Karkötő segít a Parkinson-kóros betegeken

Speciális karkötőt fejlesztettek ki a Parkinson-kórban szenvedők kézremegésének csillapítására.

"Évek óta először megint le tudtam írni a nevem. Egészen megfeledkeztem arról, hogy remeg a kezem" - sírva hívta édesanyját telefonon a 32 éves, Parkinson-kórban szenvedő Emma Lawton a BBC dokumentumfilmjében, akinek egy speciális karperec adhat reményt, hogy visszaszerezze kézremegése miatt elvesztett grafikusi állását.

A Parkinson-kórt általában a kézremegéssel kapcsolják össze, holott a betegek 30 százalékánál egyáltalán nem jelentkezik a panasz. A betegség elsősorban a 65 év felettieket érinti, de az utóbbi években egyre több fiatalnál is diagnosztizálják. Az alábbi cikkünkben neurológussal és beteggel is beszélgettünk!

Szoftver hangolja össze a kézremegéssel a karkötőt

A Kreatív cikkében arról ír: a karkötőt a Microsoft cambridge-i kutatólaborjában fejlesztették ki, amely apró rezgéseket küld viselőjének csuklójára, ezzel pedig csökkentheti egyes neurológiai betegségekben szenvedők remegő kézmozgását. Emma Lawtonnál 29 éves korában diagnosztizálták a Parkinson-kórt, azóta sem írni, sem rajzolni nem tud, de még csak egyenes vonalat sem képes húzni. Haiyan Zhang, a Microsoft technológiai innovációkért felelős vezetője direkt Emmának készítette el ezt a speciális szerkezetet, maga a projekt is róla kapta az Emma nevet. A tabletre csatlakoztatott, mozgásérzékelő szenzorokkal felszerelt eszköz képes követni a kéz remegését és felismerni az ujjak merevségének mértékét, az aktuális állapotot pedig egy szoftver segítségével monitorozza folyamatosan.

A Parkinson-kórban szenvedők egyszerű vonalakat is alig tudnak rajzolni
A Parkinson-kórban szenvedők egyszerű vonalakat is alig tudnak rajzolni

Az Egyesült Államokban 1-1,5 millió beteg szenved Parkinson-kórban, Magyarországon a becslések alapján 16-20000 beteg él. A betegség legkoraibb tünetei az úgynevezett nem-motoros tünetek, például szagláscsökkenés, székrekedésre való hajlam, depresszió és alvászavar. Kézremegés nem minden esetben jelentkezik, általánosabb a beteg mozgásának belassulása: járása ugyanis megváltozik, jellemzően csoszogni kezd, testtartása pedig merevvé válik. A finom, motorikus mozgásokat igénylő feladatok - borotválkozás, fogmosás - viszont szinte minden esetben gondot okoznak neki.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)