Karkötő segít a Parkinson-kóros betegeken

Speciális karkötőt fejlesztettek ki a Parkinson-kórban szenvedők kézremegésének csillapítására.

"Évek óta először megint le tudtam írni a nevem. Egészen megfeledkeztem arról, hogy remeg a kezem" - sírva hívta édesanyját telefonon a 32 éves, Parkinson-kórban szenvedő Emma Lawton a BBC dokumentumfilmjében, akinek egy speciális karperec adhat reményt, hogy visszaszerezze kézremegése miatt elvesztett grafikusi állását.

A Parkinson-kórt általában a kézremegéssel kapcsolják össze, holott a betegek 30 százalékánál egyáltalán nem jelentkezik a panasz. A betegség elsősorban a 65 év felettieket érinti, de az utóbbi években egyre több fiatalnál is diagnosztizálják. Az alábbi cikkünkben neurológussal és beteggel is beszélgettünk!

Szoftver hangolja össze a kézremegéssel a karkötőt

A Kreatív cikkében arról ír: a karkötőt a Microsoft cambridge-i kutatólaborjában fejlesztették ki, amely apró rezgéseket küld viselőjének csuklójára, ezzel pedig csökkentheti egyes neurológiai betegségekben szenvedők remegő kézmozgását. Emma Lawtonnál 29 éves korában diagnosztizálták a Parkinson-kórt, azóta sem írni, sem rajzolni nem tud, de még csak egyenes vonalat sem képes húzni. Haiyan Zhang, a Microsoft technológiai innovációkért felelős vezetője direkt Emmának készítette el ezt a speciális szerkezetet, maga a projekt is róla kapta az Emma nevet. A tabletre csatlakoztatott, mozgásérzékelő szenzorokkal felszerelt eszköz képes követni a kéz remegését és felismerni az ujjak merevségének mértékét, az aktuális állapotot pedig egy szoftver segítségével monitorozza folyamatosan.

A Parkinson-kórban szenvedők egyszerű vonalakat is alig tudnak rajzolni
A Parkinson-kórban szenvedők egyszerű vonalakat is alig tudnak rajzolni

Az Egyesült Államokban 1-1,5 millió beteg szenved Parkinson-kórban, Magyarországon a becslések alapján 16-20000 beteg él. A betegség legkoraibb tünetei az úgynevezett nem-motoros tünetek, például szagláscsökkenés, székrekedésre való hajlam, depresszió és alvászavar. Kézremegés nem minden esetben jelentkezik, általánosabb a beteg mozgásának belassulása: járása ugyanis megváltozik, jellemzően csoszogni kezd, testtartása pedig merevvé válik. A finom, motorikus mozgásokat igénylő feladatok - borotválkozás, fogmosás - viszont szinte minden esetben gondot okoznak neki.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben még havazás várható és ott tovább gyarapodhat a hótakaró, de a halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így ott is egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra