Karácsonyi bevásárlás: mire figyeljünk?

Az elmúlt években a karácsonyi bevásárlás fogalma megváltozott. Máshogy és másképp zajlik az ajándékvásárlás, az ünnepi étkezésekhez szükséges hozzávalók beszerzése, és a kereskedelem is már novemberben rendkívüli ajánlatokat, akciókat kínál.

Vannak azonban örök érvényű igazságok és jó tanácsok, amelyek még a tapasztalt háziasszonyok beszerzőkörútját is megkönnyíthetik, elkerülve a vásárlás utáni, ügyfélszolgálatokon való örökös sorban állást és bosszankodást.

Címkén az igazság!

Élelmiszer-vásárláskor az egyik legfontosabb szempont az élelmiszerek minőségmegőrzési ideje. A hatályos jogszabályoknak megfelelően a gyártóknak és forgalmazóknak a minőségmegőrzési időt a csomagoláson jól látható módon fel kell tüntetniük. A "minőségét megőrzi" és a "fogyasztható" kifejezések egyaránt megfelelnek a jogszabályi követelményeknek, amennyiben utánuk valóban feltüntetik a dátumot. A dátumjelölésnek a nap/hónap/év vagy a hónap/év sorrendet kell követnie, de extrém hosszú eltarthatósági idővel rendelkező tartósított termékek (pl. konzervek) esetében előfordulhat, hogy a jelölésben kizárólag az évszámot tüntetik fel.

Amennyiben a termék különleges tárolási körülményeket igényel (pl. hűtés vagy fagyasztva tárolás), akkor az erre utaló figyelmeztetést közvetlenül a minőségmegőrzési idő feltüntetésének közvetlen közelében kell keresni.

A friss hal "visszarúg"!

Mivel a karácsonyi asztalra nem csupán előrecsomagolt élelmiszerek kerülnek, fontos néhány szót ejteni az ilyenkor hagyományos ételek nyersanyagairól is.

Halvásárláskor hagyatkozzunk érzékszerveinkre: a szép, rózsaszín húsú, rugalmas bőrű, csillogó pikkelyűt válasszuk!

Halvásárláskor hagyatkozzunk érzékszerveinkre: a szép, rózsaszín húsú, rugalmas bőrű, csillogó pikkelyűt válasszuk!

Szinte nincs olyan magyar család, ahol ne gőzölögne karácsony estéjén egy tál halászlé. Halvásárláskor számos ismertetőjel árulkodik a halhús frissességéről, amelyeknek figyelembe vételével kiküszöbölhető a gyenge minőségű, esetenként romlott hal vásárlása. Frissnek számít a hal, ha ujjunkkal bőrét megnyomkodva az "visszarúg", tehát kemény és rugalmas. Pikkelyei csillogóak, kopoltyúi élénk színűek. A halak húsa a magas víztartalom miatt igen romlékony, még hűtőben sem tárolhatók sokáig, mert a bomlási folyamatok a halhús természetes mikroflórája miatt 30 °C-on akár 5 óra alatt is megindulhatnak. Ezért fontos, hogy a halakat mihamarabb elkészítsük, vagy a megfelelő módon -18 °C-ra lefagyasszuk egészen a felhasználásig.

Húsos tálak

A karácsonyi menü második fogása általában valamilyen húsétel. Ízléstől függően ez lehet baromfi-, marha-, sertéshús vagy egyéb húskülönlegesség. Az imént felsorolt lehetőségek közül először vegyük górcső alá a mostanában sokat emlegetett baromfihúst. A vágott csirke friss, előhűtött vagy gyorsfagyasztott állapotban kerülhet a fogyasztókhoz. A friss csirke bőre általában rózsaszín (ha nem megfelelő ideig és hőfokon forrázzák, lehet fényes felületű, de ez a minőséget nem befolyásolja), húsa rugalmas, idegen szagtól mentes. Némi károsodás, zúzódás vagy elszíneződés megengedett, amennyiben az kicsi és nem feltűnő, és nem a mellen vagy a combon található. A fénytelen, ráncos, szürke bőr, a rugalmatlan állományú, beszürkült felületű, esetleg nyákos tapintású hús viszont arra utal, hogy a csirke nem friss.

Gyorsfagyasztott csirke esetében kerüljük a sérült, kiszakadt csomagolású, valamint a fagyási sérült, elszíneződött termékeket! Elengedhetetlen szabály a fagyasztott csirkék esetében, hogy amennyiben a csomagoláson belül jegesedés látható, a terméket ne vásároljuk meg, mert azt nagy valószínűséggel nem megfelelően tárolták. A csirkehús tárolási hőmérséklete friss csirke esetében +4 °C között van, míg gyorsfagyasztott állapotban -18 °C. Fontos megemlíteni, hogy a baromfi (csirke, kacsa, pulyka, tyúk, kakas stb.) bélcsatornájában természetszerűleg jelen vannak az élelmiszer-fertőzést okozó, hőhatásra elpusztuló szalmonella baktériumok is, ezért a megfelelő hőkezelések (főzés, sütés) alkalmazása nélkülözhetetlen.

Akik azonban a sertés- és marhahúsból készült ételeket kedvelik jobban, a következőkre mindenképpen figyeljenek oda húsvásárláskor. A tőkehúsok frissességéről elsősorban a színük árulkodik. A friss vágásból származó hús színe élénk, állatfajra jellemző, tapintása rugalmas, idegen szagtól mentes. Ha a megvásárolni kívánt hús szürkés-barnás árnyalatot kezd felvenni, akkor a húst már régebb óta tárolják. A nyers húst biztonságosan legfeljebb egy napig tárolhatjuk hűtőben. Amennyiben az előkészített húsokat fagyasztva szeretnénk tovább tárolni, célszerű akkora adagokat csomagolni, amelyeket egyszeri alkalommal használunk fel.

Töltött káposzta, az örök

Zöldséges töltött káposzta

Ha unja már a hagyományos töltött káposztát, vagy kipróbálna valami újat, nosza, töltse meg zöldségekkel! A receptet ide kattintva találja!

A húsok esetében érdemes még megemlíteni az ünnepi menü kedvelt ételét, a töltött káposztát és fő alkotóját, a darált húst is. Előrecsomagolt darált hús vásárlásakor minden alkalommal olvassuk el a termék címkéjén található fontos információkat, amelyek tájékoztatnak minket arról, hogy valójában darált húst veszünk-e. A jogszabályok értelmében a "klasszikus" darált hús kicsontozott hús, amelyet apró darabokra daráltak, és kevesebb, mint 1 százalék sót tartalmaz.

A boltok polcain megtalálható darált húshoz hasonló másik termékkategória az előkészített hús, amely friss hús, beleértve az apróra darabolt húst, amelyhez élelmiszereket, fűszereket vagy adalékanyagokat adtak hozzá, vagy olyan eljárásokat végeztek, amelyek nem voltak elegendőek a hús belső izomrostszerkezetének módosításához, és így a friss hús jellemzőinek megszüntetéséhez. Fontos hangsúlyozni, hogy a két kategória között a felhasználhatóság módjában és az élvezeti értékben van eltérés.

A hagyományos töltött káposztának sem kell zsírban tocsognia

A hagyományos töltött káposztának sem kell zsírban tocsognia

Míg az egyik alkalmas a tradicionális töltött káposzta elkészítésére, a másik felhasználása esetében nem biztos, hogy a kívánt ízharmóniát érjük el az elkészítés során. További fontos információt ad a csomagoláson a kötelezően feltüntetendő ún. ovális (állategészségügyi és azonosító jelölés) jel az előállító kilétéről. Az ovális jelben található betűk a származási országot, a számok pedig az előállító üzemet jelölik. A "HU" betűjellel ellátott termékek biztosan magyarországi eredetet jelölnek.

A címkéről fontos információkat kaphatunk még a vágóállat fajtájáról, a termék zsírtartalmáról és összetételéről is. A sci-fi-be illő "a kötőszövet-húsfehérje arány nem éri..." kifejezés és a hozzá tartozó érték a termék húsfehérje mennyiségéről tájékoztat minket, azaz arról, hogy valójában mennyi színhúst vásárolunk éppen. Ennek ismeretében, akik a manapság egyre népszerűbb wellness étrendbe illeszthető sovány (pl. pulyka, csirke) húsból készült darált húst szeretnének vásárolni, azoknak a 7%-nál kevesebb zsírtartalmú és 12-nél nagyobb értékű kötőszövet-húsfehérje arányú termékeket érdemes a kosarukba tenni. A jó minőségű marhahúsból készült termékek kedvelői a kevesebb, mint 20% zsírt tartalmazó, 15-nél magasabb kötőszövet-húsfehérje hányadosú termékeket keressék.

Akik pedig a sertéshúsra esküsznek inkább, azoknak a 30% zsírtartalom alatti termékek ajánlottak. Előfordulnak un. "vegyes" darált húsok is, amelyek húsösszetételéről a címkén feltüntetett összetevőkből tájékozódhatunk. A jelölés fontosságán túlmenően meg kell jegyezni, hogy bár rendelet szabályozza, hogy a kereskedelmi forgalomban kizárólag előrecsomagolt, fogyaszthatósági idővel ellátott darált húst árusíthatnak, a henteseknél néha mégis kapható előre ledarált, csomagolatlan darált hús is. Igen meggondolandó ezeknek a termékeknek a megvásárlása, hiszen a darálással, a hús felületét megnövelve, elősegítjük a kórokozók gyors elszaporodását. Ezért nagyon fontos, hogy a darált húsból a legrövidebb időn belül készítsük el a kívánt ételt. Az elkészítésig a darált húst +2 °C és +4 °C között tároljuk! A darált húst otthoni körülmények között lehetőleg ne fagyasszuk le nyersen! Abban az esetben, ha valaki a darált húst mégis fagyasztva szeretné tárolni, ajánlatos előtte hőkezelni (megfőzni vagy lepirítani), majd ezt követően lefagyasztani.

Forrás: Bóza Balázs élelmiszerbiztonsági szakértő, SGS Hungária Kft.
Életmódváltók

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag