Néhány hét alatt gyógyítható a pánikbetegség

HáziPatika

Magyarországon nagyjából 350 ezer ember szenved pánikbetegségben. Míg 20 évvel ezelőtt hónapokba telt a diagnosztizálás, ma már a gyógyítás is megoldható néhány hét alatt, ha megfelelő terápiát írnak elő az orvosok.

A szapora szívverés, az izzadás, a remegés, a zsibbadás, a légszomj, a mellkasifájdalomés a szédülés a leggyakoribb tünetei az úgynevezett pánikbetegségnek, amely a szorongásos mentális zavarok csoportjába tartozik - olvasható a Semmelweis Egyetem oldalán.

Húsz évvel ezelőtt akár hónapok is eltelhettek a diagnózisig, a pánikrohammal együtt járó tünetek alapján ugyanis szervi okokra gyanakodtak az orvosok. A szimptómákat gyakran összekeverték például a szívinfarktus jeleivel, a gyomorfekéllyel vagy a refluxszal. Mára a betegség ismertsége miatt jelentősen rövidült ez a folyamat, így a gyógyulás is gyorsabb lehet - emeli ki Dr. Purebl György, a Magatartástudományi Intézet igazgatóhelyettese.

pánik, pánikbetegség, szorongás, pánikroham
A pánikbeteg folyton attól retteg, hogy újra rosszul lesz (Fotó: 123rf)

Százezreket érintő betegség

Szorongásos rohamot - ami tulajdonképpen egy pánikroham - szinte minden ember átél vagy átélt már élete során. A rohamszerűen érkező rosszullét kiváltó oka általában könnyen beazonosítható: lehet egy félelemkeltő közlekedési szituáció, egy váratlan telefonhívás vagy akár egy vizsgahelyzet is. Mivel ilyenkor a roham oka jól értelmezhető, általában nem vált ki tartós aggódást. Más a helyzet azonban a "klasszikus" pánikroham esetében. Ilyenkor a kiváltó ok nem egyértelmű, a tünetek derült égből villámcsapásként jelentkeznek, ez pedig további szorongásokhoz vezet - magyarázza a szakember.

A becsült adatok szerint Magyarországon körülbelül 300-350 ezer embert érint a pánikbetegség, amely megfelel a nemzetközi trendeknek is.

A roham során gyakran szapora szívverést, izzadást, remegést, zsibbadást, légszomjat, mellkasi fájdalmat, hideg- vagy meleghullámokat, hányingert vagy hasi tüneteket észlelünk. Jelentkezhet még szédülés, ájulás- és irrealitásérzés vagy a testtől való elválás érzése is. Legrosszabb esetben pedig a páciens átélheti az önkontroll elvesztésétől való félelemet vagy a halálfélelmet is. A szorongás és a tünetek intenzitása nagyjából 10 perc alatt eléri a tetőpontot, majd a roham 20-30 perc alatt fokozatosan, magától megszűnik.

A rosszulléttől való rettegés

Egyetlen roham még nem vezet betegséghez - hangsúlyozza Dr. Purebl György. A pánikbetegség kialakulásában azonban nem a rohamok gyakorisága játszik szerepet, sokkal inkább az, hogy a beteg hogyan ítéli meg a testében lejátszódó folyamatokat - teszi hozzá.


Sokaknak ijesztő élmény lehet egy pánikrohamot átélni, hiszen a tünetek hasonlítanak például a szívinfarktus vagy valamilyen egyéb életveszélyes betegség jeleihez. Ezért olyan gyakori, hogy a roham után a páciens retteg egy újabb rosszulléttől. Nehezíti a helyzetet, hogy akárhányadik roham után jelentkezhet az úgynevezett anticipátoros (előrevetítő) szorongás: az érintett folyton arra gondol, hogy biztosan újra rosszul lesz. Ebben az esetben már pánikbetegségről van szó.

Mi lehet a kiváltó ok?

A szakember szerint bár a kiváltó okok ismeretlenek, a rossz megküzdési technika vagy egy szorongásos kulcsélmény is állhat a háttérben, illetve nagy szerepet tulajdonítanak a szülők "túlféltő" magatartásának is. Egy biztos: a pánikbetegeknél fokozott szorongásérzékenység tapasztalható. Ebből ered a testérzékelésre fordított nagyobb figyelem, az állapot félreértelmezése és "túlreagálása" is. Bár a pánikbetegség genetikai hátterét még nem tudták pontosan feltárni, találtak már jeleket arra vonatkozóan, hogy a hajlam örökölhető. A pánikbetegek közeli rokonai között ugyanis átlagosan négyszer nagyobb a betegség megjelenésének valószínűsége.

A betegség felismerése ma már gyorsabban megtörténik. Ez részben a széleskörű ismertségének köszönhető, másfelől pedig annak, hogy a pánikbetegség jóval kevésbé stigmatizáló, így az emberek is könnyebben felvállalják, beszélnek róla - ellentétben más mentális zavarokkal.

A pánikbetegségre jellemző, hogy más pszichés eredetű betegségek is társulhatnak mellé. A klinikai depressziót például gyakran hozzák összefüggésbe vele. De az esetek 80 százalékában úgynevezett agorafóbia kíséri. Az ebben szenvedők szorongást éreznek az olyan helyektől és helyzetektől, ahonnan a menekülés nehéz, vagy ahol nem számíthatnak segítségre a pánikszerű tünetek jelentkezése esetén. Az agorafóbiásfélelemleggyakrabban egyedüllét során, távol az otthontól, tömegben vagy valamilyen tömegközlekedési eszközön jelentkezik.

Hogyan kezelhető a betegség?

A legfontosabb, hogy a páciensek még a betegség súlyosbodása előtt kezelést kapjanak - hangsúlyozza a szakember. A kezelés lehet gyógyszeres és/vagy pszichoterápiás beavatkozás is. A kutatások szerint a pánikbetegség kezelésében a kognitív viselkedésterápia az egyik leghatékonyabb módszer, az esetek 90 százalékában teljes gyógyulást lehet elérni, hatása pedig hosszú távú, azaz a terápia befejezése után is fennmarad.

A kognitív viselkedésterápiát oxfordi mintára a Semmelweis Egyetemen adaptálta nálunk először Dr. Kopp Mária munkacsoportja a kilencvenes években. A terápia lényege, hogy a beteg megtanulja felismerni és korrigálni a testi reakciói katasztrofizálásából származó negatív gondolatait, amelyek a pánikrohamok megjelenéséért és fennmaradásáért felelősek - ismerteti Dr. Purebl György.

Ezzel párhuzamosan a reális helyzetértékelés kialakítása, az aktuális stresszhelyzet kezelése és az elkerülő viselkedések leépítése is a terápia része. A sikeres kezelés végén a páciens visszatérhet korábbi megszokott életviteléhez. Bár az eredeti terápia tizenkét alkalmas, a szakember tapasztalatai szerint ma már - a korai diagnózisnak köszönhetően - rövidebb idő alatt is jelentősen javulhat a betegek állapota. Megjegyezte, hogy a terápia egy intenzív nyelvtanfolyamhoz hasonlítható: a gyógyuláshoz a páciens aktív közreműködése szükséges, ami gyakran embert próbáló lehet.

Mivel a pánikbetegség "divatos" diagnózissá vált, előfordul, hogy egyesek először pszichiáterhez fordulnak panaszaikkal. Márpedig a mellkasi panaszok minden esetben kivizsgálást igényelnek: fontos a szív- és érrendszeri betegségek kizárása. Ha ez megtörtént, akkor pedig ajánlott minél korábban elkezdeni a pszichiátriai vagy klinikai pszichológiai kezelést.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban szombaton délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon helyenként tartósan megmarad az éjszaka képződött köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag