Meglepő, miben segíthet a szájon át adagolt D-vitamin

Noha számos kutatás eredményei alátámasztották már, hogy a kiegyensúlyozott D-vitamin-szint egészségügyi előnyökkel járhat – a jól működő immunrendszertől kezdve az egészséges izomzatig és csontozatig –, most újabb pozitív hatással bővült a kör.

A D-vitamin újabb, egészségre gyakorolt kedvező hatásáról számoltak be kutatók. Klinikai vizsgálati eredmények szerint a nagy dózisban adagolt, szájon át szedhető D-vitamin képes mérsékelni a vegyi anyagok okozta bőrgyulladásban szenvedők tüneteit – beleértve a kemoterápia okozta bőrtüneteket – és erősíteni immunrendszerüket – számolt be róla a MedicalExpress.

sebkötözés, sebkezelés
A D-vitamin sokoldalúbb, mint elsőre gondolnánk. Fotó: Getty Images

A Kurt Lu bőrgyógyászprofesszor vezette randomizált klinikai vizsgálat során – amelynek eredményeit a Northwestern Medicine JCI Insight című szaklapban tettek közzé – a kutatók  bőrszövetmintákat elemeztek. Ezeket 28 egészséges embertől vették le, akiknél előzőleg nitrogénmustár felhasználásával mesterségesen idéztek elő bőrsérüléseket. Ezt követően a résztvevők egy csoportja nagy dózisú D-vitamint kapott, egy másik viszont csak placebót. A kutatók megállapították, hogy előbbiek esetében a vizsgált bőrszövetek összességében kevésbé voltak irritáltak és gyulladtak, mint azoknál, akik nem kaptak D-vitamin-kiegészítést.

Igazi jolly joker

Lu szerint a szájon át – tehát nem napsugárzással – a szervezetbe juttatott D-vitamin minden szempontból ideális: könnyen hozzáférhető, vény nélkül kapható, ráadásul gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású, és megfelelő módon adagolva nem kell káros egészségügyi hatásoktól vagy mellékhatásoktól tartani - idézte a szakembert a MedicalExpress.

A D-vitaminról elsőre nem feltétlenül immunrendszerünkre gyakorolt pozitív hatása ugrik be. Pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hatékonyan küzdhessük le a különféle kórokozók kiváltotta betegségeket. Mutatjuk, miért.

A kutatók a molekuláris elemzések során ígéretes biomarkerre bukkantak, ami segíthet az orvosoknak abban, hogy beazonosítsák, mely betegeknél állhat fenn a gyógyszeres kezelésekre (beleértve a célzott kemoterápiát) adott súlyos allergiás reakció kialakulásának fokozott kockázata. Az eredmények hozzájárulhatnak új, gyógyszerképes célpontok feltárásához, a vegyi anyagok okozta bőrsérülések következményeinek csökkentéséhez és a sebgyógyulás felgyorsításához - tette hozzá Lu.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: