A szorongás így hat a testünkre

A szorongásnak nemcsak lelki, hanem komoly fizikai tünetei is vannak. Akár átmeneti, akár krónikus szorongásról van szó, az agy potenciális fenyegetésnek érzékeli, és egyfajta vészhelyzeti üzemmódra állítja be a szervezetet.

Az egyik jellemző tünet a megemelkedett pulzus, amelyet a felgyorsult szívritmus okoz. A feszültségérzet teljesen normális, vészhelyzetben produkált reakció, amely készenléti állapotba helyezi a szervezetet. Ha azonban nincs szó valós veszélyről, fizikai fenyegetésről, csak stresszről, akkor a szívritmus gyorsulása "haszontalan", és hosszú távon igen kártékony is. A szapora pulzussal gyakran jár együtt hiperventilláció , a levegő kapkodása, ami a külső szemlélő számára gyakran minden különösebb ok nélkül következik be - írja vonatkozó cikkében a care2.com .

A legjobb módszerek a stressz leküzdésére A stressz - amely tulajdonképpen egy összefoglaló kifejezés olyan negatív érzelmekre, mint az aggodalom, a szorongás és a frusztráció - egy kutatás szerint "fertőző". De van rá módszer, hogy elkerüljük .

Fejfájást és gyomorgörcsöt is kiválthat a stressz

A krónikus szorongással élők folyamatosan aggódnak, ami természetesen az agyat is igencsak megterheli, hiszen folyamatosan pörögnek a gondolatok, ami nagyon gyakran eredményez fejfájást és émelygést. Az emésztőrendszeri gondok is gyakoriak: állandó görcsérzet tapasztalható a gyomorban, amelyet gyakran kísér hasmenés vagy éppen székrekedés, és a hányinger sem ritka. Mindezek gyakran párosulnak állandó izomfeszültséggel, amely egy idő után az ízületek, izmok fájdalmát vonja magával. Gyakori az alvás közbeni fogcsikorgatás, az ideges lábrázás is.

Az állandó szorongás sokaknál émelygést és fejfájást válthat ki
Az állandó szorongás sokaknál émelygést és fejfájást válthat ki

A krónikus feszültséggel küzdőknek gyakran vannak hirtelen hangulatingadozásai . Ingerlékennyé válnak, a reakcióik aránytalanok az egyes felmerülő problémák nagyságával. Gyakori az álmatlanság is, a folyamatos aggódás megnehezíti az elalvást, illetve az alvás nem lesz pihentető, ami többek között annak is köszönhető, hogy alvás közben sem múlik el az izmok folyamatos feszültsége. Gyakori az éjszakai felébredés is, illetve a folyamatos fáradtságérzet, amely a reakcióidő lelassulásával járhat.

Ha valaki ezeket a tüneteket hosszú távon is tapasztalja magán, annak érdemes orvosi segítséget kérnie, mivel a krónikus szorongás hosszú távon egészségromboló hatású. Érdemes lehet elsajátítani valamilyen relaxációs technikát, illetve súlyosabb esetében akár időszakos gyógyszeres kezelést is javasolhat a szakember. Lényeg, hogy ne vegyük félvállról a tüneteket, és még időben keressünk megoldást a problémára.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: