Stresszkezelés testmozgással

A stressz fogalmát mindenki jól ismeri, sokan bizonyára már meg is tapasztalták életük során. Érdemes ellene felvértezni magunkat a mindennapi életben, és ismerni a praktikákat, hogy hogyan kerülhetjük el.

Honnan jön a stressz?

Létezik pozitív és negatív stressz, az előbbi segítségével például, a szervezet rövidtávon mozgósítja egy versenyállapotban a maximális teljesítőképességét, de a negatív stressz hosszútávon nem tesz jót egészségi állapotunknak.

A stressz lényeges szerepet játszik szokásaink kialakulásában. Egy folyamatosan fennálló feszült helyzetben, a megfelelni akarás szorításában, az állandó határidők betartásában bizony könnyen kialakulhatnak olyan egészségkárosító szokások, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a sok kávé és energiaital fogyasztása.

Ha megismerjük saját működésünket és megértjük esetleges rossz szokásaink okait, sokat tehetünk azért, hogy változtassunk korábbi életvitelünkön.

Önmagunk megfigyelésére érdemes néhány héten keresztül naplót vezetni, és minden nap lejegyzetelni, hogy milyen hatás ért bennünket, és arra miként reagáltunk. A leírtak jó támpontul szolgálhatnak a későbbiekben.

Levezető stratégiák

Ha tudatosan odafigyeljünk a stresszes helyzetekre, és azok "egészséges" kezelésére, akkor nem nyúlunk segítségként egészségkárosító eszközök után, hanem más módszerekkel oldjuk meg a nehéz helyzeteket.

A mozgás, a fizikai aktivitás sok mindenre gyógyír lehet. Egy nehéz nap után, szó szerint felüdülésként hathat bármilyen jellegű sporttevékenység, és akár 30 perces testmozgás után ismét szárnyalhatunk ez energiáktól.

Nem kell lepipálnunk a teljesítménysportolókat, és ez ne is legyen cél, de egy kiadós séta a természetben, egy laza jogging vagy biciklizés már elindítja szervezetünkben a jótékony helyreállítási folyamatokat, és a kikapcsolódás meghozza gyümölcsét. Mindenki más-más sportot szeret, másban érzi a kikapcsolódás örömét.

A teljesség igénye nélkül egy körképben összefoglaljuk a leggyakoribb sporttevékenységek ismertetőjegyeit.

Kocogás, futás

Miben különbözik a kocogás és a futás? Kizárólag a futási sebességben: 10km/óra iram alatt kocogásról, a felett futásról beszélünk. Népszerűsége napjainkban egyre nő, amely főleg praktikusságának köszönhető - nem igényel sok felszerelést, csak egy jó futócipőt, azon viszont nem szabad spórolni. Bárhol (városban, faluban, tengerparton, focipályán, stb.) található olyan terület, amely alkalmas arra, hogy átmozgassuk magunkat egy fél-egyórás kocogással. Nem kötött életkorhoz, és nagyon sokféle edzettségi szinten is élvezetes lehet. Vannak, akik soha nem kedvelték a futást, mások 60 éves fejjel kezdték, és egyszerűen nem tudnak nélküle élni. Olyanok is akadnak szép számmal, akik viszont mindig kedvelt mozgásformaként tekintettek a futásra. Nem szabad erőltetni a futást akkor, ha nincs kedvünk hozzá. Inkább válasszunk másfajta mozgásformát. Rendszeres futás hatására nem csak az aerob állóképesség nő, hanem számos hormonális és idegrendszeri változás is bekövetkezik. Az agy endorfint szabadít fel, amely boldogságérzetet vált ki. Létrejöttét a futás kezdetétől számított 35-45. percre teszik, amely a futás abbahagyását követően még egy ideig megmarad. Javul a stresszhelyzet-megoldó képesség, a monotóniatűrő-képesség is. Mindezekre igen nagy szükség van manapság. Természetesen fontos a mértékletesség betartása, mivel számos krónikus ízületi sérülést eredményezhet, sőt még törést (stresszfraktúrát) is. Soha ne hagyjuk ki a bemelegítést, levezetést és a futás utáni nyújtást!

Kerékpározás

A kerékpározás nagy előnye az, hogy nem terheli meg az ízületeket, a testsúlynak csak egy része nehezedik a gerincre. Nagyon lényeges viszont, hogy az ülés és pedál közötti távolságot gondosan válasszuk meg, mivel a rosszul beállított ülés a combfeszítő izomcsoportra óriási terheket ró, míg más izmok csak "lazsálnak". Legjobb, ha 16km/h és 32km/h között választjuk meg a sebességet. Ha ennél gyorsabban haladunk, az olyan, mintha versenyre készülnénk. Egész napos kerékpártúrára mindig vigyünk magunkkal vizet vagy izotóniás italt és élelmet, mert a vércukorszint szinte egyik pillanatról a másikra lezuhanhat (kiváltképp annál, aki nem szokott hozzá az ilyen terheléshez) és ez komoly balesetveszélyt jelenthet.

Szobakerékpározás

Városi életünkben már igen kevés azoknak a száma, akik fogják magukat, és minden reggel kikerekeznek például a Margitszigetre és ott edzés gyanánt, háromszor megkerülik a szigetet. Nincs annyi időnk. Viszont talán annyi még van, hogy reggelente felüljünk a szobakerékpárra, és közben megnézzük a híreket a TV-ben, vagy meghallgassuk a rádióban. Nem kell sok, csak legalább 20 perc. Az intenzitás, vagyis az ellenállás tetszőlegesen állítható, kinek mire van szüksége. Aki fogyni szeretne, annak az alacsony ellenállást érdemes választani. Nem az a lényeg, hogy nagy legyen az izzadás mértéke, hanem hogy alacsony intenzitás mellett, folyamatosan tekerjünk legalább 20-50 percet. És még egy jó tanács: szobabiciklizés alkalmával érdemes kinyitni az ablakot, hogy friss levegőben sportolhassunk.

Uszodában

Nem csak az úszás, hanem a vízben végzett lazító, nyújtó gyakorlatok, tornák is javítják közérzetünket. A vízben végzett sporttevékenységeknek hallatlan nagy előnye, hogy nem terhelik a gerincoszlopot és az ízületeket. Ha úgy határozunk, hogy uszodába megyünk, érdemes felkeresni az otthonunkhoz vagy munkahelyünkhöz legközelebb esőt. A legtöbb uszoda már hajnalban nyit és késő este zár. Ezért biztosan találunk időpontot arra, hogy vagy munka előtt, vagy akár munka után ússzunk, tornázzunk egy keveset. Ha jól úszunk, akkor variálhatjuk az úszásnemeket. Ha ez a sport nem tartozik erősségeink közé, akkor is végezhetünk különféle gyakorlatokat a medencében, amelyeknek jótékony hatása majdnem megegyezik az úszáséval.

Relaxáció

Relaxációnak nevezzük azokat az eljárásokat, amelyek a testi-lelki egyensúly kialakítását segítik elő. Az izomtónus szabályozásában, áthangolásában játszik szerepet, ami feszültséget old, és nyugalmat teremt. Ide tartozik az autogén tréning, amely Schultz módszere alapján, hat különféle gyakorlatot tartalmaz: nehézségérzést, melegérzést, szív-, légzés-, napfonat-, homlokhűvösség gyakorlatokat.

Egy kiadós testedzés után rendkívül nyugtató, izomfeszülést oldó hatású, amelynek megtanulása néhány napot igényel szakember irányítása mellett. Szállodákban oxigénterápiával stressz-kezelésre is kiválóan alkalmazható.

Aktív pihenő

Az aktív pihenőt más néven kikapcsolódásnak is nevezhetnénk, mivel minden olyan tevékenység ide sorolható, amely elvonja figyelmünket a stresszkeltő mindennapi eseményektől, vagy segít azok feldolgozásában. Barátunkkal beszélgessünk egy jót, vagy egy szép napsütéses délutánon kedvesünkkel menjünk el fagyizni. Nézzünk ki egy érdekes filmet, menjünk koncertre vagy színházba. Választhatunk egy jó kiállítást is. Szóval széles a választék, úgyhogy kedvünkre válogathatunk. Használjuk ki a lehetőséget, mert ez is egy fontos módszere a regenerációnak!

A Konditerem nem csak fiataloknak című kapcsolódó cikkünkben bővebben olvashat a fitnesz-termek világáról, hiszen ezek az intézmények is kiváló lehetőséget nyújtanak a regenerálódásra, aktív pihenésre, és alkalmas színterei lehetnek a stressz-kezelésnek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső