Éhesen ezért leszünk mérgesek

HáziPatika

Ha ránk tör az éhség, egyből türelmetlenebbnek, stresszesebbnek érezhetjük magunkat. A jelenség hatásait kutatásokkal is vizsgálták.

Az éhségérzet általában fáradtsággal jár együtt, de sokaknál a korgó gyomor idegességet, feszültséget vált ki. Az angoloknak szavuk is van erre, ez a mérges (angry) és az éhes (hungry) összeolvasztásából született hangry. Ha ez az állapot kerekedik rajtunk felül, idegessé és csipkelődővé válunk, amit sokszor a környezetünk is nehezen visel. Miért van ez?

Az éhséggel a negatív érzelmek is nőnek

"Általánosan elfogadott tény, hogy az éhség befolyásolja a hangulatunkat, és olyan viselkedési formákat erősíthet fel, mint az agresszió - a folyamat pszichológiai hátterét azonban kevés kutatás vizsgálta" - mondta el Jennifer MacCormack, az Észak-Karolina Állami Egyetem pszichológiai és idegtudományi tanszékének doktori hallgatója. Hogy jobban megértsék ezeket a folyamatokat, MacCormack egy csapat kutatóval együtt 400 ember viselkedését vizsgálta meg. 

10 fajta éhség: megmondjuk, hogyan győzze le!

Az éhség nagy misztérium: vannak napok, amikor meg tudjuk enni, ami a tányérunkon van, néha nem, néha pedig egyenesen feneketlen a gyomrunk. Kattintson!

A vizsgálat egyik részében az embereknek olyan képeket mutattak, amelyek pozitív, semleges vagy negatív érzéseket váltottak ki: például egy kiskutyáról, egy villanykörtéről vagy egy kígyóról készült képet. Ezek után többféleképpen értelmezhető kínai jelekről is képeket kellett nézniük, miközben arról nyilatkoztak, hogy mennyire éhesek, illetve hogy milyen mértékű érzelmeket váltanak ki belőlük a látottak. Mint kiderült, minél éhesebbek voltak az emberek,  annál rosszabb véleményük volt a negatív asszociációjú képekről.

Az éhes emberek sokkal negatívabban reagálnak bizonyos szituációkra
Az éhes emberek sokkal negatívabban reagálnak bizonyos szituációkra

Egy másik kutatás során 200 főiskolás érzelmeit vizsgálták meg két csoportban: az egyik megreggelizett, a másik azonban nem. Mindkét csoportot egy stresszes szituációban mérték fel: olyan számítógépeken dolgoztak, amely nem sokkal a munkájuk befejezte előtt - természetesen nem véletlenül - elromlott. A beérkező oktató ráadásul a diákokat vonta felelősségre a műszaki hiba miatt, majd néhányukkal egy tesztet is kitöltetett az érzéseikről. Azok a diákok, akik nem ettek, sokkal negatívabban reagáltak a szituációra, a teszt kitöltése azonban némiképp tompította mindezt. Összességében azokat, akiknek a teszt kitöltése alatt volt idejük az érzéseikre koncentrálni, jóval kevésbé viselték meg a történtek - még akkor is, ha az étkezést kihagyó csoportban voltak.


Mindkét kutatásból kitűnt tehát, hogy az éhségérzet felerősíti a negatív érzéseket - a haragot, a stresszt vagy az undort -, ezeket azonban tompíthatja, ha valami elvonja a figyelmünket. Az érzések pedig kevésbé kerítenek hatalmukba, ha tudjuk, hogy az éhségből eredeztethetőek. 

Forrás: Time.com

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+26, +31 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt a napsütést legfeljebb fátyolfelhők szűrik, gyorsan melegszik a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag