-3° - +7°
Kettős front

6 ötlet a hatékony brainstorminghoz

Hogyan tartsunk jó brainstormingot? Hat trükk a cégek kreativitását, megújulóképességét segítő ötletbörzék lebonyolításához. A legfontosabb a megfelelő hangulat megteremtése.

Vállalati ötletbörzék, brainstormingok, az egyes részlegekben, kisebb csoportokban megtartott programok elvileg hatékonyak lehetnek, ha a cég elakad valamilyen problémánál. Ilyenkor általában jön egy "moderátor", egy "levezető elnök", és az összes munkatárs hozzászólhat a felvetett kérdésekhez, illetve kulcsszavakhoz.

A valóság azonban nem mindig ilyen egyszerű: a brainstorming könnyen parttalan vitákba, vagy néma csöndbe torkollhat, ami az eredeti probléma megoldását persze egyáltalán nem segíti. A látszólag hatékony módszert ezért kellő körültekintéssel kell előkészíteni. A német napilap, a Die Welt online kiadása most összeszedett hat jó tanácsot, amely a hatékony ötletbörzék levezetéséhez szükséges.

1. szabály: a játékszabály maga

Az ötletek csak akkor jönnek elő, ha a résztvevők eleve kellemesen érzik magukat, ugyanakkor egymást is megfelelő tisztelettel kezelik. Fontos, hogy minden ötlet üdvözlendő - magyarázza Janne Klöpper, aki Hannoverben dolgozik business-coachként, üzleti tanácsadóként.

Karrierünket is hátráltatja a stressz

A feszültséggel teli életmódot folytató emberek hajlamosak arra, hogy a mindennapi rutin közepette szem elől tévesszék céljaikat, s ez jelentősen gátolhatja őket az előrejutásban. A kutatók rájöttek, mi lehet ennek az oka. A részletekért kattintson!

Az erősen hierarchizált csoportokban érdemes előre meghatározott játékszabályokat felállítani. A legfontosabb, hogy mindenki elmondhassa a véleményét és mindenkire odafigyeljenek a résztvevők. Nagyon fontos az is, hogy a résztvevők nem értékelhetik az ötleteket az elhangzásuk pillanatában, ezzel az elutasító gesztusokat, az esetleges kinevetést lehet elkerülni.

2. szabály: a bemelegítés

Az egyik munkatárs egy stresszes telefonbeszélgetésből esik be, a másik a legidegesítőbb ügyféltől érkezik vissza. Fontos, hogy a kollégák kikapcsoljanak a mindennapi rutinból, és felszabadítsák magukban a kreatív energiákat. Ezért javasol a bécsi kreatív-coach, Petra Hennrich egy úgynevezett bemelegítő szakaszt.

A legjobb erre az "ország-város-híres ember" mintájára egy játékot szervezni. Persze egy vállalatnál nem az a fontos, hogy ki tud több növény-, állat- vagy fiú- és lánynevet, ezért inkább a témába vágó kategóriákat kell megállapítani. Ezzel máris beindul a kreatív gondolkodás. De nemcsak egy fordulót, hanem több kört is érdemes lejátszani, hogy valóban bemelegedjenek a "játékosok", akik szinte észre sem veszik, hogy már az adott, megoldandó problémához gyűjtenek muníciót. A játék egyúttal csökkenti a stresszt, emeli a figyelmi szintet és beindítja a kreatív energiákat. Az is segíthet, ha az első brain-storming kört állva bonyolítjuk le.

3. szabály: a gátlások legyőzése

Egy-egy csoporton belül nem mindig jó a hangulat. Ha résztvevők nem ismerik elég jól egymást vagy a közvetlen főnökük ül mellettük, akkor sokszor nehezebben jönnek elő kreatív gondolatok - a munkavállalók ilyenkor sokszor túlzottan is visszafogottak.

Az ötletelés serkentésére számos tipp létezik

Az ötletelés serkentésére számos tipp létezik


A kommunikációs tanácsadóként dolgozó Frauke Nees ilyenkor azt javasolja, hogy a munkatársak először csöndben írják le a gondolataikat. Ez akkor is sokat segít, ha túl sok az introvertált (befelé forduló) dolgozó. Az ilyen ötletbörzére mindenki pár percet kap. Ezután a jegyzeteket összegyűjtik, és újraosztják, s mindenki a másik ötletét adja elő. Az is segíthet, ha párokat alkotnak a csoport tagjai, és az ötleteket így a munkatársak előbb szűkebb körben adják elő. Ha egyszer ugyanis már kimondták, akkor könnyebb az egész plénum előtt megismételni az új és szokatlan gondolatokat.

4. szabály: szünetek tartása

Leblokkolt agyak, üresjáratok - ha az ötletek nem jönnek, néha nem lehet erőltetni a dolgokat. Ilyenkor Petra Hennrich azt ajánlja, tartsunk 10-15 perces szünetet, a legjobb ötletek amúgy is egy ötletroham második körében szoktak jönni. A szüneteknél fontos, hogy a résztvevők mozogjanak közben. Egy másik szobába italokat és ételeket rakhatunk, kisebb sétára küldhetjük a résztvevőket - például hozzanak valamit magukkal a következő körre. A testmozgás gyakran segít a gondolatok előhívásában is.

5. szabály: a folyamat irányítása

"Na, kezdjétek" - ilyen felszólítás után ritkán jönnek jó gondolatok. Általában egy moderátorra van szükség, aki a folyamatot mozgásban tartja. De mi ennek a moderátornak a feladata? A csoportot irányítani kell, például a sokat beszélőket visszafogottságra inteni, a befelé fordulókat bátorítani - magyarázza Klöpper. A legfontosabb: a zavarok érzékelése. Fontos, hogy megakadályozzuk a javaslatok leszólását, kritizálását. Ilyenkor gyorsan vissza kell kérdezni: mi történik most? Sokszor egyszerű félreértésekről van szó, amikor egy csoport nevetni kezd. Ezért a lehető legdirektebb módon kell tisztázni a dolgokat.

6. szabály -a becsvágy felébresztése

Az egyik ásítozik, a másik az ablakon bámul ki - kreativitásnak nyoma sincs a csoportban. A háttérben halkan ketyeg a falióra. Mit lehetett ilyenkor tenni? A résztvevők felélénkítése az egyik legnehezebb dolognak tűnik ebben a helyzetben. Klöpper szerint ilyenkor jó, ha korlátozott időt adunk az ötletbörzére. Ez lehet igencsak rövid idő, első körben akár csak öt perc. A szoros időkorlát ugyanis beindíthatja a gondolkodást, és bátorítja a résztvevőket is.

Szintén jó ösztönző erő, ha két részre bontjuk a csoportot, és úgynevezett brainstorming-párbajt rendezünk. A csoportoknak külön-külön kell gyűjteniük az ötleteket, ami a sportban megszokott versenyszellemet erősíti. Végül aztán a különböző ötleteket össze lehet hasonlítani, itt már akár a kiértékelésnek is lehet szerepe, ami a folyamat elején még nem ajánlatos, mert megakasztja a kreatív gondolatok áramlását, előhívását.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +7 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, de számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag