Koronavírus: így kezeljük a szorongást

A koronavírus-járvány sokaknak jelentős szorongást okoz. Vajon hogyan lehetünk úrrá negatív érzelmeinken? Nem mindegy például, mennyit alszunk, mit eszünk, és tudunk-e mozogni.

A szakemberek szerint a koronavírus miatti nyugtalanság teljesen normális reakciónak tekinthető. Ha viszont ez már félelemmel, a tehetetlenség érzésével, vagy a hétköznapokban állandósuló pánikkal vegyül - akár saját magunk, akár egy szerettünk miatt aggódunk ennyire -, akkor ideje bevetni néhány jó módszert önmagunk megnyugtatására. A Good Housekeeping nevű oldal pszichológusok és kutatók bevonásával összeállított egy hatpontos listát, ami segíthet ebben - lássuk ezeket a tippeket, tanácsokat.

Fogadjuk el!

Az első pont a szakértők listáján az, hogy fogadjuk el a nyugtalanságot, amelyet a koronavírus-járvány gerjeszt bennünk. Ha ugyanis csak elfojtjuk, elhessegetjük ezeket a gondolatainkat, az biztosan nem fog segíteni a stresszoldásban. Egy klinikai pszichológus szerint ráadásul minél kevésbé vagyunk hajlandóak tudomásul venni, hogy erősen tartunk valamitől, a nyugtalanság annál inkább befészkeli magát a mindennapjainkba. Így jobban járunk, ha megengedjük neki, hogy maradjon - ugyanakkor fontos, hogy azt már ne hagyjuk neki, hogy átvegye az uralmat az életünk felett.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus pánik, koronavírus szorongás, koronavírus stressz,
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus pánik, koronavírus szorongás, koronavírus stressz,

Tájékozódjunk!

Nagyon fontos az is, hogy maradjunk jól informáltak a koronavírussal kapcsolatban: ne csak a statisztikákat olvassuk el, hanem a hírekre, összefüggésekre is figyeljünk. Ha minden lehetséges információ birtokában vagyunk, az is segíthet oldani a szorongást. A szakértők szerint viszont ne csak az új fertőzésekről és esetleges halálesetekről szóló cikkeket olvassuk, hanem a pozitívabb hangvételű írásokat is. Keressünk híreket gyógyulásokról, illetve olvassuk el olyan emberek történeteit, akik saját felépülésükről beszélnek.

Hanyagoljuk a közösségi médiát!

Koronavírus: így szűrhetjük ki az álhíreket - kattintson!

Érdemes azonban különbséget tenni aközött, hogy valaki jól informált, vagy a hírek megszállottja. A közösségi médiában rengeteg hír és álhír terjed a koronavírusról, ezek az oldalak pedig teret engednek az úgynevezett anticipációs szorongásnak, amikor mindenki arra készül, hogy valami rossz fog történni - állítja egy viselkedéskutató. Ő azt tanácsolja, próbáljuk minimalizálni a közösségi médiából való tájékozódást, és amikor csak lehet, csatlakozzunk le az internetről.

Mozogjunk!

A szorongást a rendszeres mozgás is hatékonyan oldja, így a koronavírus-helyzet közben is a segítségünkre lehet. A kardiógyakorlatok minden megkérdezett szakértő szerint remek választást jelentenek, a koncentrációt igénylő mozgásformák pedig - mint például a tánc - segíthetnek elterelni a figyelmünket a szorongást kiváltó eseményekről. De egy kis otthoni jóga és néhány relaxációs gyakorlat is jót tehet, mert ezek segítenek abban, hogy a jelenre koncentráljunk, ne pedig a jövőre, amitől tartunk.

Figyeljünk az evésre és az alvásra is!

A kiegyensúlyozott táplálkozás és azalvásszerepét is kiemelték a szakértők, ugyanis ha egészségesen étkezünk és legalább 7 órát alszunk éjszakánként, akkor nap közben még hatékonyabban kezelhetjük a stresszt. Figyeljünk tehát ezekre is - még akkor is, ha már véget ér a koronavírus-járvány.

Tartsuk a kapcsolatot!

Ezek mellett az is nagyon fontos, hogy a koronavírus-járvány tombolása során is rendszeresen beszéljünk távol élő szeretteinkkel és barátainkkal - hiszen mi más nyugtathatna meg minket jobban, mint az, ha ők maguk mondják el: jól vannak és minden rendben van velük.

Nem viccből mondják, hogy maradjunk otthon, vegyük sokkal komolyabban! Olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét a témával kapcsolatban!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció