Így kívánhatjuk kevésbé a zsíros ételeket

A kutatók szerint van rá mód, hogy anélkül alakuljon ki a jóllakottság illúziója, hogy ettünk volna a zsíros ételekből. De ehhez az akaraterőnkre is szükség lesz.

Pizza, hamburger, sült krumpli és sült csirke. A legtöbben tudjuk, hogy ezek egészségtelen ételek, épp ezért tartózkodnunk kellene a fogyasztásuktól - az illatuk viszont igen csábító. A kutatók szerint éppen ez a probléma kulcsa és egyben a megoldás is. Az illat.

Becsaphatjuk az agyunkat

A Floridai Egyetem kutatói nemrég publikálták friss tanulmányukat, amelyben azt írják: ha két percig szagolgatjuk a zsíros ételeket, csillapíthatjuk az étvágyunkat. Így ugyanis jóllakottnak és elégedettnek érezhetjük magunkat anélkül, hogy több száz kalóriát fogyasztottunk volna el. Azért ők sem tagadják, hogy ehhez jelentős akaraterő szükséges - de azt állítják, hogy működik a dolog.

hamburger, zsíros étel, illat, sült krumpli, agy, jutalom központ
Egyszerű trükkel máris nem kívánjuk annyira a hamburgert (Fotó: 123rf)

Méghozzá azért, mert agyunk nem tud különbséget tenni a hosszabb ideig végzett szagolgatás és a tényleges elfogyasztás között. Szóval, a kétperces szimatolás után úgy fogjuk érzékelni, mintha tényleg ettünk volna zsírosabb kedvenceinkből. És könnyen előfordulhat, hogy a két perc letelte után végül nem ezeket kívánjuk, hanem valami sokkal egészségesebbet - mondjuk, némi gyümölcsöt.

Miért választunk végül egészségesebb falatokat?

A tudósok egy kísérletsorozat eredményeivel is alátámasztják mindezt. A tesztek során egy iskolai menza és egy szupermarket vásárlóit tették ki különböző illatoknak. Volt, ahol alma- vagy eperillatot lehetett érezni, máshol pizza- vagy csokis keksz aromája töltötte meg a levegőt.

Az eredményeket összegezve a kutatók azt tapasztalták, hogy akik kevesebb mint fél percig érezték az egészségtelen finomságok illatát, azok megkívánták, és nagyobb valószínűséggel választották ezeket, míg akik két percig szagolták a zsíros falatok aromáit, inkább almát vagy epret vásároltak.

Miért kívánunk meg egyáltalán bizonyos ételeket? És mit jelent az, ha valami konkrét dolgot kívánunk? Mutatjuk!

Persze, a gyümölcsök illata is hat ránk, de agyunk nem úgy van "bedrótozva", hogy jutalomközpontja ezeket is jutalomnak érzékelné, a zsíros ételeket viszont annál inkább annak tekinti. Viszont - mint ez a tanulmány is állítja - a telítődést hamar el lehet érni.

Forrás: news.com.au

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)