PCOS: ezek a csalhatatlan tünetei

A PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma nagyon összetett és meglepően gyakori hormonális betegség, melynek diagnosztizálását nehezíti az, hogy nagyon sokféle formában jelentkezhetnek a tünetek.

Mit kell tudni a PCOS-ről?

A policisztás ovárium szindróma, vagyis a PCOS egy igen összetett hormonális betegség, melynél a petefészkekben apró ciszták keletkeznek (gyakran a peteérés is elmarad), a hormonális egyensúly pedig felborul. Bár a PCOS pontos oka a mai napig ismeretlen, a betegség egyik jellemzője az androgén hormonok megnövekedett mennyisége a szervezetben, ez pedig számos tünetet okozhat.

Összefüggés az Inzulinrezisztencia és a PCOS között? Az utóbbi két évtizedben fedezték fel az összefüggést a PCOS és az inzulinrezisztencia között. Kattintson! A PCOS-re jellemző tünetek általában már az első menstruáció idején jelentkeznek, de előfordulhat, hogy csak később jelennek meg, például azért, mert fogamzásgátlót kezdett el szedni az érintett hölgy, vagy mert felszedett néhány plusz kilót. A PCOS tünete ugyanis a hízás, túlsúly hatására tovább romlik.

A PCOS diagnosztizálása

A PCOS diagnosztizálásához három kritériumból kettőnek kell teljesülnie: szabálytalan menstruációs ciklus, az androgén hormonok megnövekedett szintje, illetve az ultrahangon jól látható, cisztás petefészkek. Nem mindenkinél jelentkezik minden tünet - vannak olyan PCOS-betegek is, akik kifejezetten soványak, és olyanok is, akik rendszeresen és szabályosan menstruálnak.

hajhullás
A PCOS egyik árulkodó jele a hajhullás (Fotó: 123rf)

A PCOS tünetei ezekkel a kritériumokkal vannak összefüggésben: túlsúly (és a fogyásra való képtelenség), túlzott szőrnövekedés az arcon és a testen, pattanásosság, hajhullás és kopaszodás, az elhúzódó és igen erős menstruáció, a nyolcnál kevesebb menstruáció egy évben, a 35 napnál hosszabb menstuációs ciklusok, illetve ha a menstruáció négy hónapig vagy tovább nem jelentkezik. A PCOS legfontosabb, és egyben legfájdalmasabb tünete és egyben következménye a meddőség.

A betegség sokféle tüneteiből következik, hogy a diagnózis felállítására nincs egyszerű és egyértelmű módszer - gyakran kizárásos alapon döntenek a PCOS mellett. A betegség diagnózisához (illetve később kezeléséhez) endokrinológus és nőgyógyász együttműködésére van szükség. Az elvégzendő vizsgálatok között találhatjuk az kismedencei ultrahangot, a vérvételt (melynek segítségével a hormonok szintjét állapítják meg), a glükóztolerancia-tesztet is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)