6 ötlet a hatékony brainstorminghoz

Hogyan tartsunk jó brainstormingot? Hat trükk a cégek kreativitását, megújulóképességét segítő ötletbörzék lebonyolításához. A legfontosabb a megfelelő hangulat megteremtése.

Vállalati ötletbörzék, brainstormingok, az egyes részlegekben, kisebb csoportokban megtartott programok elvileg hatékonyak lehetnek, ha a cég elakad valamilyen problémánál. Ilyenkor általában jön egy "moderátor", egy "levezető elnök", és az összes munkatárs hozzászólhat a felvetett kérdésekhez, illetve kulcsszavakhoz.

A valóság azonban nem mindig ilyen egyszerű: a brainstorming könnyen parttalan vitákba, vagy néma csöndbe torkollhat, ami az eredeti probléma megoldását persze egyáltalán nem segíti. A látszólag hatékony módszert ezért kellő körültekintéssel kell előkészíteni. A német napilap, a Die Welt online kiadása most összeszedett hat jó tanácsot, amely a hatékony ötletbörzék levezetéséhez szükséges.

1. szabály: a játékszabály maga

Az ötletek csak akkor jönnek elő, ha a résztvevők eleve kellemesen érzik magukat, ugyanakkor egymást is megfelelő tisztelettel kezelik. Fontos, hogy minden ötlet üdvözlendő - magyarázza Janne Klöpper, aki Hannoverben dolgozik business-coachként, üzleti tanácsadóként.

Karrierünket is hátráltatja a stressz

A feszültséggel teli életmódot folytató emberek hajlamosak arra, hogy a mindennapi rutin közepette szem elől tévesszék céljaikat, s ez jelentősen gátolhatja őket az előrejutásban. A kutatók rájöttek, mi lehet ennek az oka. A részletekért kattintson!

Az erősen hierarchizált csoportokban érdemes előre meghatározott játékszabályokat felállítani. A legfontosabb, hogy mindenki elmondhassa a véleményét és mindenkire odafigyeljenek a résztvevők. Nagyon fontos az is, hogy a résztvevők nem értékelhetik az ötleteket az elhangzásuk pillanatában, ezzel az elutasító gesztusokat, az esetleges kinevetést lehet elkerülni.

2. szabály: a bemelegítés

Az egyik munkatárs egy stresszes telefonbeszélgetésből esik be, a másik a legidegesítőbb ügyféltől érkezik vissza. Fontos, hogy a kollégák kikapcsoljanak a mindennapi rutinból, és felszabadítsák magukban a kreatív energiákat. Ezért javasol a bécsi kreatív-coach, Petra Hennrich egy úgynevezett bemelegítő szakaszt.

A legjobb erre az "ország-város-híres ember" mintájára egy játékot szervezni. Persze egy vállalatnál nem az a fontos, hogy ki tud több növény-, állat- vagy fiú- és lánynevet, ezért inkább a témába vágó kategóriákat kell megállapítani. Ezzel máris beindul a kreatív gondolkodás. De nemcsak egy fordulót, hanem több kört is érdemes lejátszani, hogy valóban bemelegedjenek a "játékosok", akik szinte észre sem veszik, hogy már az adott, megoldandó problémához gyűjtenek muníciót. A játék egyúttal csökkenti a stresszt, emeli a figyelmi szintet és beindítja a kreatív energiákat. Az is segíthet, ha az első brain-storming kört állva bonyolítjuk le.

3. szabály: a gátlások legyőzése

Egy-egy csoporton belül nem mindig jó a hangulat. Ha résztvevők nem ismerik elég jól egymást vagy a közvetlen főnökük ül mellettük, akkor sokszor nehezebben jönnek elő kreatív gondolatok - a munkavállalók ilyenkor sokszor túlzottan is visszafogottak.

Az ötletelés serkentésére számos tipp létezik

Az ötletelés serkentésére számos tipp létezik


A kommunikációs tanácsadóként dolgozó Frauke Nees ilyenkor azt javasolja, hogy a munkatársak először csöndben írják le a gondolataikat. Ez akkor is sokat segít, ha túl sok az introvertált (befelé forduló) dolgozó. Az ilyen ötletbörzére mindenki pár percet kap. Ezután a jegyzeteket összegyűjtik, és újraosztják, s mindenki a másik ötletét adja elő. Az is segíthet, ha párokat alkotnak a csoport tagjai, és az ötleteket így a munkatársak előbb szűkebb körben adják elő. Ha egyszer ugyanis már kimondták, akkor könnyebb az egész plénum előtt megismételni az új és szokatlan gondolatokat.

4. szabály: szünetek tartása

Leblokkolt agyak, üresjáratok - ha az ötletek nem jönnek, néha nem lehet erőltetni a dolgokat. Ilyenkor Petra Hennrich azt ajánlja, tartsunk 10-15 perces szünetet, a legjobb ötletek amúgy is egy ötletroham második körében szoktak jönni. A szüneteknél fontos, hogy a résztvevők mozogjanak közben. Egy másik szobába italokat és ételeket rakhatunk, kisebb sétára küldhetjük a résztvevőket - például hozzanak valamit magukkal a következő körre. A testmozgás gyakran segít a gondolatok előhívásában is.

5. szabály: a folyamat irányítása

"Na, kezdjétek" - ilyen felszólítás után ritkán jönnek jó gondolatok. Általában egy moderátorra van szükség, aki a folyamatot mozgásban tartja. De mi ennek a moderátornak a feladata? A csoportot irányítani kell, például a sokat beszélőket visszafogottságra inteni, a befelé fordulókat bátorítani - magyarázza Klöpper. A legfontosabb: a zavarok érzékelése. Fontos, hogy megakadályozzuk a javaslatok leszólását, kritizálását. Ilyenkor gyorsan vissza kell kérdezni: mi történik most? Sokszor egyszerű félreértésekről van szó, amikor egy csoport nevetni kezd. Ezért a lehető legdirektebb módon kell tisztázni a dolgokat.

6. szabály -a becsvágy felébresztése

Az egyik ásítozik, a másik az ablakon bámul ki - kreativitásnak nyoma sincs a csoportban. A háttérben halkan ketyeg a falióra. Mit lehetett ilyenkor tenni? A résztvevők felélénkítése az egyik legnehezebb dolognak tűnik ebben a helyzetben. Klöpper szerint ilyenkor jó, ha korlátozott időt adunk az ötletbörzére. Ez lehet igencsak rövid idő, első körben akár csak öt perc. A szoros időkorlát ugyanis beindíthatja a gondolkodást, és bátorítja a résztvevőket is.

Szintén jó ösztönző erő, ha két részre bontjuk a csoportot, és úgynevezett brainstorming-párbajt rendezünk. A csoportoknak külön-külön kell gyűjteniük az ötleteket, ami a sportban megszokott versenyszellemet erősíti. Végül aztán a különböző ötleteket össze lehet hasonlítani, itt már akár a kiértékelésnek is lehet szerepe, ami a folyamat elején még nem ajánlatos, mert megakasztja a kreatív gondolatok áramlását, előhívását.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
0, +6 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában borult lesz az ég, a Dunántúlon azonban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, és néhol előbukkan a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag