Nőgyógyászat

A nőgyógyászat feladata a női nemi szervek működészavarainak, betegségeinek megelőzése, felismerése, kezelése, illetve a szülészettel együtt a gyermekvállalás, családtervezés segítése, a terhesség és a szülés figyelemmel kísérése. A szakterülethez tartozik a változás kora körüli kritikus időszak, a klimaktérium ellenőrzése és szükség esetén kezelése is. A nőgyógyászati betegségeket általában vérzészavar, hüvelyi folyás, fájdalom, gyulladásos eredetű megbetegedések esetén láz, esetleg a szexuális élet zavarai jelezhetik.

Méhatónia tünetei és kezelése

Mi a méhatónia?

Akkor beszélünk méhatóniáról, ha szülés vagy császármetszés után a méh nem vagy nem megfelelően húzódik össze. Ez azért veszélyes, mert így a megszokottnál nagyobb, akár az életet is veszélyeztető mennyiségű vérzés léphet fel. A vérzés jelentkezhet a hüvelyben, de belső, a hasüregben jelentkező vérzés is előfordulhat.

Tünetek

A méhatónia előfordulása

Száz szülésre nagyjából 2-6 méhatónia jut, de ezek súlyossága nagyon eltérő. Megesik, hogy a méh csak kevésbé jól húzódik össze, és ritkább, hogy egyáltalán nem. Súlyos helyzetek szerencsére csak elvétve fordulnak elő.

A méhatónia okai

A méhatónia okai nem ismertek, de a hajlamosító tényezői igen. Ilyen lehet az ikerterhesség, túl sok magzatvíz, többedik terhesség vagy szülés, cukorbetegség, elhúzódó szülés. A bővebb vérzés oka lehet lepényi részek visszamaradása is.

A méhatónia tünetei

A méhatónia tünete a szülés utáni intenzív vérzés, amely akár percek alatt is jelentős vérveszteséget okozhat. A vérzés mellett esik a vérnyomás, a pulzus szapora lesz és elnyomható. Súlyos esetben történhet eszméletvesztés, ami a perifériás keringés elégtelen működése miatt következik be. Emiatt is kell a kismamáknak szülés után 2 órát a szülőszobán maradni igen szoros felügyelet mellett.

A méhatónia diagnózisa

A méhatónia nagyon tipikus, a probléma a méh összehúzódásának hiánya és a vérzés alapján azonnal felismerhető.

A méhatónia kezelése

A méhatónia kezelése konzervatív módon történik, gyógyszereket is alkalmaznak. A méhizomzat összehúzódását elsősorban az oxitocin, az ergotamin és a prosztaglandin segíti. A méh összehúzódását masszírozás is gyorsíthatja. Esetenként méhkaparásra, a méh kiürítésére, hideghatásnak történő kitételére is szükség van. Emellett segít, ha a kismama hólyagját is leengedik.

Ha a gyógyszeres kezelés nem elégséges, műtéti megoldásokra van szükség. Ezek célja a méhet vérrel ellátó artériák lekötése. Ha ez nem hoz eredmény, a méh eltávolítására is sor kerülhet. Az atónia súlyos szövődményei közé tartozik a DIC, illetve a keringési elégtelenség.

A méhatónia szövődményei

Ha a vérzés nagyon súlyos, és nem sikerül elállítani, sor kerülhet a méh eltávolítására is. Régebben - a korszerű gyógyszerek megjelenése előtt - az anyai halálozás többsége egyértelműen méhatónia következménye volt. Ma már ilyen tragédia ritkán történik.

A méhatónia már a baba megszületése után következik be, így a kicsinek elvileg nem esik baja, de a sok vért vesztett, adott esetben komoly műtéten is átesett édesanyja nyilván kevésbé tudja szoptatni. A csecsemő ilyenkor értelemszerűen nem töltheti édesanyjával az aranyperceket sem.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyásznak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső