Teljesítményfokozók: éljünk-e legális drogokkal?

A legális teljesítményfokozók, más néven nootropikumok a 20. század közepétől érhetők el: azok a termékek, amelyek katonai kísérletek során tartották ébren az alanyokat, lassan beszivárogtak a nagy teljesítményt igénylő szektorokba.

A felmérések szerint ezen készítmények javítják a memóriát és fókuszálási képességünket, mellékhatásaik pedig szinte alig vannak. Észak-Amerikában és Európa nagy részén a nootropikumok főként vényre kaphatók, de némi utánajárással anélkül is beszerezhetők.

Dolgozz tovább, én álmodom! - lehetne a jelszava annak a friss kutatásnak, amely szerint egyáltalán nem baj, sőt jót is tesz az agyműködésnek egy kis álmodozás. Tudjon meg többet, kattintson! Dave Asprey, egy volt Szilícium-völgybeli vállalkozó, a The Bulletproof Executive ügyvezetője szerint ezek a termékek az üzleti élet legmagasabb szintjein teljesen megszokottak. Állítása szerint meglepő lenne, ha egy befutott cégvezető táskájában nem találnánk valamilyen legális teljesítményfokozót. Az ilyen készítmények ugyanis hatékonyabbak a koffeinnél - és valójában azoknak valók, akik a nap 24 órájában ütőképesek akarnak lenni.

A felmérések szerint a természetes (például a ginzeng, gingko biloba, B12) és gyógyászati termékek (piracetam vagy modafinil hatóanyagú szerek) fokozzák energiánkat és másképpen tudunk figyelni és relaxálni: egy ilyen neurokémiai háttérrel pedig akár 50 éves korunkon túl is megtarthatjuk szellemi frissességünket.

Az üzleti életben sokan pörgetik magukat hasonló szerekkel

A nootropikumok megjelenése természetesen számos kérdést vet fel munkavállalói és munkáltatói oldalról is. Az ilyen teljesítményfokozók olyan nagy teljesítményt követelő szektorokban jelennek meg, mint például a pénzügy, az újságírás vagy a szoftverfejlesztés. Kérdéses, mondja Michael Schrage, a MIT Center for Digital Business munkatársa, hogy az egyes cégeknél milyen vállalati kultúra van: olyan, ahol egyenesen elvárják az embertől, hogy megtegyen mindent egy határidőért? És mi a fontosabb? Az ember vagy a teljesítménye? Számos helyen ugyanis csak a munka minősége számít és minden más a munkavállalóra terhelődik.

Barbara Sahakian, a University of Cambridge agykutatója úgy véli, hogy bár van potenciál ezen a területen, de rengeteg a kérdőjel is a szerek hosszútávú hatásaival kapcsolatban. (Elmondása szerint például a modafinilt az elnyújtott műszakos munkáknál remekül lehet használni, mert nemcsak ébren tartja a dolgozókat, a hosszas ébrenlét miatti munkahelyi balesetek számát is csökkenti.) Mindenképpen szükség lenne további kísérletekre, mert egy jobban megismert hatásmechanizmusú anyag könnyebben beszerezhetővé is válhatna, nem kellene a szereket olyan nemzetközi szállítóktól berendelni, akiknek gyártási folyamatai nem átláthatóak.

Az agykutató szerint a felmerülő etikai problémákat is kezelni kell majd, hiszen ha teljesen normális az ilyen szerek használata, vajon mindenkitől elvárhatja majd a cégvezetés, hogy használja ezeket?

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)