Egész Európában gondot okozhat a megélhetés

Két év alatt jelentősen megemelkedett azon háztartások aránya Európában, amelyek megélhetési gondokkal küzdenek – derült ki egy friss felmérésből. A probléma az emberek mentális egészségén is nyomot hagy.

A koronavírus-pandémia kezdetén, 2020 márciusában a megkérdezettek 6,4 százalékának válaszaiból rajzolódott ki, hogy mentális egészségük rossz vagy nagyon rossz állapotban van. Bár a járvány megfékezése miatt elrendelt lezárásokat azóta többségében feloldották, 2022 márciusában az érintettek aránya már közel a duplájára, 12,7 százalékra emelkedett. Mindez az Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért (Eurofound) összesen 200 ezer európai uniós állampolgár megkérdezésével készült felméréséből olvasható ki, amelynek főbb megállapításait a Reuters hírügynökség foglalta össze.

mentális egészség, lelki problémák, pszichológus, pszichiáter, pszichoterapeuta, fiatal nő
A pandémia miatti lezárások megszűntek, de az európai emberek mentális egészsége továbbra is aggasztó. Fotó: Getty Images

„A társadalom újranyitásával sokan reménykedtek, hogy az emberek mentális egészsége javulni fog. Ennek ellenére 2022 tavaszán a depresszió kockázata továbbra is aggasztóan magas maradt rengeteg embernél” – fogalmaz a jelentés. A kutatásból arra is fény derült, hogy idén márciusban a válaszadók 53 százaléka számára jelentett gondot, hogy biztosítani tudja háztartása számára a megfelelő megélhetést. Ez 6 százalékos emelkedést jelent a 2020. márciusban kimutatott arányhoz képest. „A magas fokú pénzügyi aggodalom a jövő iránti bizonytalansággal társulva újabb negatív hatást jelent mentális egészségünkre” – írják a jelentés szerzői.

Egy friss tanulmány szerint a világjárvány az emberek személyiségét is rendkívüli mértékben megváltoztatta.

A felmérés az egészségügyi szolgáltatások hozzáférhetőségére is kiterjedt. Az adatok szerint a válaszadók közel ötöde számolt be arról, hogy nem jut hozzá megfelelő mértékben a számára szükséges ellátásokhoz. A 18-29 éves korosztályban ez legnagyobb arányban (az érintett válaszadók 33 százaléka jelölte meg) a mentális egészségügyi ellátásokat foglalta magában, míg az idősebb korcsoportokban a kórházi és szakellátást.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +28 °C
Minimum: +18 °C

Északnyugat felől szakadozóban levő frontfelhőzet érkezik, emellett a napsütést erőteljes gomolyfelhő-képződés zavarja. Legnagyobb számban az ország keleti, északkeleti harmadán valószínű zápor, zivatar. Északkeleten egy-egy heves zivatar sem kizárt. Estefelé egyre kevesebb lesz felettünk a felhő. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, sőt ott néhol viharos széllökés is lehet. Zivatarok környezetében is viharossá fokozódhat átmenetileg a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 32 fok között várható, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Napközben érkezik egy hidegfront.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra