Halálos is lehet a demencia

A demencia legjelentősebb kockázati tényezője az életkor. A betegség a mentális hanyatlás és az önellátó képesség romlása mellett akár halálos komplikációkhoz is vezethet.

A demecia egy kifejezés, amelyet egy olyan tünetegyüttes leírására használnak, amely hatással van a gondolkodásra, a memóriára és a viselkedésre - annyira, hogy az ebben szenvedők mindennapi életét is befolyásolja.

A korai felismerés rendkívül fontos ademenciahatékony kezeléséhez, így érdemes tudni a lehetséges jeleket. A részleteket itt olvashatja!

A demencia veszélyei

A demenciások közül sokaknak problémás az evés, például nyelési nehézségeik lehetnek. Emiatt könnyen a tüdejükbe kerülhet az étel és az ital, amely gyulladást okozhat. A kezeletlen bakteriálistüdőgyulladása test más részeibe is átterjedhet és szepszist okozhat, ami akár halálos is lehet. A nyelési nehézségek miatt emellett kiszáradás és tápanyaghiány is kialakulhat.

Más betegségek is okozhatnak halált demens betegeknél, ha súlyossá válnak. A páciensek ugyanis gyakran nem tudják szavakkal kommunikálni, hogy nem érzik jól magukat, illetve hogy pontosan milyen tüneteik vannak. Emiatt könnyen megeshet, hogy túl későn derül ki a betegség ténye.

demencia, demens beteg, veszély, betegség, mentális hanyatlás,
A beteget nem ajánlott egyedül hagyni, mert balesetet szenvedhet. Fotó: 123rf

Gyakori balesetek

A demenciások esetében a végzetes kimenetelű esések, balesetek kockázata is nagyobb. Mivel a betegek ítélőképessége csökkenhet, így nem tudják felmérni egyes helyzetek kockázatát, vagy például elfelejthetik, hogy segítség vagy segédeszköz nélkül nem tudnak biztonságosan mozogni, közlekedni. Ilyenkor pedig könnyen eleshetnek vagy egyéb baleset érheti őket - egyes adatok szerint 65 év felett a balesetek közül az esésekbe hal bele a legtöbb idős ember.

Fontos a korai felismerés

A fentiek miatt fontos, hogy az esetleges demenciát minél hamarabb felismerjük. Idősebb korban némi feledékenység természetes, hiszen az öregedés hatására az agy összezsugorodik és lelassul. Ezért nem kell aggódnunk, ha egy idősebb rokonunk elfelejti a távolabbi ismerőseinek nevét, vagy azt, hogy mikor vitte ki utoljára a szemetet. Ha viszont folyamatosan ugyanazt a kérdést ismételgeti, vagy beszéd közben meg kell állnia, mert elfelejt egy egyszerűbb szót vagy kifejezést, az már intő jel lehet.

Az is gyakran előfordul, hogy a beteg oda nem illő szavakat használ, esetleg összecseréli a kifejezéseket. Ezeken kívül akár azt is elfelejtheti a páciens, hogy egyes tárgyakat hol talál meg a lakásában, illetve ismerős helyeken, útvonalakon is gyakran eltévedhet. Árulkodó jel lehet még a hangulat, viselkedés vagy személyiség ok nélküli, hirtelen megváltozása is. Ilyen esetekben minél hamarabb vigyük orvoshoz az érintettet.

Forrás: prevention.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)