Egész Európában gondot okozhat a megélhetés

Két év alatt jelentősen megemelkedett azon háztartások aránya Európában, amelyek megélhetési gondokkal küzdenek – derült ki egy friss felmérésből. A probléma az emberek mentális egészségén is nyomot hagy.

A koronavírus-pandémia kezdetén, 2020 márciusában a megkérdezettek 6,4 százalékának válaszaiból rajzolódott ki, hogy mentális egészségük rossz vagy nagyon rossz állapotban van. Bár a járvány megfékezése miatt elrendelt lezárásokat azóta többségében feloldották, 2022 márciusában az érintettek aránya már közel a duplájára, 12,7 százalékra emelkedett. Mindez az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért (Eurofound) összesen 200 ezer európai uniós állampolgár megkérdezésével készült felméréséből olvasható ki, amelynek főbb megállapításait a Reuters hírügynökség foglalta össze.

mentális egészség, lelki problémák, pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta, fiatal nő
A pandémia miatti lezárások megszűntek, de az európai emberek mentális egészsége továbbra is aggasztó. Fotó: Getty Images

„A társadalom újranyitásával sokan reménykedtek, hogy az emberek mentális egészsége javulni fog. Ennek ellenére 2022 tavaszán a depresszió kockázata továbbra is aggasztóan magas maradt rengeteg embernél” – fogalmaz a jelentés. A kutatásból arra is fény derült, hogy idén márciusban a válaszadók 53 százaléka számára jelentett gondot, hogy biztosítani tudja háztartása számára a megfelelő megélhetést. Ez 6 százalékos emelkedést jelent a 2020. márciusban kimutatott arányhoz képest. „A magas fokú pénzügyi aggodalom a jövő iránti bizonytalansággal társulva újabb negatív hatást jelent mentális egészségünkre” – írják a jelentés szerzői.

Egy friss tanulmány szerint a világjárvány az emberek személyiségét is rendkívüli mértékben megváltoztatta.

A felmérés az egészségügyi szolgáltatások hozzáférhetőségére is kiterjedt. Az adatok szerint a válaszadók közel ötöde számolt be arról, hogy nem jut hozzá megfelelő mértékben a számára szükséges ellátásokhoz. A 18-29 éves korosztályban ez legnagyobb arányban (az érintett válaszadók 33 százaléka jelölte meg) a mentális egészségügyi ellátásokat foglalta magában, míg az idősebb korcsoportokban a kórházi és szakellátást.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: