Basedow-kór tünetei és kezelése

 Dr. Elek Csaba, Dr. Szemerédy Viktória

 

 Dr. Palik Éva

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a Basedow-kór?

A Basedow-kór az autoimmun pajzsmirigy-túlműködés leggyakoribb formája. A pajzsmirigyben termelődő tiroxin (T4) és trijód-tironin (T3) hormonok fokozzák az alapanyagcserét, serkentik a növekedést, jelentős hatást fejtenek ki a szívre, az izmokra és az idegrendszerre, illetve a szervezet fehérje-, cukor- és ionforgalmára. A pajzsmirigyhormonok termelődéséhez nélkülözhetetlen a jód kellő mennyiségű bevitele. Túltermelődésük esetén az anyagcsere túlságosan felgyorsul, ennek következményei a Basedow-kór tünetei is.

A Basedow-kór előfordulása

A Basedow-kór bármely életkorban és mindkét nemben előfordulhat, de leggyakrabban a 20 és 50 év közötti korosztályt érinti. A nők érintettsége ötször nagyobb a férfiakénál.

A Basedow-kór okai

A Basedow-kórban a pajzsmirigy túlműködést a TSH-receptor ellen termelődő antitestek okozzák. A TSH (thyroid stimulating hormone=pajzsmirigyserkentő hormon vagy tirotropin) a hipofízis elülső lebenyében termelődik, s ahogy neve is mondja, a pajzsmirigy működését tudja serkenteni a hipotalamuszban termelődő, a TSH felszabadulását serkentő TRH (Thyrotropin Releasing Hormon) hatására. A TSH a pajzsmirigy TSH-receptoraihoz kötődik, és így ott serkenti a T3 (trijód-tironin) és T4 (tetrajód-tironin vagy tiroxin) hormonok termelődését.

Ezek gyakorlatilag egész anyagcserénket, a szervezet víz-, oxigén- és ásványianyag-forgalmát, hőháztartását és még számos szerv működését befolyásolják. A pajzsmirigy-hormonok termelődése szigorú szabályozás alatt áll. Basedow-kórban a TSH-receptorokat nem a TSH stimulálja, hanem a receptorok ellen termelődő autoantitestek, és ez a serkentés szabályozatlan, független a szervezet hormonszükségletétől.

A Basedow-kór hátterében genetikai hajlam és környezeti tényezők állnak: ilyen a dohányzás, a stressz és a szülés utáni időszak, illetve bakteriális vagy vírusfertőzések. Amennyiben a fertőző kórokozó antigénjei hasonlóak a szervezet bizonyos sejtfelszíni molekuláihoz, az antigén ellen termelt antitestek tévedésből a saját sejtek, ez esetben a pajzsmirigy sejtjei ellen támadnak. A reakció miatt a pajzsmirigy megnagyobbodik, fokozott hormontermelését a TSH-elleni antitest, a TRAK (TSH Rezeptor Antikörper) okozza.

A Basedow-kór diagnózisa

Szemtünetek jelenléte esetén a kórisme felállítása nem nehéz, de ennek hiányában is gondolni kell a betegségre.

A laboratóriumi vizsgálatok eredményei Basedow-kórra utalnak, ha a vérben kimutatható ún. szabad T3 és a szabad T4 hormonok értéke magas, a hipofízis pajzsmirigyműködést serkentő hormonjának (TSH) szintje alacsony, és a pajzsmirigy ellenes antitest (TRAK) szintje is kimutatható a vérben.

Miután a pajzsmirigyhormonok jódot tartalmaznak, izotópos vizsgálat segítségével a megnagyobbodott pajzsmirigy és a fokozott jódfelvétel 99Tc szcintigráfiával (gammasugárzásra felvillanásokat mutató képernyő segítségével) láthatóvá tehető.

A Basedow-kór diagnózisának felállításában a pajzsmirigy ultrahang is segít

A Basedow-kór diagnózisának felállításában a pajzsmirigy ultrahang is segítA képalkotó vizsgálatoknak (CT, MRI) a pajzsmirigy-megnagyobbodás mértékének és terjedési iránya meghatározásában, és ezáltal a műtét megtervezésében lehet jelentős szerepe. Magyarországon leginkább a pajzsmirigy-ultrahang használata terjedt el. A megnagyobbodott pajzsmirigy nyomhatja a légcsövet és a nyelőcsövet, ennek diagnosztizálására a nyelésröntgent és a légcső légsávjának röntgenvizsgálatát alkalmazzák.

A Basedow-kór tünetei, kórlefolyása

A pajzsmirigy túlműködésének tünetei általában a tiroxin és a trijód-tironin hormonok anyagcserére gyakorolt hatására vezethetők vissza. A pajzsmirigy az esetek 70-90 százalékban megnagyobbodik. A szívre gyakorolt serkentő hatás miatt a szívfrekvencia felgyorsul, esetleg ritmuszavarok lépnek fel. Egyes esetekben nőhet a vérnyomás, emelkedik a testhőmérséklet, élénkebbek a bélmozgások. Jellemző a napi többszöri, lágyabb székletürítés, esetleg valódi hasmenés. A fokozott anyagcsere miatt a gyakori éhségérzet ellenére is fogyás tapasztalható.

Az idegrendszer érintettsége miatt a végtagokon, különösképp a kinyújtott ujjakon finom hullámú remegés léphet fel, jellemző az idegesség, az alvászavar. Izomgyengeség is kialakulhat, főleg a törzshöz közelebbi izmokon (felkar, comb). A bőr meleg, nedves. A beteg a meleg környezetet nehezen viseli. Fogamzóképes korú nőknél előfordulhat a menstruáció ritkábbá válása és a libidó csökkenése is. A Basedow-kórhoz a pajzsmirigy túlműködés tünetein kívül egyéb jellegzetes tünetek is kapcsolódnak.

A betegek 60 százaléknál a szem érintettsége, úgynevezett endokrin oftalmopátia alakul ki. Ekkor a szemgolyó mögötti kötőszövetet aktivált T-sejtek (a fehérvérsejtek egyik alcsoportja) lepik el. Ezek a sejtek különböző olyan anyagokat termelnek, melyek a kötőszöveti sejteket aktiválják. A kötőszöveti sejtek által termelt anyagok pedig vizet kötnek meg, ez okozza a szemgolyó mögötti izomszövet jellegzetes duzzanatát: a szem ily módon kidomborodik üregéből, kidülled. Ezt hívják exoftalmusznak. A szempillák súlyos esetben nem fedik tökéletesen a szemgolyót, a pillacsapások lelassulnak, ami miatt az állandó irritációnak van kitéve: a kötőhártya kiszárad és viszket. A szem fehér ínhártyája a pupilla felett is kilátszik a felső szemhéj alól (Dalrymple-jel). A szem nem képes összetartani, kancsalítani (Möbius-tünet).

Jellemző a szemöldök külső részének duzzanata - gyakran ez a legkoraibb jel -, a fénykerülés, az idegentest-érzés, a szem mögötti fájdalmas nyomás, a kettőslátás és a látásromlás.

A betegség gyógyultával a szemtünetek nem fejlődnek automatikusan vissza, ezért olykor szemészeti műtétre is szükség lehet. A betegek 50 százaléknál megfigyelhető a "merseburgi triász" néven ismert három fontos tünet - Basedow ugyanis merseburgi orvos volt -, amely a pajzsmirigy megnagyobbodását, az exoftalmuszt és a szívfrekvencia növekedését jelenti.

A betegek kevesebb, mint 5 százaléknál lép fel a sípcsont előtti terület megvastagodása, amely a szervezet bizonyos anyagai - a glükóz-aminoglikánok - bőr alatti lerakódásának következménye. Ez ritkán az alkar és a vállak területén is előfordul. Ugyancsak ritka tünet a kéz- és a lábujjak végpercének bunkószerű megvastagodása. A pajzsmirigy-túlműködés legsúlyosabb formája a tireotoxikus krízis, amely a betegség extrém súlyosságát jelenti. Kialakulhat spontán vagy gyógyszeres kezelés hirtelen leállítását követően, illetve a beteg más súlyos betegsége vagy műtéte következtében. A krízis tüneteit három stádiumra osztják:

Az első stádiumban a szívfrekvencia 150/perc fölé emelkedik, és akár 41°C-ra emelkedő lázzal, izzadással és kiszáradással jár. Az idegrendszeri érintettség miatt a remegés erősödik, a nyugtalanság félelemmé fokozódik. Hányás, hasmenés, izomgyengeség lép fel. A második stádiumban a fent említett tünetekhez tudatzavar, aluszékonyság vagy pszichotikus állapot társul.

A harmadik stádiumot a kóma és a keringési rendszer, illetve a mellékvesekéreg elégtelensége jellemzi.

Nem minden betegnél észlelhető a tünetek teljes skálája. Főleg idősebbeknél fordul elő, hogy a betegség tünetei közül csak a fáradékonyság és a fogyás, esetleg csak a szívritmuszavar van jelen.

A Basedow-kór kezelése

  1. Gyógyszeres kezelés: A tireosztatikumok a pajzsmirigyhormonok termelődését gátolják. Basedow-kórban a tireosztatikus terápiát körülbelül 1 évig folytatják, de az esetek felében a betegség a kezelés leállítása után visszatér. Fontosabb mellékhatásaik: nőhet a golyva mérete, valamint ritkán nagyon alacsony fehérvérsejtszám alakulhat ki. Ez utóbbi miatt fontos a kezelés során nemcsak a pajzsmirigy-működés, de a vérkép követése is. Kiegészítő kezelésként gyakori a béta-blokkolók adása, egyrészt azért, mert csökkenti a felgyorsult szívfrekvenciát, másrészt gátolja a tiroxin átalakulását trijód-tironinná, a két pajzsmirigyhormon közül ugyanis az utóbbi lényegesen erősebb hatással rendelkezik.

  2. Radiojód-kezelés: Radioaktív izotóp adásával történik, 131-es tömegszámú sugárzó jódot juttatnak a szervezetbe, amely a pajzsmirigyben halmozódik fel, és így a kellő helyen hat, csökkenti a pajzsmirigy-állomány mennyiségét és működését. A betegeknél előzetesen gyógyszeres kezelés szükséges (kezeletlen esetben tireotoxikus krízis léphet fel), de a radiojód kezelés előtt néhány nappal a tireosztatikumot el kell hagyni, mert csak az aktív pajzsmirigy képes jól felvenni az izotópot. A kezelés nem végezhető terhesség és szoptatás idején, de 6 hónappal utána már nincs akadálya a gyermekvállalásnak. A kezelés után a radioaktív izotóp miatt néhány napig nem javasolt gyermekek, terhesek közelébe menni. Radiojód kezelés után az első évben a betegek 10-20 százalékában alakul ki pajzsmirigy-alulműködés, ezt követően évente kb. további 5 százalékban. A betegek figyelmét erre fel kell hívni, és a pajzsmirigy működését folyamatosan ellenőrizni kell.

  3. Műtéti kezelés: A műtéti beavatkozás célja a beteg pajzsmirigy részleges eltávolítása, legalább 4 ml pajzsmirigyszövetet meghagynak. Az esetek felében így is a pajzsmirigy-alulműködése alakul ki, amelyet hormonpótlással kell kezelni. Műtéti kezelés akkor jön szóba, ha a gyógyszeres kezelés után a betegség visszatér, vagy a gyógyszer mellett mellékhatás alakul ki, és a beteg nem szeretne izotópos kezelést. A műtét egyértelműen javasolt, ha a nagy golyva nyomja a légcsövet és/vagy a nyelőcsövet. A túlműködő pajzsmirigy vérellátása is fokozott, a vérzésveszély megnőhet, ezért a műtét előtt a pajzsmirigy működését lehetőség szerint normalizálni kell. Erre a tireosztatikus gyógyszereken kívül a kálium-jodid (Lugol-oldat) használatos. A műtét jelentősebb szövődményei a mellékpajzsmirigyek vagy a gégét ellátó ideg sérülései lehetnek, ezek azonban gyakorlott sebésznél alig fordulnak elő.

  4. A tireotoxikus krízis kezelése intenzív osztályos kezelést igényel. Tüneti kezelésként elsődleges a folyadékpótlás, az ionok és a kalória pótlása, a béta-blokkolók adása, a testhőmérséklet csökkentése, szükség esetén nyugtatók, valamint a tireosztatikum adása.

Hasznos tudnivalók

Oftalmopátia esetén a szem állandó irritációjának kivédésére műkönny rendszeres használatát javasolják mindaddig, amíg az exoftalmusz fennáll. Ha a szem nem záródik, az éjjeli alvás idejére a szem bekötése, leragasztása javasolt. Súlyos esetben gyógyszeres (szteroid) kezelés is szóba jön. Ritkán műtéti megoldása is sor kerül.

A kórkép első leírója feltehetően a híres perzsa orvos, Sayyid Ismail Al-Jurjani volt, aki már 800 évvel ezelőtt megemlíti a strúma és az exoftalmus összefüggését. A modern orvostudomány történetében az első leíró 1786-ban Caleb Hillier Parry volt, de feljegyzéseit nem publikálta, így azok csak halála után váltak ismertté.

A betegség hazánkban és német nyelvterületen egyik leírójáról, Karl Adolph Basedowról kapta szerzői nevét. Angol nyelvterületen Graves betegségnek nevezik, mivel Graves már Basedow előtt öt évvel, 1835-ben leírta ezt a kórképet. Basedow részletes leírása tartalmazza a merseburgi triászt (exoftalmusz, golyva, szapora szívverés), a társuló fogyást és idegességet is. A kezelésre jódtartalmú gyógyvizeket ajánlott.
Ha a szem nem záródik, az éjjeli alvás idejére a szem bekötése, leragasztása javasolt.

Ha a szem nem záródik, az éjjeli alvás idejére a szem bekötése, leragasztása javasolt.

Kategória: Hormonbetegségek

Orvost vagy magánrendelőt keresek Basedow-kór kezelésére! További kérdésem van Basedow-kór témában
Aktuális
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-7, -2 °C
Minimum:
-12, -7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt északon, északkeleten alig zavarja felhő a napsütést, délen azonban változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag