Pszichés problémákat okozhat a meditáció?

A meditációnak stresszcsökkentő, gyógyító, nyugtató hatásokat tulajdonítanak: a rendszeres meditáció javítja a koncentrációs és tanulási képességeket, csökkenti a fájdalmat, jobban tudunk aludni tőle. Azonban bizonyos esetekben igen káros is lehet - állítja egy kutató.

Dr. Paula Watkins, meditációval foglalkozó klinikai pszichológus szerint előfordulhat, hogy a meditáció során az emberek túlságosan „mélyre” kerülnek a saját agyukban, ez pedig nagyon súlyos következményekkel járhat. A fájdalmas, kellemetlen emlékek felszínre hozatala ugyanis akár szorongást és depressziót is okozhat.

„A meditáció során az elfojtott emlékek , traumák, amiket egyébként szeretnénk elfelejteni, újra előjöhetnek” – magyarázta. „Ez néhány embernél igen enyhe hatás, de másoknál rendkívül fájdalmas lehet. A meditáció egyre népszerűbb, sokan próbálkoznak vele, és ha valaki hajlamos a pszichológiai problémákra, ez a befelé fordulás előhozhatja azokat.”

Dr. Watkins évek óta tanulmányozza a meditáció elménkre gyakorolt hatásait, és kutatásai alapján azt javasolja, hogy aki depresszióra, pszichózisra, mániás viselkedésre hajlamos, esetleg megvan az esélye annak, hogy skizofrén, nem szabad szakorvosi felügyelet vagy tanácsadás nélkül meditálnia.

A meditáció káros hatással is lehet lelki egészségünkre

Sejtszinten változtatja meg testünket a meditáció

„A meditáció során befelé fordulunk, és számos mentális élménnyel gazdagodhatunk, illetve ezeket megfigyeljük, ezekre koncentrálunk. A mentális betegségek esetén azt kockáztatjuk, hogy ezekre az eseményekre túlságosan nagy figyelmet fordítunk, és még akkor is ezekkel fogunk foglalkozni, amikor már tulajdonképpen vége a meditációnak” – mondja. „A pszichés problémákkal küzdőknek nem szabad befelé fordulni és a saját lelküket tanulmányozni anélkül, hogy egy szakember ne segítené őket. A meditáció nem helyettesíti a szakorvos vezetésével végzett terápiát.”

Dr. Watkins szerint azonban ez ne riasszon el senkit a meditációtól, mert a legtöbb ember számára rendkívül pozitív hatásai lehetnek, és számos problémát segíthetnek megoldani. „A meditáció segít ellazulni, megnyugodni egy nehéz nap után, serkenti az agy vérkeringését is” – mondja. „Mindössze fontos azt tudni, hogy előfordulhatnak nem túl kellemes mellékhatások is az arra hajlamosaknál.”

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: