Tünetek

A tünet olyan, a normálistól eltérő jelenség, amelyből az orvos, a beteg kikérdezését és vizsgálatokat követően képes felismerni a betegséget. A tünet lehet szubjektív vagy objektív. Előbbi nem más, mint amit a beteg panaszként észlel, az utóbbiakat az orvos mutatja ki. Általános tünet például a láz, a fájdalom, a fáradékonyság, a viszketés, a magas vérnyomás vagy a köhögés. Más tünetek egy adott betegségre inkább jellemzőek, mint például a hirtelen jelentkező rendkívül erős szegycsont táji fájdalom szívinfarktus esetén.

Jetlag tünetei és kezelése

Mi a jetlag?

A jetlag olyan fiziológiai tünetegyüttes, amelyet a cirkadián ritmus megváltozása vált ki, és amely akkor alakul ki, ha valaki több időzónát lép át rövid időn belül. A kifejezésnek nincs magyar megfelelője, a laikusok és az orvosok egyaránt a jetlag megnevezést vagy magyarítva legfeljebb a gyors időzónaváltást használják. A jetlag hivatalos orvosi neve deszinkronózis.

Tünetek

A jetlag előfordulása

A jetlagre való érzékenység személyenként változó. Minél idősebb például valaki, annál valószínűbb, hogy kialakulnak nála a tünetek. Ugyancsak gyakoribb azoknál, akik eleve alvászavarral küzdenek. Szintén nagyobb esélyük van jetlagre azoknak, akik általában véve nehezebben viselik a különböző biológiai stresszhatásokat.

A jetlag okai

Jetlag amiatt alakul ki, hogy a gyors időzóna-változások miatt a saját belső biológiai óra ritmusa és a helyben lévő objektív idő eltér egymástól. Emiatt megváltozik a cirkadián ritmus, felborul az emberek biológiai órája.
A tünetegyüttes csak repülőutak után alakulhat ki, mivel csak azok elég gyorsak hozzá. Egyéni érzékenység kérdése, hogy kinél hány időzónaváltás eredményez tüneteket, de jellemzően legalább 3-5 váltásra van szükség (összesen 24 időzóna van). Az időzónaváltás nem összekeverendő a repülőút hosszával: például annál, aki Budapestről repül a dél-afrikai Fokvárosba, nem alakul ki jetlag, mert ugyan a Dél-afrikai Köztársaság messze van, így hosszú a repülőút, viszont Magyarországgal egy időzónában helyezkedik el. Magyarán jetlag csak keletre vagy nyugatra történő, hosszabb repülőutazások után alakul ki. A panaszok erősebbek a nyugatról keletre irányulón utakat követően, akkor ugyanis a cirkadián ciklus hosszabbodik, az érintetteknek tovább kell fennmaradniuk, illetve később kell kelniük. Emiatt a ciklusnak úgymond lassulnia kell. A keleti irányba repüléseknél a ciklusnak rövidülnie kell, azaz fel kell gyorsulnia, ami a gyakorlatban korai lefekvést vagy korai kelést jelent. Ez az előbbinél kevésbé megterhelő, könnyebb hozzá alkalmazkodni, mint a lassuláshoz.

A jetlag tünetei

A jetlag legkézenfekvőbb és leggyakoribb tünete az alvászavar, amely azért alakul ki, mert az emberek nem akkor kelnek és fekszenek, mint a saját időzónájukban tennék. Emiatt felületessé válik az alvás, illetve az érintettek vagy nem tudnak elaludni, vagy gyakran felébrednek, ami miatt nappal kimerültek és ingerlékenyek lesznek. Gyakoriak az emésztési zavarok, az étvágytalanság, a hányinger, a fejfájás, a levertség és a rossz hangulat is.
Jetlag hosszabb repülőutak után jelentkezhet az arra érzékenyeknél
Jetlag hosszabb repülőutak után jelentkezhet az arra érzékenyeknél

A jetlag diagnózisa

A jetlaget a tünetek alapján ismerik fel akkor, ha ismert, hogy valaki egy repülőút során gyorsan lépett át több időzónát. Aki amúgy nem szokott a jetlagre jellemző tünetektől szenvedni, annál kézenfekvő, hogy ez áll a panaszok hátterében.

A jetlag kezelése

A jetlaget nem kell kezelni, legfeljebb az olyan tüneteket lehet gyógyszerrel enyhíteni, mint amilyen a fejfájás. Az érintetteknek érdemes mozogniuk, aktívnak lenniük, kerülniük kell, hogy a helyi időnek ellentmondva a fáradtság és az egyéb panaszok miatt nappal lefeküdjenek. Tudni kell, hogy az időzónaváltozás a hormontermelésre is hatással van (a hormonok elválasztásának szabályozása is időhöz kötődik), amely pedig nem tud hamar alkalmazkodni, így pár nap biztosan szükséges a szervezet teljes átállásához, helyrebillenéséhez.

A jetlag gyógyulási esélyei

Idővel a jetlag magától elmúlik: az állapot csak átmeneti. A tünetek egyéni adottságoktól és utazási iránytól függően változó ideig állnak fenn: alapvetően jó alvásfunkció mellett egy keletről nyugati irányba repülést - feltéve, hogy figyelünk a megelőzésre - egy-két nap alatt ki lehet heverni.

A jetlag megelőzése

Érdemes az időzónaváltozásokkal járó utazásokra már előre készülni, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felkelés és a lefekvés idejét pár nappal az út előtt már célszerű néhány órával közelíteni a célállomáséhoz. Szerencsés eleve úgy repülőjegyet foglalni, hogy az érkezés éjszaka történjen, azt követően pedig le lehessen pihenni. Magát az órát érdemes legkésőbb a repülő felszállásakor az érkezési időhöz igazítani, ez ugyanis segíti a mentális átállást, a felkészülést. Vannak olyan gyógyszerek is, amelyeket időhöz kötve kell szedni. Alkalmazásukat szintén javasolt a helyi időnek megfelelően átállítani.
A melatonin használata vitatott, ugyanis nem tudják, hogy jetlagnél hogyan lehet alkalmazni, milyen mennyiségben lehet szedni. Ráadásul a melatoninnak otthoni körülmények között is van mellékhatása, ha rosszkor és rossz dózisban adják: ilyenkor alvászavart okoz, így használata jetlag esetén vissza is üthet.
A jetlag kialakulásnak esélyét az érkezést követően is lehet csökkenteni. Aki például délelőtt 10 órakor ül repülőre, a célállomásán pedig akkor már este 6 óra van, a több órás út után ottani idő szerint hajnalban vagy reggel landol. Ilyenkor nem célszerű lefeküdnie, mert azzal csak konzerválódik az időeltolódás, hanem szerencsés kibírnia estig, és csak akkor nyugovóra térnie.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Vizi János pszichiáternek.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól dél felől szakadozik, csökken a felhőzet, egyre nagyobb területen kisüt a nap, de északkeleten és az Alpokalján végig felhős marad. A dél felől érkező csapadékzóna északnyugat felé halad, és több helyen várható belőle eső, zápor. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél pár fokkal melegebb is lehet. Késő este 5, 11 fok valószínű. Napközben melegfronti hatás érvényesül, ami sokaknál okozhat kellemetlenségeket.