Tünetek

A tünet olyan, a normálistól eltérő jelenség, amelyből az orvos, a beteg kikérdezését és vizsgálatokat követően képes felismerni a betegséget. A tünet lehet szubjektív vagy objektív. Előbbi nem más, mint amit a beteg panaszként észlel, az utóbbiakat az orvos mutatja ki. Általános tünet például a láz, a fájdalom, a fáradékonyság, a viszketés, a magas vérnyomás vagy a köhögés. Más tünetek egy adott betegségre inkább jellemzőek, mint például a hirtelen jelentkező rendkívül erős szegycsont táji fájdalom szívinfarktus esetén.

Gyomorégés tünetei és kezelése

Mi a gyomorégés?

A gyomorégés nem betegség, hanem egy emésztőrendszeri tünet: égő jellegű, nagyon kellemetlen fájdalom vagy diszkomfort érzés a gyomorszáj környékén, ami általában gyorsan enyhül, ha bármi bekerül a gyomorba.

Tünetek

A gyomorégés előfordulása

Rengeteg embert érint a gyomorégés, előfordulása 50-70 százalékos is lehet. A nők valamivel gyakrabban érintettek. A panasz főképp felnőtteknél jelentkezik.

A gyomorégés okai

Gyomorégés leggyakrabban akkor észlelhető, ha a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe és irritálja annak nyálkahártyáját. Ezt nevezik klasszikus gyomorégésnek, ami a reflux betegség típusos tünete. Ilyenkor magát az irritációt az okozza, hogy a nyelőcső nyálkahártyája a gyomoréval ellentétben védetlen a gyomorsavval szemben.
A reflux mellett sok egyéb helyzet és probléma tud gyomorégét okozni. Ilyen például a dohányzás. Ilyenkor a cigarettában lévő nikotin gyengíti a simaizom tónusát, emiatt a gyomor záróizom működése romlik, a nyitott felső gyomorszájon át a gyomorsav a nyelőcsőbe juthat. Emiatt a reflux betegségre hajlamos dohányosoknál a gyomorégés gyakran állandó panasz.
Gyomorfekélynek szintén lehet első tünete gyomorégés. A gyomor bakteriális fertőzöttsége is okozhat ilyen panaszt, például a Helicobacter fertőzésnek a gyomorégés az egyik jele. Hasonló panaszok jelentkezhetnek a gyomor vírusos fertőzése esetén, de kezdetben felső légúti fertőzés is okozhat gyomorégést.
Felszívódási zavarok, például laktóz-intolerancia vagy akár lisztérzékenység is gyakran járnak gyomorégéssel. Akár a gyomorrák is indulhat ezzel a szimptómával.
Sokféle gyógyszer is okozhat gyomorégést, például egyes antibiotikumok és vérnyomáscsökkentők, csontritkulás elleni készítmények és hörgőtágítók. Fontos tudni, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők szintén irritálják a felső emésztőrendszer területét. Ezen készítmények jelenős számban elérhetők recept nélkül, ezért orvosi felügyelet nélküli tartós, vagy nagy mennyiségben történő alkalmazásuk komoly veszélyeket hordozhat.
Élelmiszereink közül az olajok, az étolajok, azok égéstermékei gyakran okoznak komoly gyomorégést, különösen akkor, ha azokat többször újrahasználják. Az olajok mellett irritálóak lehetnek a fűszeres és csípős ételek, a szénsavas italok, a mesterséges adalékanyagok, tartósítószerek. Kifejezetten gyomorégést keltő ital a sör is, az alkoholok közül ez a gyomor számára a legrosszabb. Emellett okozhat ilyen panaszt a kávé is, amit emiatt nem szerencsés éhgyomorra fogyasztani.
Klasszikus kiváltó tényező a stresszhelyzet is. Ez esetben inkább idegrendszeri következményként jelentkezik gyomorégés, szervi elváltozást jellemzően nem is találnak az orvosok. Ilyenkor egyfajta beidegzési, működési zavar következtében, illetve érzékelési zavarként jelentkezik a tünet. Mivel az emésztőszervrendszer nagyrészt vegetatív beidegzés alatt áll, ezen panaszok tudattal, akarattal nehezen uralhatóak, úgynevezett pszichoszomatikus eredetűek.
Komoly gyomorégést okozhat a túlsúly is, mégpedig azért, mert a hasüregi zsírszövet felnyomja a hasüreget a mellkastól elválasztó rekeszizmot: ennek területén jut át a nyelőcső, és ennek magasságában található a gyomorszáj izomzata is. Utóbbi a rekeszizomzattal együtt, egyfajta kettős mandzsettaként zárja le a nyelőcsövet. Ha a túlsúly megváltoztatja az anatómiai viszonyokat, a rekesz pedig felnyomódik, akkor a duplamandzsetta-hatás megszűnik, következtében pedig gyomorégés alakul ki. Amerikai tanulmányok azt is kimutatták, hogy a gyomorégés tünetei a testtömegindex növekedésével arányosan súlyosbodnak.
Hormonális hatások szintén okozhatnak gyomorégést. Nőknél például gyakran emiatt jelentkezik terhesség alatt ez a tünet, függetlenül attól, hogy gyakran ennek semmilyen szervi oka nincs. Menopauza előtti tünetként szintén jelentkezhet gyomorégés, de előfordul az is, hogy része a premenstruációs szindrómának .

A gyomorégés tünetei

A gyomorégés tünete meglehetősen egyértelmű: égő jellegű, nagyon kellemetlen fájdalom vagy diszkomfortérzés jelentkezik a gyomor területén, a gyomorszáj környékén, ami rögtön enyhül akkor, ha bármi bekerül a gyomorba. A panasz ilyenkor nem feltétlen szűnik meg végleg, de pillanatnyilag mindig enyhül.
A gyomorégés égő, kellemetlen fájdalommal jelentkezik
A gyomorégés égő, kellemetlen fájdalommal jelentkezik
A túlsúlyos emberek a gyomorégés tüneteit gyakran kevésbé élik meg, aminek oka egyszerűen az, hogy gyakrabban esznek, ritkábban üres a gyomruk, emiatt a tényleges tünetek már kevésbé jelennek meg.

A gyomorégés diagnózisa

A gyomorégésnek mindig a kiváltó okát kell kideríteni, annak diagnózisát kell felállítani. Ehhez mindenképpen olyan átfogó kivizsgálásra van szükség, amelynek szinte mindig része gyomortükrözés is. Ez csak akkor hagyható el, ha hátterében olyan egyértelmű ok áll, mint például a dohányzás, vírusfertőzés, vagy ismert gyógyszermellékhatás.

A gyomorégés kezelése

Mindig a kiváltó okot kell kezelni, megszüntetni. A nyálkahártyán bevonatot képező, vény nélkül kapható szerek átmenetileg használhatók, gyors segítségként megfelelnek, de megoldást nem jelentenek. Ugyancsak pillanatnyi segítséget jelentenek a savcsökkentők, de hosszabb távon ezekre hagyatkozni sem szabad. Ennek oka, hogy ezek a készítmények nem gyógyítanak, csak a tünetet kezelik.
A kiváltó okokat általában gyógyszeresen kezelik, de előfordul, hogy elég lehet az étrend módosítása, az irritáló ételek kerülése, a dohányzás abbahagyása.

A gyomorégés gyógyulási esélyei

A gyógyulási esélyek minden esetben a kiváltó októl, annak kezelhetőségétől függnek.

A gyomorégés megelőzése

Az egészséges életmód, a könnyű, mediterrán diéta , a sportolás, a dohányzás mellőzése és a stressz kerülése segíthet megelőzni a gyomorégést.

A gyomorégés szövődményei

Direkt szövődménye nincs a gyomorégésnek, de így sem szabad bagatellizálni, hiszen mögötte olyan betegségek is állhatnak, amelyek elhanyagolása komoly veszélyeket is rejthet.

Ha a gyomorégén magától nem múlik, állandósul vagy súlyosbodik, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Súlyos esetekben erre pár nap után is szükség lehet, enyhe esetekben pedig akkor, ha a panasz diéta és életmódváltás hatására sem enyhül rövid időn belül.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Harasta Edit sebész, gasztroenterológos főorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A köd mindenhol feloszlik, a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett többórás napsütésben bízhatunk. Helyenként fordulhat elő zápor, illetve egy-egy zivatar. Ezekre legnagyobb esély elsősorban az Északi-középhegységben van, másodsorban pedig az Alpokalján és a déli, délkeleti tájakon. Az északi, északnyugati szél a Dunántúlon megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 19 fok között valószínű, a délkeleti, keleti határnál lesz a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.