Újévi helyett itt a havi fogadalom

Az egész évre vonatkozó fogadalmak helyett érdemes egy-egy hónapra szóló döntéseket hoznunk. Az alábbi 12 lépés segít, hogy egy egészséges évet zárhassunk majd le 2020 szilveszterén.

A legtöbb fogadalmat mindig az év utolsó napjaiban tesszük, ezek nagy részét azonban már február közepéig sem tudjuk tartani. A drasztikus életmódváltáshoz ugyanis nem csak komoly elköteleződés szükséges, de tartósan csak akkor válhat a mindennapjaink részévé, ha örömmel csináljuk. Érdemes lehet ezért rövidebb távú "minifogadalmakat" tenni, amelyet csupán egy hónapig kellene tartanunk - ez elég idő ahhoz, hogy ráérezzünk, sikerülhet-e beépítenünk a mindennapjainkba, de nem annyira hosszú idő, hogy ráunjunk és terhesnek érezzük.

A legegészségesebb újévi fogadalmak Széles körben elterjedt szokás az újévi fogadalomtétel, más kérdés, hogy sokaknál végül tiszavirág életűnek bizonyulnak az ilyenkor tett ígéretek. Akad azonban néhány olyan vállalás, amelyet egészségünk megőrzése miatt mindenképpen érdemes megtennünk, ráadásul egy kis elhatározással viszonylag könnyen be is tarthatók. Kattintson!

A CNN cikke az év minden hónapjára készített egy olyan ajánlást, ami a testi és lelki egészségünket is szolgálhatja. Nekünk persze nem kötelező havi bontásban ugyanezeket követni, mégis jó ötleteket adhatnak az itt felsoroltak, illetve rávilágíthatnak arra, hogy egészen apró dolgokkal is sokat tehetünk önmagunkért.

Január: fedezzünk fel valami újat

Az év első hónapja az új dolgok felfedezésével telhetne. Ez alatt nem kell feltétlenül egzotikus utazásokat érteni, már az is elég, ha minden nap egy kicsit más útvonalon megyünk haza, kipróbálunk egy új éttermet, vagy meghallgatunk egy albumot egy eddig nem ismert előadótól. Engedjünk teret a kreativitásunknak és töltekezzünk fel az újdonságokkal!

Február: olvassunk verset

Napjainkban a költészet méltánytalanul háttérbe szorult, és csak nagyon kevesen olvasnak rendszeresen verseket. Egy kutatás szerint a 2017-es évben csupán az amerikaiak 11,7 százaléka olvasott el legalább egy verset. Holott a versolvasás, a versírás és sok más művészeti tevékenység is nagyon jó hatással van a lelki egészségünkre. Tegyünk mi is egy próbát, és egy hónapon keresztül olvassunk el minden nap egy verset!

Március: aludjuk ki magunkat

A stressz és a felgyorsult életvitel miatt az alváshiány a fejlett világban egyre súlyosabb gondot okoz. Egy-egy rövidebb éjszaka után még csak fáradtabbak vagyunk napközben, ha azonban rendszeresen nem hagyunk magunknak elég időt az alvásra, az olyan súlyos betegségek kialakulásának a veszélyét növelheti meg, mint például az infarktus vagy a cukorbetegség. Legalább egy hónapig törekedjünk rá, hogy minden éjszaka 7-8 órát pihenjünk. Ez a közérzetünkre is nagyon jó hatással lesz.

Már azzal is sokat tehetünk az egészségünkért, ha jól kialusszuk magunkat. Fotó: Getty Images
Már azzal is sokat tehetünk az egészségünkért, ha jól kialusszuk magunkat. Fotó: Getty Images

Április: irány a természet

Több kutatás is igazolta, hogy a természet szeretete a hosszú élet egyik titka. Ha az időjárás is engedi, igyekezzünk minél többet a szabadban tölteni, lehetőleg távol a nagyváros zajától. Szánjunk egy hónapot arra, hogy a lehető legtöbbször felkeressünk legalább egy parkot, vagy elmenjünk sétálni a természetben!

Május: meditáljunk

A stressz kezelésének egyik hatékony módja a meditáció, amihez ráadásul nem is szükséges semmi más, csak némi idő, melyet magunkra fordíthatunk. Napi negyedóra csendes elmélyedés jót tesz a szívünknek, csökkentheti a vérnyomásunk mértékét, javítja a koncentrációt és egy sor más pozitív hatása van.

Június: töltsünk több időt a szeretteinkkel

Nyáron egy kicsit több időt fordíthatunk azokra az emberekre, akik igazán fontosak a számunkra. Az élénk szociális élet szintén csökkenti a stressz romboló hatásait, a közös élmények pedig új erővel töltenek fel minket.

Július: sok vizet és friss gyümölcsöt fogyasszunk

Próbáljuk meg egy egész hónapig kizárni az étrendünkből az üdítőket, a desszerteket és a sós rágcsálnivalót, helyette pedig igyunk csapvizet és fogyasszunk sok friss gyümölcsöt. Előbbi a nagy nyári melegben segít hidratálni, utóbbi pedig feltölti a vitaminraktárainkat. Egy hónap kihagyás után talán már nem is fog hiányozni a chips és a sok egészségtelen nassolnivaló.

Augusztus: maradjunk mozgásban

A mozgásszegény, ülő életmód szintén rengeteg betegség kialakulásában szerepet játszik, az irodai munkát végzők pedig sokszor órákig meg sem mozdulnak. Legalább egy hónapig próbáljunk meg figyelni rá, hogy egyszerre fél óránál többet ne töltsünk mozdulatlanul a székünkben - álljunk időnként fel és tornáztassuk meg az elgémberedett tagjainkat.

Szeptember: csináljunk valami kreatívat

Szenteljünk egy hónapot egy olyan kreatív projektünk megvalósításának, amiről már régóta ábrándoztunk, ezidáig azonban mégsem sikerült arra időt, pénzt vagy energiát szánni. Ez lehet bármi, amit szívesen csinálnánk: versírás, főzőtanfolyam vagy akár festés.

Október: olvassunk

Mikor fejeztünk be utoljára egy hosszabb könyvet? A munka és a család mellett sokaknak szinte alig marad ideje regényekre, de ők az egyhavi fogadalom részeként minden nap olvashatnak rövidebb novellákat is. Az olvasás ugyanis kimondottan egészséges elfoglaltság!

November: adjunk hálát

Karácsony közeledtével érdemes számba venni mindazokat az embereket - akár családtagok, akár munkatársak - akik a maguk módján hozzájárultak ahhoz, hogy egy kicsit szebb legyen az évünk. Fejezzük ki nekik a hálánkat akár apró és egyszerű, kézzel készített ajándéktárgyakkal.

December: csak teljes kiőrlésűt és egészségeset

Az ünnepi időszak rendszerint a mértéktelen evésről szól, ami sem a súlyunknak, sem pedig a közérzetünknek nem tesz jót. Figyeljünk ezért ebben a hónapban a megszokottnál is jobban a helyes táplálkozásra, például csak teljes kiőrlésű pékárut fogyasszunk, számoljuk a kalóriákat és az édességek helyett is keressünk egészségesebb alternatívákat. Ha ezt betartjuk, az év első napjaiban sem kell szégyenkeznünk, ha a mérlegre állunk, és nehezen betartható fogyókúrás újévi fogadalmakat sem teszünk majd.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: