Koronavírus: így kezeljük a szorongást

A koronavírus-járvány sokaknak jelentős szorongást okoz. Vajon hogyan lehetünk úrrá negatív érzelmeinken? Nem mindegy például, mennyit alszunk, mit eszünk, és tudunk-e mozogni.

A szakemberek szerint a koronavírus miatti nyugtalanság teljesen normális reakciónak tekinthető. Ha viszont ez már félelemmel, a tehetetlenség érzésével, vagy a hétköznapokban állandósuló pánikkal vegyül - akár saját magunk, akár egy szerettünk miatt aggódunk ennyire -, akkor ideje bevetni néhány jó módszert önmagunk megnyugtatására. A Good Housekeeping nevű oldal pszichológusok és kutatók bevonásával összeállított egy hatpontos listát, ami segíthet ebben - lássuk ezeket a tippeket, tanácsokat.

Fogadjuk el!

Az első pont a szakértők listáján az, hogy fogadjuk el a nyugtalanságot, amelyet a koronavírus-járvány gerjeszt bennünk. Ha ugyanis csak elfojtjuk, elhessegetjük ezeket a gondolatainkat, az biztosan nem fog segíteni a stresszoldásban. Egy klinikai pszichológus szerint ráadásul minél kevésbé vagyunk hajlandóak tudomásul venni, hogy erősen tartunk valamitől, a nyugtalanság annál inkább befészkeli magát a mindennapjainkba. Így jobban járunk, ha megengedjük neki, hogy maradjon - ugyanakkor fontos, hogy azt már ne hagyjuk neki, hogy átvegye az uralmat az életünk felett.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus pánik, koronavírus szorongás, koronavírus stressz,
Oldja a szorongást, ha pozitív hangvételű híreket is olvasunk, például a gyógyultakról.Fotó: Getty Images

Tájékozódjunk!

Nagyon fontos az is, hogy maradjunk jól informáltak a koronavírussal kapcsolatban: ne csak a statisztikákat olvassuk el, hanem a hírekre, összefüggésekre is figyeljünk. Ha minden lehetséges információ birtokában vagyunk, az is segíthet oldani a szorongást. A szakértők szerint viszont ne csak az új fertőzésekről és esetleges halálesetekről szóló cikkeket olvassuk, hanem a pozitívabb hangvételű írásokat is. Keressünk híreket gyógyulásokról, illetve olvassuk el olyan emberek történeteit, akik saját felépülésükről beszélnek.

Hanyagoljuk a közösségi médiát!

Koronavírus: így szűrhetjük ki az álhíreket - kattintson!

Érdemes azonban különbséget tenni aközött, hogy valaki jól informált, vagy a hírek megszállottja. A közösségi médiában rengeteg hír és álhír terjed a koronavírusról, ezek az oldalak pedig teret engednek az úgynevezett anticipációs szorongásnak, amikor mindenki arra készül, hogy valami rossz fog történni - állítja egy viselkedéskutató. Ő azt tanácsolja, próbáljuk minimalizálni a közösségi médiából való tájékozódást, és amikor csak lehet, csatlakozzunk le az internetről.

Mozogjunk!

A szorongást a rendszeres mozgás is hatékonyan oldja, így a koronavírus-helyzet közben is a segítségünkre lehet. A kardiógyakorlatok minden megkérdezett szakértő szerint remek választást jelentenek, a koncentrációt igénylő mozgásformák pedig - mint például a tánc - segíthetnek elterelni a figyelmünket a szorongást kiváltó eseményekről. De egy kis otthoni jóga és néhány relaxációs gyakorlat is jót tehet, mert ezek segítenek abban, hogy a jelenre koncentráljunk, ne pedig a jövőre, amitől tartunk.

Figyeljünk az evésre és az alvásra is!

A kiegyensúlyozott táplálkozás és az alvás szerepét is kiemelték a szakértők, ugyanis ha egészségesen étkezünk és legalább 7 órát alszunk éjszakánként, akkor nap közben még hatékonyabban kezelhetjük a stresszt . Figyeljünk tehát ezekre is - még akkor is, ha már véget ér a koronavírus-járvány.

Tartsuk a kapcsolatot!

Ezek mellett az is nagyon fontos, hogy a koronavírus-járvány tombolása során is rendszeresen beszéljünk távol élő szeretteinkkel és barátainkkal - hiszen mi más nyugtathatna meg minket jobban, mint az, ha ők maguk mondják el: jól vannak és minden rendben van velük.

Nem viccből mondják, hogy maradjunk otthon, vegyük sokkal komolyabban! Olvassa el társportálunk, az nlc.hu cikkét a témával kapcsolatban!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +7, +12 °C

Kezdetben erősen, majd változóan felhős időre van kilátás, főleg a nap első felében többfelé lehet eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. Erős lesz a nyugati szél, 13, 18 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Gyakoriak lehetnek a görcsös panaszok, mellett ingadozhat a vérnyomás, kismértékben a szívbetegek állapota is romolhat. A szél ingerlékenységet, nyugtalanságot válthat ki, és pár fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet. Az óraátállítás miatt érdemes kicsit előrébb hozni a lefekvés időpontját! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: