Így állíthatjuk meg az élelmiszerpazarlást

Évente mintegy 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki fejenként, sokszor csupán esztétikai okokból. Ezen a felesleges pazarláson szeretne csökkenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új, szemléletformáló kampánya, a "Vegyél számba!".

A Nébih legfrissebb kutatási eredményei szerint Magyarországon évente csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki fejenként. Ennek egy részét pusztán azért, mert az étel "nem tökéletes", alakhibás vagy a szállításból, esetleg a tárolásból fakadóan esztétikai hibás. A Nébih "Vegyél számba!" elnevezésű kampánya három célt kíván elérni. Arra hívják fel a vásárlók figyelmét, hogy:

  • nemcsak a legfrissebb, legszabályosabb, legesztétikusabb zöldség-gyümölcs tápláló,

  • a zöldségek és gyümölcsök fogyaszthatósági ideje meghosszabbítható a megfelelő élelmiszerbolti, illetve otthoni tárolással,

  • érdemes hazai termékeket vásárolni, mert azok garantáltan frissebbek, frissességük "kevésbé időzített".

élelmiszer, élelmiszerpazarlás, zöldségek, gyümölcsök
Rengeteg fogyasztható étel landol a szemétben pusztán esztétikai hibák miatt. Fotó: 123rf

Attól, hogy másmilyen, még nem lesz rosszabb!

A pusztán alakhibás zöldség és gyümölcs az előkészítést követően ugyanúgy fogyasztható, mégis sokszor a szemétben végzi. A kampány ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak a legfrissebb, legszabályosabb, legesztétikusabb zöldség és gyümölcs ehető. Sokan elfordulnak a szokatlan alakú zöldségektől , gyümölcsöktől. Kevesen választják az olyan darabokat, amelyek kisebbek vagy nagyobbak a megszokottnál, esetleg szokatlan alakúak, így nem felelnek meg az előírásnak vagy a fogyasztói elvárásoknak. Ezek a termények azonban nem feltétlenül rosszabbak, csak másmilyenek.

Ha jól tároljuk, tovább eláll

A zöldségek és gyümölcsök fogyaszthatósági ideje meghosszabbítható a megfelelő élelmiszerbolti, illetve otthoni tárolással. Bizonyos gyümölcsök és zöldségek érési folyamata a betakarítás után is folytatódik, azaz a szállítás és tárolás során is tovább érnek. Épp ezért vásárláskor figyelembe kell venni, hogy mikor szeretnénk felhasználni az alapanyagot. A friss gyümölcs és zöldség esetében az érési folyamat a legtöbbször lassítható a hűtőben való tárolással. A félbevágott, feldarabolt terményeknél pedig kiemelten fontos a hűtés, hisz feldolgozott állapotban felgyorsulnak a romlási folyamatok.

Élelmiszerek, amelyek sokáig elállnak - részletek itt!

Kevesen tudják például, hogy a sárgarépa a hűtőben fagyási sérülést szenvedhet, a banán hamarabb megbarnul, a szilva pedig gyorsabban érik, ha a banán mellett tároljuk. Ezek a körülmények mind befolyásolják a fogyaszthatóság időt, éppen úgy, mint a termék szállítása.

Előnyben a hazai

Érdemes hazai termékeket vásárolni, mert azok garantáltan frissebbek, mint a távoli országokból utaztatott zöldségek és gyümölcsök . A nagy távolsággal ráadásul a szén-dioxid-kibocsátás is jelentősen nőhet, illetve nagyobb a termékek hűtésére fordítandó energiaszükséglet is. Egy tanulmány például kimutatta, hogy a helyi termesztésű almák előállításához és szállításához 87 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátás köthető, mint a külföldről behozott almákéhoz. Emellett minél messzebbről szállítják a termékeket, annál nagyobb eséllyel nyomódnak és sérülnek meg útközben, ez pedig jóval több élelmiszerhulladékot eredményezhet.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: