Ennyit veszekszünk az éhség miatt

Egy nemrég készült felmérés kiderítette, mennyit vitatkozunk másokkal azért, mert az éhség miatt felhúzzuk magunkat.

A legtöbb ember könnyebben lesz mérges, ha korog a gyomra. Az éhség következtében kialakult ingerült állapotra már külön szó is létezik: az angolban az angry (dühös) és a hungry (éhes) szavak összevonásából keletkezett a hangry, vagyis az éhdühös.

Kihat a kapcsolatainkra is

Ez az állapot erőteljesebben befolyásolja kedélyállapotunkat és mindennapjainkat, mint gondolnánk. Egy kétezer amerikai felnőtt részvételével készült felmérés eredményei szerint a jelenség heti szinten átlagosan négy vitához vezet.

éhség, feszültség, ingerlékenység, düh, éhdühösség, vita, veszekedés
éhség, feszültség, ingerlékenység, düh, éhdühösség, vita, veszekedés

Miért leszünk éhdühösek?

A válaszadók 49 százaléka főleg akkor érez dühöt, amikor túl sokáig kell várnia arra, hogy végre ehessen. 45 százalék akkor érzi magát az éhsége miatt ingerültnek, ha nem eszik eleget, 41 százalék pedig akkor, amikor nem igazán ízlik neki, amit eszik.

Éhesen ezért leszünk mérgesek - olvassa el a részleteket itt!

A válaszadók 23 százalékánál az is hozzájárulhat az éhdühösség kialakulásához, ha valami finomat áldoznak be valami egészségesért. Ennek is van már neve az angolban: "snackrifice", vagyis nasifeláldozás. A kutatásban résztvevők válaszai alapján átlagosan nagyjából ezerszer hozunk ilyen döntést egy évben, ami napi szintre lebontva körülbelül három lehet. A válaszadók 65 százaléka gyakran érzi magát éhdühösnek, amikor egészséges nasikat választ, 62 százalék pedig abban is biztos, hogy az egészséges táplálkozás kedvéért le kell mondania a jó ízről.

Miért választjuk az egészséges ételeket?

Nem a fogyás a legfontosabb motiváció, amikor az egészségesebb nassolnivalót választjuk - azt kockáztatva, hogy emiatt ingerültek leszünk és összeveszünk másokkal. Az alanyok fő motivációja az, hogy "tisztább" hozzávalókat szeretnének fogyasztani - ezt a válaszadók fele jelölte be. Szintén 50 százaléknak fontos, hogy tudatosabban figyelje az ételek összetevőit.

Emellett 45 százalék aggódik a túlzottan feldolgozott élelmiszerek miatt, és ugyanennyien szeretnének javítani az általános egészségi állapotukon. Azonban a súlycsökkentés is szerepel a motivációk listáján, de csak az ötödik helyen áll - ezt a felmérésben résztvevők 39 százaléka jelölte be.

Forrás: nypost.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső