PCOS: ezek a csalhatatlan tünetei

A PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma nagyon összetett és meglepően gyakori hormonális betegség, melynek diagnosztizálását nehezíti az, hogy nagyon sokféle formában jelentkezhetnek a tünetek.

Mit kell tudni a PCOS-ről?

A policisztás ovárium szindróma, vagyis a PCOS egy igen összetett hormonális betegség, melynél a petefészkekben apró ciszták keletkeznek (gyakran apeteérésis elmarad), a hormonális egyensúly pedig felborul. Bár a PCOS pontos oka a mai napig ismeretlen, a betegség egyik jellemzője az androgén hormonok megnövekedett mennyisége a szervezetben, ez pedig számos tünetet okozhat.

Összefüggés az Inzulinrezisztencia és a PCOS között? Az utóbbi két évtizedben fedezték fel az összefüggést a PCOS és azinzulinrezisztenciaközött. Kattintson! A PCOS-re jellemző tünetek általában már az elsőmenstruációidején jelentkeznek, de előfordulhat, hogy csak később jelennek meg, például azért, mert fogamzásgátlót kezdett el szedni az érintett hölgy, vagy mert felszedett néhány plusz kilót. A PCOS tünete ugyanis a hízás, túlsúly hatására tovább romlik.

A PCOS diagnosztizálása

A PCOS diagnosztizálásához három kritériumból kettőnek kell teljesülnie: szabálytalan menstruációs ciklus, az androgén hormonok megnövekedett szintje, illetve az ultrahangon jól látható, cisztás petefészkek. Nem mindenkinél jelentkezik minden tünet - vannak olyan PCOS-betegek is, akik kifejezetten soványak, és olyanok is, akik rendszeresen és szabályosan menstruálnak.

hajhullás
A PCOS egyik árulkodó jele a hajhullás (Fotó: 123rf)

A PCOS tünetei ezekkel a kritériumokkal vannak összefüggésben: túlsúly (és a fogyásra való képtelenség), túlzott szőrnövekedés az arcon és a testen, pattanásosság, hajhullás és kopaszodás, az elhúzódó és igen erős menstruáció, a nyolcnál kevesebb menstruáció egy évben, a 35 napnál hosszabb menstuációs ciklusok, illetve ha a menstruáció négy hónapig vagy tovább nem jelentkezik. A PCOS legfontosabb, és egyben legfájdalmasabb tünete és egyben következménye a meddőség.

A betegség sokféle tüneteiből következik, hogy a diagnózis felállítására nincs egyszerű és egyértelmű módszer - gyakran kizárásos alapon döntenek a PCOS mellett. A betegség diagnózisához (illetve később kezeléséhez) endokrinológus és nőgyógyász együttműködésére van szükség. Az elvégzendő vizsgálatok között találhatjuk az kismedencei ultrahangot, a vérvételt (melynek segítségével a hormonok szintjét állapítják meg), a glükóztolerancia-tesztet is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: