Hormonbetegségek

A hormonok a szervezet kémiai hírvivői, amelyek összehangolják a különböző szervek működését. Olyan fehérjék, amelyekből sokszor a gramm ezredrészénél is kevesebb kerül a vérkeringésbe, mégis jelentős változásokat okoznak. A hormonok alapvetően négy területen fejtik ki hatásukat. Ezek a következők: a szaporodás, a növekedés és a fejlődés, a szervezet belső egyensúlyának fenntartása és az energiatermelés, - felhasználás valamint - raktározás szabályozása. A hormonokat többféle szerv termeli, eEzek az úgynevezett belső elválasztású szervek, irányításukat az agyalapi mirigy végzi. A hormonokat termelő szervek elváltozásai, a hormonok termelődésének zavarai számos betegséget okozhatnak.

Mellékpajzsmirigy-alulműködés tünetei és kezelése

Mi a mellékpajzsmirigy-alulműködés?

A mellékpajzsmirigy hormonja a parathormon, amely a kalcium-anyagcserében játszik kulcsszerepet, a kalcium mennyiségét tartja állandó szinten a vérben. Kalciumhiány esetén súlyos izomgörcsök, úgynevezett tetániás rohamok jelentkeznek.

Tünetek

A mellékpajzsmirigy-alulműködés előfordulása és okai

Az önmagában előforduló mellékpajzsmirigy-alulműködés (hipoparatireózis) extrém ritka (néhány százezer emberből egyet-kettőt érinthet), a szerv hormonja inkább csak akkor hiányzik, ha a mellékpajzsmirigyet eltávolították. Ilyen jellegű műtétekre jellemzően daganatos betegségek miatt szokott sor kerülni.

A másik ok az lehet, ha a pajzsmirigyet kell kivenni, és azzal együtt kiveszik a beleágyazott mellékpajzsmirigyet is (a mellékpajzsmirigy apró szerv, négy darabból áll, melyek a pajzsmirigy két lebenyének alsó és fölső részébe vannak ágyazva). Ilyenkor a betegek vérkalciumszintje automatikusan lecsökken.

A műtétek mellett mellékpajzsmirigy-alulműködést okozhat a pajzsmirigy - és így a mellékpajzsmirigy - régiójának sérülése is, ami baleseteknél vagy daganatos betegség miatti sugárkezelés következményeként is bekövetkezhet. A szervet pusztíthatja daganat vagy gyulladás, továbbá állhatnak a mellékpajzsmirigy-alulműködés hátterében ritka genetikai szindrómák is.

A mellékpajzsmirigy-alulműködés tünetei

Míg mellékpajzsmirigy-túlműködésnél magas a szérumkalcium-szint, addig alulműködésnél alacsony. Ez úgynevezett tetániás rohamokat, tartós és fájdalmas izomgörcsöket, izom-összehúzódásokat okoz. A tetánia hátterében az izomsejtek fokozott ingerlékenysége áll.

Amikor a kezet és bokát mozgató izmok begörcsölnek, jellegzetes kéz- és bokatartás lép fel. A legmarkánsabb tünet a kéz görcsös pózba merevedése, amelyet őzfejtartásnak neveznek. Amikor a hangrés izmai görcsölnek be, a betegek furcsa légzési hangokat adnak ki, belégzésüket rekedt hang kíséri, és felléphet belégzési nehezítettség is. Károsodik a szív- és érrendszerük is, az EKG egyebek mellett tahikardiát (a megszokottnál gyakoribb szívverést) és aritmiát (szívritmuszavart), a QT-szakasz megnyúlását mutathatja ki.

A mellékpajzsmirigy-alulműködés diagnózisa

A diagnózis felállítása vérvétellel történik, amelynek során nézik a kalciumszintet, mely ilyen esetben látványosan alacsony. Ez a tünetekkel együtt egyértelművé teszi a diagnózist - főleg hogy jellemzően ismertek azok az okok is - például egy pajzsmirigyműtét vagy sugárkezelés -, amelyek miatt hiányozhat vagy sérülhet a mellékpajzsmirigy. A kórisme felállításához szükség van a parathormon szintjének meghatározásra is, ami szintén vérvétellel történik.

A mellékpajzsmirigy-alulműködés kezelése

A tüneteket azonnal kalciumpótlással kell enyhíteni, a terápiát pedig folytatni kell. Mellette pótolni kell a D-vitamint, de ma már tudják pótolni a parathormont is. Ez gyógyszeresen történik. Olyan műtétek után, amelyeknél eltávolítják a mellékpajzsmirigyet, a kezelést automatikusan megkezdik.

A mellékpajzsmirigy-alulműködés gyógyulási esélyei

A kalciumpótlás és a hormonpótlás megszünteti a mellékpajzsmirigy-alulműködés tüneteit, de maga a mellékpajzsmirigy-alulműködés nem gyógyítható.

A mellékpajzsmirigy-alulműködés megelőzése

A megelőzést segíti, ha óvják a pajzsmirigy régióját az esetleges sérülésektől.

A mellékpajzsmirigy-alulműködés szövődményei

Ha a mellékpajzsmirigy-alulműködést nem kezelik - bár ez a durva tünetek miatt nem szokott megtörténni -, folyamatos izomgörcsök, illetve szív-és érrendszeri problémák jelenhetnek meg.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Koppány Viktória endokrinológus adjunktusnak.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: