Jelek, hogy túl sokat dolgozunk

Nagyon sokan érzik úgy, hogy a munka szinte az egész életüket felemészti. Azonban nemcsak a munkaórák számán múlik, hogy beszélhetünk-e kiégésről.

A munkaórák mellett számít például, hogy valaki honnan és mennyit ingázik a munkahelyére, milyen a munkakörnyezete , milyen szintű felelősséggel jár a munkaköre, mennyire érzi magát sikeresnek a munkájában vagy hogy véleménye szerint eléggé megbecsülik-e. Emellett nagyon fontos, hogy figyeljük a testünk jelzéseit is, egyes tünetek ugyanis egyértelműen azt jelzik, hogy elértük a saját határainkat. A Healthline gyűjtése alapján összeszedtük, melyek ezek.

Alkoholfogyasztás

Az egyik árulkodó jel, ha úgy érezzük, hogy mindenképpen alkoholra van szükségünk ahhoz, hogy lazítani tudjunk. Férfiaknál a heti 21, nőknél pedig a heti 14 alkoholegység feletti mennyiség már veszélyesnek számít, mivel ennyi ital számos komoly betegség kialakulásának kockázatát megnövelheti.

kiégés, túl sok munka, munkahelyi stressz, túlterheltség,
Egészségünkre is káros, ha túlhajtjuk magunkat. Fotó: iStock

Produktivitás csökkenése

Szintén a kiégésre figyelmeztethet, ha úgy érezzük, hogy egyre kevésbé vagyunk produktívak. Ilyenkor a munkaórák számának növelése nyújt megoldást, egy kutatás szerint ugyanis a heti 70 órát dolgozók nem végeznek el több munkát átlagosan, mint a heti 56 órát dolgozó társaik. Az emberi agy egyszerűen nem képes arra, hogy a nap minden percében kreatív legyen.

Rossz alvás

A kiégés jele lehet a gyakori hangulatingadozás, depresszió és szomorúság is. Egy amerikai kutatás szerint azok, akik napi 11 órát dolgoznak, hajlamosabbak a depresszióra, mint azok, akik napi 7 vagy 8 órát.

Ha a munka miatt sokat stresszelünk, illetve a sok túlóra miatt hosszabb időt töltünk a munkahelyünkön, az általában az alvásunkra is hatással van: nem alszunk eleget , napközben pedig egyre fáradtabbnak érezzük magunkat. Ez amellett, hogy csökkenti a produktivitást, megnöveli a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásának kockázatát is.

Fizikai tünetek

Ha gyakran érezzük, hogy szapora a szívverésünk, azt se hagyjuk figyelmen kívül. A stressz hatására ugyanis egy kortizol nevű hormon szabadul fel a szervezetben, melynek túltermelődése megterheli a szívet, ez pedig növeli a stroke, a koszorúér-betegség, illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is. A kiégés fizikai tünetei közé tartozhat még az állandó hát- illetve nyakfájás, amelynek gyakran a munkahelyi túlterhelés miatti stressz a forrása. Kutatások szerint a nők esetében a nyaki, míg férfiak esetében inkább az alsó háti szakasz fájdalma a jellemző.

Párkapcsolati problémák

Ha azt vesszük észre, hogy a párkapcsolatunkban is problémák jelentek meg, gyakrabban veszekszünk vagy esetleg sokkal ritkábban beszélgetünk a párunkkal, azt se vegyük félvállról. Komoly lelki következményei lehetnek, ha az életünk egy ilyen fontos részét is hanyagolni kezdjük a munka miatt.

Mit tegyünk?

Használjuk ki minél jobban az időt, amit a munkahelyünktől távol töltünk, és olyankor próbáljunk nem a feladatainkra koncentrálni. Ingázás, utazás közben hallgassunk zenét vagy olvassunk. A napi teendőinket priorizáljuk, és ne próbáljunk mindent egyszerre megcsinálni. A napirendünkbe ugyanúgy tervezzünk be szabadidős tevékenységeket, mint munkát. Két óránként engedélyezzünk magunknak 10 perc pihenőt, vagy ha tehetjük, ebédidőben sétáljunk egy fél órát a szabadban. Ha túl soknak érezzük a stresszt , sportoljunk vagy meditáljunk rendszeresen. Ha pedig van rá lehetőség, próbáljunk beszerezni egy olyan munkaasztalt, aminél ülve és állva is lehet dolgozni. Ha mindezeket megfogadjuk, sokkal kisebb az esélye annak, hogy az egészségünkre káros mértékben hajtjuk túl magunkat.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

A nyugati tájakon elkezd vékonyodni a felhőtakaró, a Dunántúlon már szűrt napsütés is lehet. A vastag, zárt frontfelhőzet az ország délkeleti, keleti felére összpontosul, a csapadékzóna is kelet felé halad, délután már csak a Tiszántúlra korlátozódik. A délies szél többfelé lesz élénk, kora délutánig helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű. Késő estére 6 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet. A február végéhez képest igen enyhe idő az orvosmeteorológiai helyzetet is nagyban meghatározza.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra