Kevés az iskolapszichológus, és ez baj

Napjainkban a szülőknek sokkal több stresszel és nehézséggel kell megküzdeniük, mint akár csak egy évtizeddel ezelőtt, ez pedig a gyerekek lelki és mentális egészségére is komoly hatással van. Viszont még ennél is nagyobb baj, hogy az óvodákban és az iskolákban csak nagyon kevés figyelem jut a pszichés problémák megelőzésére.

Egy friss UNICEF-jelentés szerint a világon minden hetedik tinédzser küzd valamilyen mentális betegséggel. A 10-19 évesek körében elkövetett öngyilkosságok száma pedig drasztikusan növekszik még az olyan országokban is, ahol a felnőttek már jóval kevesebb öngyilkosságot kísérelnek meg, mint a korábbi években.

Azonban nemcsak a serdülőket, hanem a fiatalabb gyerekeket is érintik a lelki és mentális problémák, amelyek a pandémia óta csak tovább súlyosbodtak. Ezek miatt különösen aggasztó, hogy milyen kevés óvoda- és iskolapszichológus tevékenykedik az intézményekben – hívták fel a figyelmet az RTL Reggeli című műsorában.

iskolapszichológus egy kisfiú rajzát elemzi
Nagyon kevés figyelem jut a pszichés problémák megelőzésére. Fotó: Getty Images

A mentális jóllét alapjának kellene lennie

Az iskoláknak eddig 1000 tanulóra kellett biztosítaniuk egy teljes státuszú iskolapszichológust, és már ez is nagyon kevés volt. Az új státusztörvény pedig még több aggodalomra ad okot Borbáth Katalin pedagógiai szakpszichológus szerint. „Ma már nem annyira különleges az a gyerek, akinek pszichológusra van szüksége” – szögezte le a szakértő, aki szerint a pszichológus ma már inkább egy alapvető „hozzávaló” a mentális jólléthez.

Teljesen természetes, hogy bizonyos élethelyzeteket nem tudunk egyedül megoldani, sőt, olykor szeretteink, barátaink támogatásával sem. Ha nem szeretnénk, hogy az egészségünk menjen rá arra, hogy kilátástalanul próbálkozunk, érdemes szakembertől segítséget kérnünk.

A prevencióra szinte nem is jut idő

Az óvoda- és iskolapszichológusok alapfeladata normál esetben a megelőzés, amelynek több szintje van. Munkájuk során a gyerekek mellett a pedagógusokhoz és a szülőkhöz is el kell juttatniuk azokat az alapinformációkat, amelyek hozzájárulnak a kicsik mentális egészségének megőrzéséhez. Ide tartozik például az érzelmi nevelés és a drogprevenció is. De mivel 1000 gyerekre egy pszichológus jut, a prevenciós munkájuk sokszor csorbát szenved, hiszen rengeteg konkrét esettel, problémával is szembesülnek az adott intézményekben – ismertette Borbáth Katalin.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra