Így fiatalíthatjuk meg az agyunkat

Sosem késő elkezdeni: nap mint nap apró lépéseket tehetünk agyunk megfiatalításáért. Már egy kisebb változtatással is hosszú távú javulást érhetünk el.

"A tudósok sokáig azt gondolták, hogy agyunk olyan, mint a beton - nem formálható. Idővel viszont rájöttek, hogy állandóan formálódik, változik. És nemcsak agyunk befolyásolja a viselkedésünket, hanem viselkedésünkkel mi is befolyásoljuk agyunk működését" - írja Dr. Sabina Brennan a Daily Mailen.

A szakértő, akinek a kognitív idegtudomány a szakterülete, 42 évesen iratkozott be az egyetemre, 6 évvel később pedig nemcsak mesterdiplomát szerzett pszichológiából, hanem az emberi agy működése és egészségének megőrzése is a szenvedélyévé vált. Brennan doktornő is azt vallja, hogy mi magunk is sokat tehetünk agyunk egészségének megóvásáért. Egy nap elég az alábbi javaslatai közül csak egyet-egyet betartani, már ennek is jelentős hatása lesz hosszú távon. "Soha nincs túl késő, sem túl korán elkezdeni" - véli a szakértő.

étel, táplálkozás, mediterrán diéta, szív egészsége, agy egészsége, egészség
A mediterrán diéta nemcsak szívünk, hanem agyunk egészségére is jó hatással van (Fotó: iStock)

1. Tanuljuk és éljünk!

A neuronképződést és -fejlődést segítő mentális stimuláció két elsődleges forrása a tanulás és a társasági élet. Jót tehet tehát a nyelvtanulás vagy egy új hobbi elkezdése is. Emellett próbáljuk meg hozzánk hasonló mentalitású emberekkel körbevenni magunkat, mosolyogjunk sokat, és ha tehetjük, vállaljunk önkéntes munkát!

Az is fontos, hogy ne féljünk az újdonságoktól! Ezek ugyanis segítenek aktiválni az agy jutalmazási rendszerét. Ez noradrenalintermeléshez vezet, ami hozzájárul az új szinaptikus kapcsolatok kialakításához az agyban. Ha tehát ma egy új rádióadóra hangolunk, más útvonalon megyünk haza, vagy egy eddig ismeretlen szerző könyvét emeljük le a polcról este, máris sokat tettünk agyunk egészségének megóvásáért.

Egyszerű gyakorlat utal az agy egészségére Ha nem vagyunk képesek legalább húsz másodpercig egy lábon egyensúlyozni, akkor lehetséges hogy agykárosodással kell szembenéznünk - még akkor is, ha egyébként teljesen egészségesnek tűnünk. Részletekért kattintson!

2. Óvjuk a szívünket!

Hogy agyunk egészségét minél tovább meg tudjuk őrizni, szívünk egészségét is óvnunk kell. Ennek érdekében kövessük a mediterrán diétát, sózzunk és üljünk kevesebbet, a mozgást viszont ne hanyagoljuk el! A szakértő szerint minden héten legalább 150 percnyi mérsékelt intenzitású kardió vagy 75 perc fokozott erősségű mozgás ajánlott.

3. Csökkentsük a stresszt!

A stressz a mindennapjaink része. Egy-egy szituációban - például vizsga, munkahelyi prezentáció vagy fontos beszéd előtt - fokozhatja a koncentrációt és a teljesítőképességet, a hosszabb ideig tartó stresszhatás azonban már veszélyt jelent az egészségünkre. Hogy hatékonyan csökkenthessük a stresszt a mindennapokban, Brennan doktornő több kis lépést is javasol. Szerinte remek módszer például, ha stressznaplót vezetünk, és leírjuk, milyen körülményektől vagy helyzetektől válunk feszültté. Így a jövőben könnyebben elkerülhetjük a nagy stresszel járó szituációkat.

Sokat segíthet az is, ha mindig ugyanoda tesszük vissza a dolgainkat, például a lakáskulcsainkat. Így kevesebb keresgéléssel, kapkodással és idegeskedéssel indul a nap. Hasonlóan hasznos lehet, ha nem nézegetjük állandóan az e-maileket. Inkább jelöljünk ki erre meghatározott időszakokat. A munkát pedig hagyjuk magunk mögött, ahogy kiléptünk az irodából. A nap hátralévő részét - az idegeskedés helyett - töltsük inkább a családunkkal, barátainkkal, és szánjunk időt hobbijainkra és önmagunkra is.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)