Golyva tünetei és kezelése

2018.11.22.

 Szabó Emese

 dr. Bérczy Judit endokrinológus szakorvos

Mi a golyva?

A golyva, avagy más néven strúma a pajzsmirigy - sok esetben szabad szemmel is látható - megnagyobbodását jelenti. A megnagyobbodás a szerv mindkét lebenyét érintheti, lehet egyenletes, de előfordulhat csak az egyik oldalon is. A pajzsmirigy megnagyobbodhat dudorosan is, ez esetben göbös golyváról beszélünk.

A golyva előfordulása

Magyarországon a lakosság 6-20 százalékát érinti a pajzsmirigy-megnagyobbodás. A jódhiány okozta strúma gyakrabban alakul ki nőknél, főként serdülőkorban, de jelentkezhet terhesség és menopauza alatt is.

A golyva okai

A golyvának sokféle oka lehet, a rá való hajlam lehet öröklött is. Régebben nagyon gyakori volt a jódhiány miatti golyvásodás, amely mára ritkábbá vált. A jód megfelelő szintje elengedhetetlen a pajzsmirigy normál működéséhez, hormontermeléséhez: ha nincs jelen megfelelő mennyiségben, a szerv kompenzálni kezd, méghozzá úgy, hogy megnő a mérete. A golyva oka lehet az is, hogy a szervezet a pajzsmirigy alulműködése miatt próbálja szaporítani annak szövetét, hogy a szerv képes legyen ellátni a feladatát, azaz elegendő hormont tudjon termelni. Ilyenkor alulműködő golyváról van szó. Megesik az is, hogy a golyva hátterében fokozott hormontermelés áll. Ilyen esetekben általában az autoimmun Graves-Basedow kór áll a háttérben. A megnagyobbodást okozhatja a szerv gyulladásos állapota is.

Kialakulhat golyva jóindulatú pajzsmirigygöbök, ritkán pedig rosszindulatú daganat miatt is. A pajzsmirigy a szervezetet érő külső és belső terhelések, a nem megfelelő táplálkozás, valamint stresszhatások miatt is megnagyobbodhat. Hatással van rá az emésztés és az alacsony D-vitamin-szint, az elégtelen májműködés és az epeprobléma is. Az immunrendszeri gondok szintén megterhelik a pajzsmirigyet, különösen, ha miattuk a beteg többször szed antibiotikumot. Tartósan fennálló gyulladásos góc, például rossz fogak is okozhatnak pajzsmirigy-megnagyobbodást. Mindezek mellett létezik úgynevezett intrathoracalis strúma is: ez egy olyan fejlődési rendellenesség, amely általában sokáig panaszmentes, jellemzően csak szűrővizsgálattal fedezik fel.

A golyva tünetei

A golyva lehet teljesen tünetmentes, de gyakoribb, hogy a megnagyobbodott pajzsmirigy szabad szemmel is látható, tapintható: a szerv a nyak elülső részén, a légcső két oldalán, alul helyezkedik el, a méretváltozás is itt vehető észre. A megnagyobbodott pajzsmirigy nemcsak a nyakon terjedhet, hanem lefelé, a szegycsont mögé is. Ha a megnagyobbodás komoly, akkor jelentkezhet miatta nyaki szorítás, gombócérzés, rekedt hang, nyelési nehézség és köhögés is.

Ha a golyva pajzsmirigy-túlműködést is okoz, akkor tünetei ehhez is kapcsolódhatnak. Jelentkezhet fokozott étvágy melletti fogyás, ingerlékenység, csökkent tolerancia a melegre, álmatlanság, hasmenés, heves szívdobogásérzés. Ha a golyva hátterében az autoimmun Graves-Basedow-kór áll, akkor a strúma mellett jellegzetes tünet a szemek kidülledése, a fokozott szívverés, a hasmenés, a remegés, a magas vérnyomás, a fogyás, valamint a túlzott izzadás is.

Jódhiány okozta golyva gyakrabban alakul ki nőknél

Jódhiány okozta golyva gyakrabban alakul ki nőknél

A golyva diagnózisa

A diagnózis felállításának első lépése a beteg fizikális vizsgálata, amelynek során megtapintják a pajzsmirigyet, kikérdezik a beteget az esetleges panaszokról. Szükség van laborvizsgálatokra, a pajzsmirigyhormonok szintjeinek meghatározására is. Nyelési próbával megnézhetik, hogy a pajzsmirigy a nyelést mennyire nehezíti, illetve ha a szerv a hangszalagokat is nyomja, hangproblémákat is okoz, akkor a kivizsgálásba bevonják a fül-orr-gégészetet is. A pajzsmirigy szerkezetét nézhetik ultrahangosan, de készülhet szcintigráfiás vizsgálat is. Ha a golyvában gyanús képletet látnak, szükség lehet vékonytűs mintavételt követő citológiai vizsgálatra.

A golyva kezelése

A kezelés megkezdéséhez ki kell deríteni, hogy mi okozza a golyvát, illetve hogy a megnagyobbodás milyen fokú. Ha a golyva pajzsmirigy-alulműködés miatt alakul ki, akkor a növekedés hormonpótlással megállítható, kis mértékben vissza is fordítható. Ha jódhiányos golyváról van szó, akkor a kezelés első lépése a jód pótlása. Érdemes figyelni az egyéb nyomelemek és ásványi anyagok, főképp a szelén megfelelő bevitelére is. Vannak olyan esetek, amelyek gyógyszeres kezelést igényelnek, és olyanok is, amelyeknél operációra szorul a beteg. Alternatív megoldásként speciális esetekben izotópos kezelésre lehet szükség. Műtéti beavatkozást többnyire akkor végeznek, ha a golyva nyomási tüneteket okoz, azaz nehezíti vagy gátolja a nyelést, illetve a légzést. Pusztán esztétikai okok miatt ritkán műtik a golyvát.

Ha a pajzsmirigy-megnagyobbodás hátterében rossz emésztés vagy alacsony D-vitamin-szint, elégtelen májműködés vagy epeprobléma áll, akkor azok kezelése az elsődleges.

A golyva gyógyulási esélyei

A golyva sok esetben csak kezelhető, de nem megszüntethető. Vannak azonban esetek, ahol történhet gyógyulás is. Például ha a golyvát jódhiány okozza, akkor a jódpótlás hatására a pajzsmirigy állományának mérete lecsökken. Ha túl- vagy alulműködés áll fenn, akkor folyamatosan terápiás gyógyszerszedésre van szükség, időszakosan pedig endokrinológiai ellenőrzést kell végezni. Ha az ok alulműködés, akkor a növekedés a hormonpótlással meg is állítható, valamilyen szinten vissza is fordítható. A túlműködés elleni gyógyszeres kezelés segíti a pajzsmirigyműködés normalizálódását, a tünetek megszűnését, végleges gyógyulást viszont általában nem jelent. Alapos mérlegelés után speciális esetekben csak a golyva műtéti eltávolítása hoz eredményt.

A golyva megelőzése

A jódhiány miatti golyvát megfelelő jódpótlással meg lehet előzni. A mikroelem pótlására azért van szükség, mert kellő mennyiségben nem lehet táplálékkal bevinni a szervezetbe: ugyan a növények föl tudják venni a talajból, viszont a föld sok helyen jódszegény, emiatt a jód sem jut be zöldségékbe és a gyümölcsökbe. A jódhiány az egész világot érinti, pótlásáról mindenhol gondoskodnak: sok helyen - Magyarország mellett például Ausztriában és Németországban - jódozott sóval, de vannak országok, ahol a vizet vagy a kenyeret dúsítják jóddal.

Szövődmények

Ha a golyvát elhanyagolják, akkor a pajzsmirigy tracheomalaciát, vagyis a légcső falát alkotó porc belágyulását eredményezheti. A túl nagy pajzsmirigy komoly fulladásveszélyt is okozhat.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Bérczy Judit endokrinológus szakorvosnak.

Kategória: Tünetek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Golyva kezelésére! További kérdésem van Golyva témában

Szeretné megelőzni a betegségeket? Többet akar tudni róluk?
Töltse le most a Betegséglexikon applikációt!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-2, +4 °C

Hazánkban pénteken délelőtt északnyugat felől csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag