Ezért kockázatos a tükörbe nézés

HáziPatika

Nemcsak a testképzavarral küzdőkről, hanem a tükörbe nézés kockázatairól és mellékhatásairól is kérdezte a Nők Lapja Psziché a téma szakértőjét, dr. Lukács Liza tanácsadó szakpszichológust.

- A jelen kor emberének általában milyen a viszonya a testével?
- Az egészségtudatosság és ezzel együtt a testi tudatosság is jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt két-három évtizedben. Ez jó, mert ezáltal a betegségeket hamarabb felismerik, és a gyógyítás is könnyebb és hatékonyabb a fokozott egyéni szerepvállalással. A test esztétikája is előtérbe került, de ennek vannak negatív következményei is, így az evészavarok arányának emelkedése. Érdekes tény, hogy a tudatos táplálkozás elterjedése nem csökkentette az evészavaros emberek számát.
- Míg az "átkosban" nem volt divat, addig manapság szinte kötelezően elvárt, hogy figyeljünk a külsőnkre. Te is tapasztalod mindezt?
- Ez valóban nagyon sokat változott az elmúlt évtizedekben. A legtöbb fogyókúrás program és edzésmódszer a nyugati országokból ered. Igencsak beszédes, hogy az evészavarokat "3W szindrómaként" (western white women - nyugati fehér nők betegsége) emlegették.

Ha egy műanyag kéznek látszó tárgy van ott, ahol a kezünknek kellene lenni, úgy érezzük, hogy az a saját kezünk - a legújabb kutatások szerint ez a zavart nemcsak az agyunkban okozza, hanem tényleges fizikai érzetet is kelt. Ez a megfigyelés összefügghet a stroke, az evészavarok, mint az anorexia, a skizofrénia és azautizmusmechanizmusával. Bővebben az alábbi cikkünkben foglalkoztunk a témával!

- Megfigyelhető, hogy a trendiségre törekvéssel csökken a túlsúlyosak aránya?
- A karcsúságideál nyomásként nehezedik a nőkre, és bár többet foglalkoznak a külső megjelenésükkel, az elhízott és túlsúllyal küzdők aránya mégis eléri az 50 százalékot a felnőtt népességben ma Magyarországon. Vagyis bár többet szorongunk a külsőnk miatt, ez nem tükröződik egy jól karbantartott testi megjelenésben.
- Általában a nőkre gondolunk, amikor testtudatosságról beszélünk, pedig én úgy tapasztalom, hogy egyre több férfi kezd figyelni a külsejére.
Nem csak a nők, de a férfiak is egyre nagyobb arányban figyelnek oda külsejükre

Nem csak a nők, de a férfiak is egyre nagyobb arányban figyelnek oda külsejükre

- A férfiak testideálja is jelentősen megváltozott. A ‚90-es évek végén begyűrűzött hozzánk a "Schwarzenegger-ideál", és egyre több az olyan, főként testépítéssel versenyszerűen foglalkozó férfi, aki ennek jegyében táplálkozik, edz, ám sosem érzi elégedettnek magát.
- Azt mondják, az életkor előrehaladtával a férfiak inkább a belső, míg a nők jellemzően a külső tulajdonságaik változását, konkrétan a romlását tapasztalják. Mivel magyarázható ez?
- Kutatások azt igazolják, hogy a nőkre inkább jellemző a testi elégedetlenség, mint a férfiakra. Másrészt valószínűleg nagyobb értékkel is bír számukra, mivel ők összekapcsolják belső tulajdonságokkal - ez a férfiakra nem jellemző. Például sok nő azt hiszi, hogy a karcsúság összefügg a sikerességgel, a szerethetőséggel, az elfogadással, sőt az önértékelésük is azon múlik, hogy éppen mennyire vannak megelégedve a külső megjelenésükkel.
- Ahogy közeleg a strandszezon, úgy nő az edzőtermek forgalma. Szerinted ér valamit a külsővel való "szezonális törődés"?
A választ és az interjú folytatását a Nők Lapja Psziché 2016/5. számának 18. oldalán találják!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +14 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Dunántúlon és a középső orszgrészben helyenként párás maradhat a levegő, másutt többnyire gyengén felhős, napos időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek