőség okát: úgy tűnik, hogy a pár mindkét tagja makkegészséges, mégsem jön össze a baba.
A nők meddőségéért a méh betegségei, a petevezeték-elzáródás, a petefészek éretlensége, az endometriózis, az ovulációs problémák, illetve egyes fertőzések okozta károsodások (például chlamydia) lehetnek a felelősek. Az életkor mellett a túlsúly vagy a kóros soványság is rontja a fogamzó képességet, emellett a dohányzás és a stressz is okozhat meddőséget.
A férfiak meddőségét a spermiumok alacsony száma, illetve nem megfelelő minősége okozza. Erről bővebben itt olvashatnak!

A meddőség tünetei és diagnózisa

A WHO definíciója szerint akkor beszélünk meddőségről, ha egy pár (melynek nőtagja 34 évesnél fiatalabb) egy éven át védekezés nélkül közösül egymással, mégsem fogan meg a gyermek. Ha a nő ennél idősebb, akkor 6 hónapban határozzák meg ezt az időszakot, ugyanis a petesejtek minősége az életkor előrehaladtával romlik.
Ha 12 hónapja próbálkozik egy pár, hogy gyermekük legyen, és mégsem sikerül, akkor érdemes orvoshoz fordulni. Több meddőségi centrum közül választhatnak, ahol a pár mindkét tagját kivizsgálják: nőgyógyászati vizsgálatot, ultrahang-, illetve laborvizsgálatokat (a fertőzések kizárására), valamint különböző teszteket végeznek, megvizsgálják az ondót és feltérképezik a teljes peteérési ciklust.

A meddőség kezelése

Az orvos javasolhat életmódbeli változtatásokat. Ha sikerül kideríteni a meddőség okát, akkor a terméketlenséget okozó alapbetegséget kell meggyógyítani. Ez történhet gyógyszeres kezeléssel, esetleg operációval. Ha nincs semmiféle kimutatható betegség, mégsem sikerül a nőnek teherbe esnie, akkor választhatja a mesterséges megtermékenyítést.
A gyógyszeres petefészek-stimuláció mellett az orvos inszeminációt végez: peteéréskor egy katéter segítségével juttatja be a spermiumokat a méhbe. Ebben az esetben a megtermékenyítés a testen belül történik.
Az in vitro fertilizáció (lombik program) is a petefészek stimulálásával kezdődik, ezzel ösztönzik a szervezetet a minél több petesejt-termelésre. Ezután az orvos több petesejtet kiemel, és laboratóriumi körülmények között megtermékenyíti a spermiummal. Az embriókat visszaülteti a nő méhébe. Alternatív gyógymódként pszichoterápiát is alkalmazhatnak a meddőségben szenvedők gyógyítására. A kutatások szerint az akupunktúra és a manuális fizioterápiás technika is hatásos lehet.
Meddőségről akkor beszélünk, ha rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális együttlét ellenére, egy éven belül nem jön létre terhesség.
Meddőségről akkor beszélünk, ha rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális együttlét ellenére, egy éven belül nem jön létre terhesség.

A meddőség megelőzése

Az egészséges életmód segíthet megelőzni a meddőséget. Fontos, hogy a már ismert betegségeinket ne hanyagoljuk el. A biztonságos szex pedig csökkenti a nemi úton terjedő fertőzések kockázatát.
Ha valaki nem vár 35-40 éves koráig a gyermekvállalással, hanem már a húszas évei elején szeretne gyereket, akkor nagyobb esélye van teherbe esni. Ráadásul, ha fiatalabb valaki, akkor hamarabb felismerik a meddőséget, és sokkal eredményesebben lehet gyógyítani.

Sok ország alkotott speciális keretrendszert a meddőségi kezelések szabályozására (etikai és szociális szempontok alapján). Minden országban van egy felelős szerv, amely engedélyezi és felügyeli a meddőségi kezeléseket, ezek az Európai Unió előírásai szerint működnek. Magyarországon ezt az Egészségügyi Tudományos Tanács Humán Reprodukciós Bizottsága végzi.
Lombikturizmusnak hívják az olyan utazást, amikor egy pár azért látogat el egy másik országba, hogy ott végezzék el az in vitro fertilizációt. Ennek több oka is van: az olcsóbb ár mellett az enyhébb jogi szabályozás is vonzó lehet.
Magyarországon a Munka törvénykönyve szerint, aki lombikbébi programban vesz részt, fél évig felmondási védelem alatt áll (ha ezt előre bejelentette a munkáltatónak).
A meddőség egyéb betegségeket is okoz: a nők közül nagyon sokan válnak depresszióssá, ha nem sikerül teherbe esniük. Emellett a párok mindkét tagja jelentős stresszt él meg a sikertelenség miatt. A stressz által okozott betegségekről bővebben itt olvashatunk!
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +37 °C
Minimum: +21 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható és a déli óráktól főleg a középső országrészben számítani kell záporok, zivatarok kialakulására. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás és viharos széllökések kísérhetik. Az eleinte déli, délkeleti, majd az északi, északnyugati irányba forduló szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 35 és 42 fok között várható, a zivatarosabb tájakon ennél pár fokkal alacsonyabb maradhat a maximum. Az idei nyár eddigi, ha nem a legforróbb napja elé nézünk; az abszolút melegrekord is megdőlhet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.