Ilyen az élet az imposztor szindrómával

Az imposztor szindróma a kívülállóknak talán nem tűnik komoly problémának, a betegeknél mégis súlyos állapotot eredményezhet.

Az imposztor szindrómában szenvedők leegyszerűsítve csalónak érzik magukat. Gyötri őket a bűntudat, hogy a munkakörüket és sikereiket valójában nem érdemelték ki, azokat egyszerűen csak szerencsés véletlenek sorozatának köszönhetik. Emellett folyamatosan rettegnek attól, hogy a munkatársaik vagy főnökeik is rájönnek erre, és emiatt elveszítik az állásukat, mindennek vége. Ez az állapot komolyan alááshatja a betegek önbizalmát, és többféle problémát is előidézhet.

Stresszt és kiégést indukálhat

Jelek, amelyek kiégésre utalnak - a részletekért kattintson!

Az imposztor szindrómások fő mozgatórugója a félelem - a lelepleződéstől, illetve attól, hogy nem elég jók. Ebből adódóan krónikus stressz alakul ki náluk, ami ingerlékenységhez, mentális kimerültséghez és kiégéshez vezethet. Emellett csökken az immunrendszer hatékonysága is, amelyet gyakori betegségek, súlygyarapodás, hosszabb távon pedig szívproblémák vagy daganatos betegségek is jelezhetnek.

Szociális szorongást okozhat

Az imposztor szindróma a személyes kapcsolatokat is befolyásolja: sokan állandó visszajelzéseket követelnek barátaiktól. Ez elég nagy nyomást jelent a betegeknek és környezetüknek egyaránt. Ebből következhet, hogy az imposztor szindrómások teherként élik meg a társas érintkezést, ezért elszigetelődnek és szociális szorongás alakul ki náluk.

imposztor szindróma, csalás, bűntudat, stressz,
A betegek folyamatosan rettegnek a lelepleződéstől, illetve attól, hogy nem elég jók. Fotó: 123rf

Befolyásolhatja a kapcsolatokat

Ha valaki túlságosan is bizonyítani szeretne a hivatásában, és ezért háttérbe szorítja párkapcsolatát vagy családját, annál egyértelműen sérül az egyensúly . A figyelem és a koncentráció szinte teljesen áttolódhat a karrierre, ezt pedig az illető magánélete sínyli meg.

Túlzott megfelelési kényszer

Az imposztor szindrómában szenvedők általában túlzásba viszik a felkészülést egy-egy munkahelyi projekt, megbeszélés vagy prezentáció kapcsán. Minden lépésüket annak szellemében tervezik meg, hogy majd mit gondolnak azokról az emberek, és háttérbe szorul az, amit valóban tudnak, és szeretnének átadni. Ezáltal elveszítik annak képességét, hogy átlássák a teljes helyzetet és bízzanak a saját ösztöneikben.

Megakadályozhatja a szakmai fejlődés

Az imposztor szindrómások hiába készülnek fel mindenkinél jobban egy-egy feladatra, meetingre, prezentációra, a betegség összességében többnyire a karrierépítés útjába áll - mint azt fent már említettük, leginkább stresszhez és kiégéshez vezet. Az is gyakran előfordul, hogy egy-egy magasabb pozícióra azért nem jelentkezik a beteg, mert nem érzi elég jónak, elég kompetensnek magát, holott minden tudással és tapasztalattal rendelkezik, ami az adott álláshoz kellene.

Veszélyeztetheti az egészséget

Az imposztor szindróma több betegség kialakulásának veszélyét is növelheti. A folyamatos szorongás alvászavarokat, súlyproblémákat - fogyást vagy hízást - okozhat. Hosszú távon pedig akár asztma, arthritisz, szívbetegségek, valamint depresszió kialakulásához vagy súlyosbodásához is hozzájárulhat.

Hogyan kezelhető az imposztor szindróma?

Szakértők enyhébb esetekben a naplóírást, valamint a mindfulness - az "itt és most" -ban élés technikájának - elsajátítását javasolják. Hasznos lehet még a kisebb eredmények összeírása és jutalmazása, valamint egy lista írása azokról a dolgokról, amelyekért a beteg hálás lehet. Súlyosabb esetekben coach vagy terapeuta bevonására is szükség lehet.

Forrás: thriveglobal.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -2 °C

Erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés csak kevés helyen lehet. A hószállingózás, gyenge havazás napközben fokozatosan szűnik a keleti részeken, közben a délnyugati csapadékzóna egyre inkább hazánk nyugati felét érinti. Arrafelé döntően eső várható, de késő délutántól kiemelten a Dunántúli-középhegység magasabb részein, estefelé az északi határ mentén, illetve a főváros térségében ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -2 és +4 fok között alakul, de a déli tájakon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -4, +2 fokot mérhetünk. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra