Laboreredmények

Dr. Novák István

 Dr. Novák István

 

Dr. Németh Zsófia

 Dr. Németh Zsófia

 

PTH - Parathyreoid hormon, Parathormon

A mellékpajzsmirigyekben termelődő PTH a kalcium- és foszfátanyagcsere egyik szabályozó hormonja. Értéke csak a kalcium- és foszforszinttel együtt értelmezhető.

Típus: Vérszérumból végzett hormonvizsgálat.

Normálérték: 10-65 pg/ml

Speciális előkészület

A mintavétel reggel, éhgyomorra történjen. Ezt követően a mintát mihamarabb a laborba kell juttatni, szobahőmérsékleten a hormon 2 órán keresztül stabil, 4?C-on pedig 8 órán keresztül. Amennyiben ez idő alatt a labor nem elérhető, a mintát fagyasztva kell szállítani.

Mit mér a vizsgálat?

A parathyreoid hormont (PTH) a mellékpajzsmirigy (latinul glandula parathyreoidea) termeli. A PTH feladata a foszfor és a kalcium anyagcseréjének szabályozása. Hatására a csontokból felszabadul a kalcium és foszfor, valamint növekszik a kalcium visszatartása a vesében és fokozódik a foszfor ürülése.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A PTH mérésére a kalcium- és foszforanyagcsere zavarainak (magas vagy alacsony vér kalcium-szint esetén) kivizsgálására használatos. Segítségével meghatározható, hogy ezen ionok szintjét szabályzó mellékpajzsmirigyek alul- vagy túlműködnek-e.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb

A mellékpajzsmirigy alulműködése következében kialakuló alacsony PTH-szint a kalcium felszívódás és vesében történő visszaszívás csökkenését, így a szérum kalciumszintjének csökkenését okozza. Ennek következtében csontrendszeri, idegrendszeri elváltozások mellett érzészavarok, izomgörcsök alakulhatnak ki.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb

A mellékpajzsmirigy túlműködése következtében kialakuló magas PTH-szint esetén csökken a vizelet kalciumtartalma, nő a vér kalciumszintje, ezzel párhuzamosan csökken a vér foszfátszintje. Ezek következtében vesekövesség, a vizelet mennyiségének növekedése, csontfájdalom, kisebb behatásra kialakuló csonttörés jelentkezhet.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

Az alacsony PTH-szint lehet a mellékpajzsmirigy alulműködésének következménye, de magas kalcium-szint esetén egyszerűen az arra adott válaszként csökken a mirigy hormontermelése. Ilyenkor a magas kalcium-szint más okait kell keresni.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

A vér magas PTH-szintje lehet a mellékpajzsmirigy túlműködésének következménye, de lehet az alacsony kalcium-szintre adott válasz következménye is. Ilyenkor az alacsony kalcium-szint más okokra vezethető vissza.


Utolsó módosítás: 2018.05.11.


Laboreredmények

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok néhol csak lassan oszalank, de lesznek gyengén felhős, napos tájak is.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag