szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

4 évvel fiatalít meg a futás

A maratoni távot első alkalommal teljesítő futóknak olyan mértékben csökken a vérnyomásuk és az artériáik merevsége, mintha 4 évvel megfiatalodna a keringési rendszerük.

A maratoni táv első teljesítése számos egészségügyi előnnyel járhat - állítják a Journal of the American College of Cardiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az első maratoni távra való felkészülés és a táv teljesítése során olyan mértékben csökkent az egészséges maratoni futók vérnyomása és az aortájuk merevsége, ami egyenértékű volt azzal, mintha négy évvel fiatalodott volna meg a keringési rendszerük. Az idősebb, lassabban futó, kezdetben magasabb vérnyomású maratonistáknál volt megfigyelhető a legnagyobb javulás.

a maratoni távot hosszabb idő alatt teljesítő férfiaknál jelentkezett a legnagyobb egészségügyi előny
A maratoni távot hosszabb idő alatt teljesítő férfiaknál jelentkezett a legnagyobb előny. Fotó: Getty Images

"Az orvosok rendkívül jól tudják motiválni a pácienseiket az aktív életmódra, ha ráveszik őket arra, hogy nevezzenek be egy maratoni futóversenyre" - mondta dr. Charlotte H. Manisty, a tanulmány vezető szerzője és a University College London Szív- és Érrendszeri Kutatóintézetének, valamint a Barts Szív Központnak a munkatársa. A szakember kiemelte, bebizonyosodott, hogy az életmódváltás az idősödéssel együtt járó kockázatok csökkentésében jelentős tényező. Különösen látványos volt a hatás az idősebb, lassabb futóknál. 

Az artériák merevedése az idősödés természetese velejárója, de ez az egyébként egészséges emberek szív- és érrendszeri kockázatát is növeli, mert megemelkedik a pulzus és a kamrai terhelés mértéke.

Bár a kutatásba csak egészséges pácienseket vontak be, várható, hogy a magas vérnyomásos és merevebb artériákkal rendelkező páciensek körében még a jelenlegi eredményeknél is jobb szív- és érrendszeri reakció figyelhető meg edzések hatására.

Mindez kapcsolatban van ademenciakialakulásával, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a vesebetegségek kialakulásával még akkor is, ha egyébként nincsenek plakklerakódások az artériák érfalain. A vérnyomáscsökkentő kezelés egyébként csökkentheti az artériák megkeményedését a diagnosztizált szívbetegségek körében, de sok szív- és érrendszeri esemény a nem diagnosztizált magas vérnyomásos pácienseknél fordul elő, így ők teljesen védtelenek lesznek.

Kézzelfogható következményei vannak a rendszeres aerob edzésnek, és ez különösen jól érzékelhető a tömegfutóversenyeken. A kutatók a 2016-os és 2017-es londoni maraton 138 egészséges, első futójából alkottak mintát. A résztvevőket megvizsgálták a felkészülési időszak előtt és a maraton teljesítése után, hogy megállapítsák: az életkorral összefüggő aortamerevedés folyamata visszafordítható-e az aerob edzéssel. A kutatásban résztvevő pácienseknek nem volt jelentős egészségügyi, illetve kardiológiai múltjuk, és korábban nem futottak heti két óránál többet. A mintában szereplők átlagéletkora 37 év volt, és 49 százalékuk volt férfi. Kizáró tényező volt a korábban már megállapított szívbetegség.

Edzésterv

Minden résztvevőnek azt ajánlották, hogy egy kezdők számára összeállított edzéstervet kövessenek, amely heti három edzést tartalmaz, és 17 héttel a verseny előtt kezdi emelni a terhelést. De a kutatók természetesen nem akadályozták meg azt, ha valamelyik résztvevő alternatív edzéstervet akart követni. A maratoni táv átlagos teljesítésének ideje a nők körében 5,4 óra, míg a férfiak körében 4,5 óra volt. Összevetve 27 000 futó edzésadataival és maratoni idejével, ezek az idők heti 10-20 kilométeres összesített edzéstávnak felelnek meg.

A kutatók a maratoni futásra való hat hónapos felkészülési időszak előtt minden szükséges vizsgálatot elvégeztek, és ezeket a maratoni táv teljesítése után három héten belül megismételték. Figyeltek arra, hogy közvetlenül a versenyt követő héten már ne végezzenek vizsgálatokat, hogy a fizikai terhelés akut hatásai ne befolyásolják a mérést. A vizsgálatok között szerepelt a vérnyomásmérés és az aorták keménységének a vizsgálata kardiológiai MRI segítségével. Az aorta biológiai életkorát a páciens életkora, illetve az aorta keménységének három fokozata közötti összefüggéssel határozták meg.

Az edzések a szisztolés és a diasztolés vérnyomásértéket 3-4 Hgmm-rel csökkentették. A mozgás hatására csökkent az általános aortamerevség, leginkább a leszálló aortában volt megfigyelhető, hogy 9 százalékkal nőtt a tágulékonyság - a vérnyomás hatására történő kitágulás képessége. Ez összességében az aorta életkorának 4 évvel való megfiatalodásával egyenértékű. "A tanulmányunkban kimutattuk, hogy vissza lehet fordítani a véredényeink öregedésének következményeit mindössze hat hónapos edzéssel. Az egészségügyi előnyöket általánosan egészséges, széles életkori csoportba tartozó, reálisan végrehajtható edzésmunka utáni első maratoni távukat teljesítő futók körében figyeltük meg" - ismételte meg az eredményeket dr. Manisty.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+3, +8 °C
Minimum:
-2, +4 °C

Hazánkban pénteken délelőtt északnyugat felől csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag